Ο νέος γεωπολιτικός και γεωστρατηγικός ανταγωνισμός που έχει ξεσπάσει τροφοδοτεί και νέα κούρσα στα πυρηνικά όπλα
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η γενικότερη τάση επαναπροσδιορισμού των γεωπολιτικών και γεωστρατηγικών ισορροπιών, καθώς Ρωσία, Κίνα και Ινδία αμφισβητούν το σύμπλεγμα ΗΠΑ – ΕΕ και την επιρροή του NATO, οδηγεί σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών, στο πλαίσιο της οποίας αυξάνονται και τα πυρηνικά οπλοστάσια.
Ενώ πυρηνικές δυνάμεις όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία δεν πιστεύεται ότι αύξησαν το οπλοστάσιό τους από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Ιανουάριο του 2023, υπήρξε συνολική αύξηση στον αριθμό των αποθηκευμένων πυρηνικών κεφαλών αυτή την περίοδο, παγκοσμίως.
Από την άλλη πλευρά, κυρίως η Κίνα, αλλά και η Ρωσία, η Βόρεια Κορέα, το Πακιστάν και η Ινδία έχουν τροφοδοτήσει την αύξηση που καταγράφεται, αυξάνοντας τον αριθμό των όπλων που έχουν στη διάθεσή τους – είτε είναι αποθηκευμένα είτε έχουν ήδη αναπτυχθεί – κατά συνολικά 86. Όπως δείχνει το διάγραμμα, η τάση που ξεκίνησε το 2018 συνεχίζεται και ενδεχομένως εντείνεται, τερματίζοντας μια μακρά περίοδο χαλάρωσης που χρονολογείται από το στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όταν είχαν απομείνει κάτι περισσότερο από 64.000 πυρηνικά σε όλο τον κόσμο.
Όπως συνοψίζεται από το SIPRI, “Οι παγκόσμιες μειώσεις των επιχειρησιακών κεφαλών φαίνεται να έχουν σταματήσει και ο αριθμός τους αυξάνεται ξανά. Ταυτόχρονα, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία έχουν εκτεταμένα και δαπανηρά προγράμματα σε εξέλιξη για την αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των πυρηνικών κεφαλών τους, την προμήθεια πυραύλων, αεροσκαφών και υποβρυχίων συστήματα και τις εγκαταστάσεις παραγωγής πυρηνικών όπλων τους».
You will find more infographics at Statista