Ενώ το ερώτημα εάν είναι δικαιολογημένες οι κατηγορίες εναντίον του Τραμπ εναπόκειται στα δικαστήρια να αποφασίσουν, το γεγονός ότι καλείται να λογοδοτήσει για τις πράξεις του σημαίνει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι ούτε ένα αποτυχημένο κράτος ούτε ένα «έθνος του τρίτου κόσμου», όπως ο ίδιος και οι υποστηρικτές του δηλώνουν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι σε καμία περίπτωση η πρώτη χώρα που διώκει ποινικά έναν πρώην πρόεδρο, ακόμα κι αν η ποινική δίωξη κατά του Τραμπ είναι η πρώτη στην ιστορία τους.
Όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα, πρώην ηγέτες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των πλούσιων δημοκρατιών όπως η Γαλλία και η Νότια Κορέα, έχουν κατηγορηθεί ή φυλακιστεί μετά την θητεία τους.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Axios, ηγέτες που εγκατέλειψαν τα καθήκοντά τους από το 2000 έχουν φυλακιστεί ή διωχθεί σε τουλάχιστον 78 χώρες, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των υποθέσεων σχετίζεται με διαφθορά ή/και παράνομη χρηματοδότηση εκστρατειών.
Οι διώξεις πολιτικών εργαλείο πολιτικής αντιπαράθεσης
Υπάρχει βέβαια πάντα το ζήτημα της εργαλειοποίησης της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο πολιτικού ρεβανσισμού. Αν και αυτό θα μπορούσε να ειπωθεί γενικότερα, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Τραμπ, μετά τη στάση του κατά την εισβολή στο Καπιτώλιο και την εν γένει δημόσια συμπεριφορά του, από την “εξαγορά της Νορβηγίας” μέχρι την κατάχρηση των social media, δύσκολα μπορεί κάποιος να στηρίξει μια τέτοια κριτική στη δίωξή του. Η συνωμοσιολογία, βέβαια και η προσπάθεια για συγκρότηση πολιτικού μετώπου, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, απέναντι στη Δικαιοσύνη, αποτελεί πρακτική που έχει κατ επανάληψη χρησιμοποιηθεί.
Από τη δίωξη Παπανδρέου στη μη-δίωξη Μητσοτάκη
Αν και στον χάρτη δεν αναφέρεται, καθώς είναι πριν από το 2000 ειδικό δικαστήριο κατά του πρώην πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, έστησε και η Ελλάδα. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηθεί προανακριτική επιτροπή και ενδεχομένως Ειδικό Δικαστήριο για τις υποκλοπές, βάζοντας στο στόχαστρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μετά το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών και την προκήρυξη δεύτερων άμεσα, ο νόμος περί ευθύνης υπουργών οδηγεί σε παραγραφή ενδεχόμενα αδικήματα από την κυβέρνηση ΝΔ 2019-2023, ενώ οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ότι τα κόμματα αυτά θα έχουν τελικά τη δυνατότητα να συστήσουν προανακριτική επιτροπή στη Βουλή. Επίσης, η παράλληλη έρευνα της Δικαιοσύνης κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση για το συγκεκριμένο ζήτημα…
You will find more infographics at Statista