Ερωτηματικά και ανησυχία εγείρει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να “κόψει” το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου – Ελλάδας, GREG από τον κατάλογο έργων κοινού ενδιαφέροντος, τα οποία λαμβάνουν κοινοτική χρηματοδότηση.
Το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Αιγύπτου – Ελλάδας, GREGY, που αναπτύσσει η ELICA, που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου, απορρίφθηκε από τη λίστα έργων κοινού ενδιαφέροντος, στην κατ αρχήν αξιολόγηση. Η εταιρία που έχει αναλάβει τη διαχείριση θα απαντήσει με αιτιολογημένο υπόμνημα, ενώ όπως αναφέρει η “Καθημερινή” θα στείλει και κλιμάκιο στελεχών στις Βρυξέλλες για διαπραγματεύσεις.
Αν και η απόφαση να κοπεί το έργο είναι τεχνοκρατική, εν τούτοις θα μπορούσε να έχει πολιτικά ή ακόμη και γεωπολιτικά και γεωοικονομικά κίνητρα. Την ίδια στιγμή, βέβαια, εγκρίθηκε το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας.
Το ερώτημα είναι, πλέον, αν η Ελλάδα με υπηρεσιακή κυβέρνηση και η ELICA με το παρελθόν Κοπελούζου είναι σε θέση να επηρεάσουν και να παράσχουν διαβεβαιώσεις στους θεσμούς για μείζονα ζητήματα.
Ειδικότερα, το έργο, ενοχλεί την Τουρκία και σε αντίθεση με τη διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας, είναι ευκολότερο να εκτροχιαστεί. Οι σχέσεις Κοπελούζου με τη Μόσχα, αν και πλέον θεωρείται ότι έχουν διαρραγεί, εν τούτοις αποτελούν ικανό επιχείρημα εν μέσω πολέμου και γενικότερα τεταμένου κλίματος. Ο ίδιος, διαθέτει προσβάσεις και διασυνδέσεις, ωστόσο το μόνο που κατάφερε να κάνει στην περίπτωση του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, όπου οι ΗΠΑ ζήτησα τον αποκλεισμό του, είναι να μπλοκάρει το σύνολο του έργου…
Το έργο
Το έργο GREGY αφορά τη σύνδεση της Αιγύπτου με υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 954 χλμ. απευθείας με την Αττική. Η ισχύς του καλωδίου ανέρχεται σε 3.000 μεγαβάτ με αμφίδρομη ικανότητα και το κόστος της επένδυσης σε 3,5 δισ. ευρώ. Το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται θα καταναλώνεται από βιομηχανίες στην εσωτερική αγορά, 1 GW θα κατευθύνεται στην Ιταλία και στη Βουλγαρία και το υπόλοιπο θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή υδρογόνου.
Διαβατήριο για τη λίστα των PCI/PMI διασφάλισε από την Επιτροπή η ηλεκτρική διασύνδεση Εuroasia (Iσραήλ – Κύπρος – Ελλαδα), η οποία πέτυχε βαθμολόγηση 19. Στη λίστα παραμένει το έργο αντλησοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ στην Αμφιλοχία, ενώ εισιτήριο πήρε και το έργο αποθήκευσης της Εunice στη Δυτική Μακεδονία.