Άλλη μια ανοδική εβδομάδα ολοκληρώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο μόλις πέντε συνεδριάσεις προ των εκλογών, συνεχίζει να προεξοφλεί πολύ θετικά όλες τις εξελίξεις στον πολιτικό αλλά και οικονομικό στίβο.
- ΜΥΤΙΛ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ και Quest ξεχώρισαν στον Large Cap
- Πλαστικά Θράκης, ΑΔΜΗΕ, Intrakat, AVAX, Entersoft στον Mid Cap
- «Φάτσα» με τις 1.280 μονάδες ο Γ.Δ. με rebalancing και νέα ρεκόρ
Η αγορά πετυχαίνει αλλεπάλληλα ρεκόρ πολλών ετών σε δείκτες και μετοχές, αρκετές εκ των οποίων πλέον διαπραγματεύονται σε υψηλά 10-15 ετών, όταν ο Γ.Δ. ήταν στις 3.000 ή και στις 5.000 μονάδες.
Πλέον ελάχιστη συνάφεια έχει ο σημερινός Γενικός Δείκτης με τα προ 15 ετών επίπεδα, καθώς έχουν μεσολαβήσει δύο ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, αλλεπάλληλα reverse split για να μην μηδενίσουν οι τιμές τους, ενώ επίσης καμιά μετοχή δεν ορίζει το δείκτη άνω του 10%, εν αντιθέσει με τα τότε δεδομένα που το όριο ήταν στο 20%.
Η αγορά λοιπόν αντανακλά ίσως για πρώτη φορά στα νεότερα χρονικά την πορεία της οικονομίας, των εταιρικών κερδών και τη βελτίωση των χαρτοφυλακίων των τραπεζών, που επιστρέφουν στην κανονικότητα μετά από δώδεκα και πλέον χρόνια.
Επίσης, ένα άλλο χαρακτηριστικό των ημερών είναι ότι ξυπνά και η μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, αλλά και μετοχές κλασικής έως και ακραίας περιφέρειας, που κατά τη διάρκεια του Ιουνίου έχουν δώσει αποδόσεις από 20% έως 55%, έχοντας ανεβάσει όγκους και τζίρους.
Φαινόμενα μαζικών υπερβολών και εξάρσεων άλλων εποχών δεν υπάρχουν προς το παρόν, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως πλέον στο ταμπλό ευρίσκονται μόλις 155 εταιρείες, έχει υπάρξει δηλαδή μια γενικευμένη κάθαρση, καθώς από το 2000 έως σήμερα περίπου 300 εταιρείες έχουν διαγραφεί από το Χ.Α. είτε για λόγους συγχώνευσης, είτε για λόγους στρατηγικής απόσυρσης της μητρικής από αγορές, είτε για λόγους χρεοκοπίας.
Συνάμα, το ξύπνημα μετοχών μικρότερης αποτίμησης επιβεβαιώνει και την επαναδραστηριοποίηση ξεχασμένων κωδικών Ελλήνων ιδιωτών επενδυτών, που αρχίζουν δειλά δειλά να βλέπουν ξανά το Χ.Α. Δεν πρόκειται για μαζικές εισροές και φαινόμενα παράκρουσης του παρελθόντος, απλώς υπάρχουν μερικές χιλιάδες που ξαναεξετάζουν την πιθανότητα να μπουν ξανά στο παιχνίδι.
Καταλύτης για αυτή την εξέλιξη είναι η πολιτική σταθερότητα καθώς ήδη η Ελλάδα έβγαλε μια τετραετία με την ίδια κυβέρνηση δείχνοντας καλά δείγματα γραφής στην οικονομία, την έλκυση επενδύσεων και τη διαχείριση των πολλαπλών κρίσεων, ενώ πλέον έχει την ευκαιρία για ακόμη μια τετραετία σταθερότητας στο ίδιο μοτίβο.
Για μια χώρα και μια οικονομία όπως η Ελλάδα, που πέρασε δια πυρός και σιδήρου όλη την προηγούμενη 15ετία, με μνημόνια, επιτηρήσεις, κίνδυνο εκτροπής στο Grexit, capital controls, δημοψήφισμα για την αποχώρηση από την Ευρώπη, κλείσιμο τραπεζών και χρηματιστηρίου για εβδομάδες και όλα τα υπόλοιπα, η προοπτική μιας τετραετίας σταθερής και αυτοδύναμης κυβέρνησης με φιλοεπενδυτικό προφίλ, θεωρείται μια άκρως θετική εξέλιξη.
Το αυτό επιβεβαιώνουν σύσσωμοι και οι ξένοι οίκοι που κατά τη διάρκεια των πρώτων πεντέμισι μηνών του 2023 έχουν προβεί σε πάνω από 40 εκθέσεις – αναλύσεις αναβαθμίσεις είτε για το Χ.Α., είτε για επιμέρους μετοχές, ή κλάδους, όπως τις τράπεζες, είτε για την ελληνική οικονομία. Συνάμα, θεωρείται δεδομένο πως μετά τις εκλογές και αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση, θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, ύστερα από παραμονή της χώρας στην κατηγορία των junk για περίπου 13 χρόνια.
Στατιστικά και ταμπλό
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο Γ.Δ. έκλεισε την Παρασκευή σε νέα υψηλά εννέα ετών και στις 1.277,56 μονάδες με άνοδο 0,67%, ενώ το πενθήμερο ενισχύθηκε κατά 1,26%. Ο FTSE 25 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.107,72 μονάδες με άνοδο 0,79%, ο Mid Cap είχε κέρδη 1,04% κλείνοντας στις 1.930,92 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης επιβεβαίωσε την κόπωση κλείνοντας με απώλειες 0,53% στις 1.019,46.
Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 187,16 εκατ. ευρώ, όμως περίπου τα 80 εκατ. ευρώ έγιναν στις δημοπρασίες και αφορούσαν rebalancing καθώς σήμερα έγιναν οι αναδιαρθρώσεις δεικτών σε σταθμίσεις μετοχών για τους δείκτες FTSE-Russel και Stoxx. Επίσης, από την προσεχή Δευτέρα 19/6, η Cenergy Holdings θα υπαχθεί στον Large Cap στη θέση του ΟΛΠ.
Στο χώρο της μεγάλης αποτίμησης ξεχώρισαν βιομηχανικές εταιρείες και άλλα blue chips όπως ΟΠΑΠ, Mytilineos, Motor Oil, Τιτάν, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ, Quest, Helleniq Energy, ElvalHalcor, Coca Cola HBC και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ διόρθωσαν οι Σαράντης (-3,28%), Εθνική (-2,23%), Aegean Airlines (-1,79%), ΓΕΚ Τέρνα (-1,28%) και Autohellas (-1,27%).
Στον Mid Cap νέο ράλι άνω του 5% έκανε η Πλαστικά Θράκης, άνω του 4% ενισχύθηκαν οι ΑΔΜΗΕ και Intrakat, στο +3,05% η AVAX, ενώ κέρδη είχαν και οι Entersoft, Αλουμύλ, Ολυμπιακή Τεχνική, Intracom Holdings κ.λπ.