Νέα όξυνση και διάχυση της έντασης καταγράφεται στο Κόσοβο, καθώς η κυβέρνηση της Πρίστινα επιμένει στη σκληρή γραμμή και το Βελιγράδι απαντά με επίδειξη ισχύος και αποφασιστικότητα, κάνοντας το τοπίο να μυρίζει μπαρούτι.
Συλλήψεις Σέρβων του Κοσόβου από την αστυνομία του Κοσόβου, οι οποίες απαντήθηκαν από τη Σερβία με τη σύλληψη τριών Κοσοβάρων αστυνομικών -με τις δύο πλευρές να ερίζουν για την εδαφική κυριότητα όπου συνέβη το περιστατικό. Ακολούθως, η Πρίστινα επέβαλε απαγόρευση στα φορτηγά με σερβικές πινακίδες και προϊόντα.
Σε μια προσπάθεια να μπει ταβάνι στην όξυνση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε εκτάκτως στις Βρυξέλλες τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον Κοσοβάρο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι. Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του State Department κάλεσε αμφότερες τις πλευρές να κάνουν βήματα αποκλιμάκωσης.
Τί δεν κάνει το Κόσοβο
Στον προηγούμενο γύρο διπλωματικών παρεμβάσεων, πάντως, Βρυξέλες και Ουάσιγκτον απείλησαν την Πρίστινα με κυρώσεις,
- ζητώντας απόσυρση των Κοσοβάρων αστυνομικών από τις σερβικές περιοχές,
- απομάκρυνση των Αλβανών δημάρχων από τα κτίρια που επιχειρήθηκε βίαια να εγκατασταθούν,
- επαναπροκήρυξη ανοιχτών δημοτικών εκλογών στους σερβικούς Δήμους και
- έναρξη της διαδικασίας σύστασης της Ένωσης Σερβικών Δήμων στο Βόρειο Κόσοβο.
Auditor’s note: Τα κλειδιά των Βαλκανίων
Οι εξελίξεις στην περιοχή αποτελούν θρυαλλίδα η οποία θα μπορούσε να βάλει φωτιά στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων, δεδομένου ότι προκύπτει σε μια φάση υψηλών τόνων και γεωπολιτικών εντάσεων.
Τα Δυτικά Βαλκάνια επανέρχονται στο επίκεντρο καθώς ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός Δύσης – Ρωσίας διαχέεται σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα. ΗΠΑ και Ευρώπη επιχειρούν τώρα να περιορίσουν την επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή και ιδιαίτερα στη Σερβία. Υπ’ αυτό το πρίσμα, αποφάσισαν να περιορίσουν τις εθνικιστικές εξάρσεις του Κοσόβου και να επιχειρήσουν να επιβάλλουν τη συμμόρφωση της Πρίστινας με μια σειρά παλαιότερων αποφάσεων. Στόχος είναι η οριστική επίλυση των εδαφικών ζητημάτων που έχουν ανακύψει στην περιοχή από την ανεξαρτητοοίηση του Κοσόβου, ώστε να ανοίξει με αδιαμφισβήτητο τρόπο ο δρόμος για ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ. Παρέχοντας στον Βούτσιτς υποστήριξη Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες, καθιστούν σαφές ότι θα κάμουν ό,τι χρειαστεί για να ελέγξουν την περιοχή.
Στο μεταξύ όμως, μετά από χρόνια διπλωματικής και οικονομικής εγκατάλειψης της περιοχής και καθώς οι διαπραγματεύσεις για ενταξιακές διαπργματεύσεις για τη Βόρεια Μακεδονία δεν έχουν ξεκινήσει, χρόνια μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, με πρόσχημα των προβλημάτων στην Αλβανία, η εμπιστοσύνη των ηγετών αλλά και των κοινωνιών στην Ευρώπη έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Το οικονομικό κενό που δημιουργήθηκε έσπευσαν να καλύψουν Κίνα και Τουρκία. Η Ρωσία συνεχίζει να κρατά τα ενεργειακά και αμυντικά κλειδιά στη Σερβία και αρκετές βαλκανικές χώρες, αν και η διαδικασία υποκατάστασης έχει ξεκινήσει, αλλά οι όροι δεν είναι ευνοϊκή και ως εκ τούτου… δύσπετπτοι.