Στοιχεία που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε δυναμικές περιπλέκοντας το πολιτικό σκηνικό καταγράφονται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, καθώς το “κόμμα” των αναποφάσιστων καταγράφεται στο 6-8%, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε να παράξει δραστικά διαφορετική εικόνα στην κάλπη έναντι αυτής που αποτυπώθηκε την 21η Μαΐου.
Μπορεί οι αγορές να προεξοφλούν την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα με βάση τα δεδομένα των πρώτων εκλογών και τις δημοσκοπήσεις, αλλά μια πιο προσεκτική ματιά καταδεικνύει μια ισχυρή -αλλά άμορφη μάζα- 6-8% του εκλογικού σώματος, που θα μπορούσε να προκαλέσει κλυδωνισμούς. Αυτή την ομάδα των “αναποφάσιστων” επιχειρούν τώρα να διαχειριστούν τα κόμματα,
Δυνητικά τα σενάρια για τις αλλαγές που θα μπορούσαν να τροφοδοτηθούν από την ψήφο των αναποφάσιστων είναι πολλά. Σίγουρα δεν υπάρχει ενδεχόμενο ανατροπής του βασικού αποτελέσματος, αυτό που θα μπορούσε όμως να συμβεί είναι:
- Η χαλάρωση της ψήφου και η αύξηση της αποχής, που συνήθως πλήττει τον ισχυρότερο
- Η διοχέτευση μεγάλου μέρους της δεξαμενής των αναποφάσιστων στην αντισυστημική ψήφο
- Που σημαίνει την ισχυροποίηση των δύο πιο κοντά στην είσοδο της βουλής κομμάτων Πλεύση και Νίκη, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει έτι μεγαλύτερο κατακερματισμό της αντιπολίτευσης
- Η παροχέτευση των αναποφάσιστων σε εξοκοινοβουλευτικά κόμματα, κάνοντας τη σύσταση κυβέρνησης ευκολότερη
- Η συσ[ειρωτική κίνηση των μεγάλου μέτους αναποφάσιστων προς έναν αντισυστημικό πόλο, όπως το ΜέΡΑ 25, που θα οδηγούσε σε 8κομματική βουλή και θα δυσχέραινε την προοπτική αυτοδυναμίας της ΝΔ, οδηγώντας είτε
- σε συγκυβέρνηση με ΝΔ – ΠΑΣΟ
- σε τρίτες κάλπες
Όπως αναφέρουν ήδη δημοσιεύματα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εστιάζουν στη διατήρηση των κεκτημένων, ενώ βέβαιη θεωρείται η ενίσχυση της Πλεύσης Ελευθερίας και της Νίκης. Κεντρικός στόχος της Κουμουνδούρου είναι να σταματήσει η εκροή και να ενισχυθεί η συσπείρωση. Πρόκειται για εσωτερικό στόχο τον οποίο προβάλλει μέσα από τη στρατηγική για καλύτερο έλεγχο της κυβέρνησης και την αποφυγή μιας ευρείας πλειοψηφίας της ΝΔ και ενδεχόμενου μεγάλου κατακερματισμού της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ θέλει να προστατευτεί από την αποχή, καθώς η μεγάλη διαφορά δημιουργεί τάσεις χαλάρωσης.
Ο χάρτης των αναποφάσιστων
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι αναποφάσιστοι ανέρχονται περίπου στο 8% του εκλογικού σώματος. Ομως δεν έχουν ενιαία «προέλευση».
- Το ένα τρίτο, δηλαδή περί το 2,5%-2,7%, προέρχεται από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα: τη Ν.Δ., τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.
- οι υπόλοιποι από τους μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς, και μάλιστα σημαντικό τμήμα τους από κόμματα που συγκέντρωσαν πολύ χαμηλά ποσοστά και είτε αποσύρθηκαν από την εκλογική μάχη είτε δεν έχουν ελπίδες κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης.
Οι στρατηγικές
Σε αυτή τη φάση, όλα δείχνουν ότι η νέα Βουλή θα είναι 7κομματική, η διαφορά των δυο πρώτων κομμάτων κοντά στις 20 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ θα είναι τρίτο κόμμα, το ΚΚΕ τέταρτο και θα δοθεί μάχη μεταξύ Πλεύσης και Νίκης για την πέμπτη θέση, ενώ η Ελληνική Λύση υποχωρεί στην έβδομη θέση.
Καθώς το κυρίαρχο σκηνικό είναι αυτό, τα μικρά κόμματα θέλουν να προσελκύσον αναποφάσιστους. Η Πλεύση θα είχε περισσότερες πιθανότητες ισχυροποίησης με την προσέλκυση αυτών που αυτομολούν από το Μέρα 25, ενώ Ελληνική Λύση και Νίκη ψαρεύουν στην δεξαμενή των Σπαρτιατών και άλλων ακροδεξιών κομμάτων.
Υπ αυτό το πρίσμα η ΝΔ θέλει να αποφύγει την πόλωση, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να τρομάξει τη μεσαία τάξη επαναφέροντας ριζοσπαστικές ιδέες και επιχειρώντας να εκφράσει μειοψηφίες. Έτσι, η προοπτική ενδυνάμωσης της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που αν και ο σχηματισμός της είναι ετερόκλητος εν τούτοις προβάλλεται ως γνήσια εκφραστής του σκεπτικισμού, που χωρίς καταλυτική δύναμη δεν συνιστά απειλή….