Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς, αντιδρώντας από ένα παρατεταμένο sell-off ως απόρροια των ανησυχιών για τα επίπεδα της ζήτησης, με τη συμβολή ομοβροντίας θετικών μάκρο, καθώς το ασθενέστερο δολάριο και η προοπτική παύσης των αυξήσεων από τη Fed, σε συνδυασμό με την απόφαση της PBoC να μειώσει τα επιτόκια βραχυχρόνιου δανεισμού καλλιεργούν προσδοκίες αναπτέρωσης οικονομικής δραστηριότητας.
Μια τριπλέτα μάκρο από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα αναθερμαίνουν τις προοπτικές της ζήτησης, υποστηρίζοντας το ριμπάουντ στις τιμές πετρελαίου, ενισχύοντας τη δυναμική που τροφοδοτεί την τεχνική αντίδραση, μετά από το sell-off της προηγούμενης εβδομάδας που συνεχίστηκε και στη συνεδρίαση της Δευτέρας.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού WTI ανέκαμψαν πάνω από τα 69 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, με κέρδη της τάξης του 3,7%, όσο ενισχύεται και το Brent που υπερβαίνει τα 74 δολάρια.
Τα στοιχεία έδειξαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας την υπόθεση για παύση της εκστρατείας αύξησης των επιτοκίων της Fed και πλήττοντας το δολάριο. Επίσης, η απροσδόκητη παρέμβαση της PBoC που μείωσε το κόστος βραχυχρόνιου δανεισμού και η δήλωση του διοικητή της ότι θα κάνει ότι χρειαστεί για να ενισχύσει την κατανάλωση, ενισχύουν τη δυναμική.
Η αγορά πετρελαίου βρίσκεται υπό πίεση μετά τα πιο ήπια από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και την Κίνα τροφοδότησαν ανησυχίες για τη ζήτηση στους δύο μεγαλύτερους καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο. Ωστόσο, ο ΟΠΕΚ άφησε την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2023 σταθερή τον Ιούνιο.
Από την πλευρά της προσφοράς, οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου προς την Κίνα και την Ινδία αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Μάιο, αντισταθμίζοντας την πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή τον Ιούλιο. Επίσης, η μεταφορά ανεκμετάλλευτων ποσοστώσεων παραγωγής από αφρικανικές χώρες στα ΗΑΑ, που έχουν πλεονάζουσα δυναμικότητα, αυξάνουν την πραγματική προσφορά, περιορίζοντας τον ουσιαστικό αντίκτυπο της μείωσης της παραγωγής.
Η Goldman Sachs υποβάθμισε την προοπτική της τιμής στο τέλος του έτους για το αργό πετρέλαιο WTI και πάλι στα 81 δολάρια από 89 δολάρια και αυτή του αργού Brent στα 86 δολάρια από 95 δολάρια, επικαλούμενη την αύξηση της προσφοράς και τη μείωση της ζήτησης.