Σε πτωτική τροχιά για μια ακόμη συνεδρίαση παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς, με τις ανησυχίες για αποδυνάμωση της ζήτησης από την Ευρώπη που είναι επισήμως σε ύφεση και την Κίνα που δεν μπορεί να βρει ρυθμό να επικαλύπτουν τις μειώσεις παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία.
Τα futures του WTI καταγράφουν απώλειες 2,3%, υποχωρώντας χαμηλότερα από τα 69 δολάρια και του Brent 2% στα 73,2 δολάρια το βαρέλι. Οι ανησυχίες για την αποδυνάμωση της ζήτησης από την Κίνα, που αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή, καθώς και οι ενδείξεις αύξησης της προσφοράς από τη Ρωσία αντιστάθμισαν τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας για μείωση της παραγωγής.
Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου προς την Κίνα και την Ινδία αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τον Μάιο, ακόμη και μετά την εφαρμογή του εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του μηχανισμού ανώτατων ορίων τιμών των G7 που ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου. Από την άλλη πλευρά, η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα την πρόθεσή της να μειώσει την παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως στα 9 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών εν μέσω προσπάθειας ενίσχυσης των τιμών του αργού.
Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί ενόψει μιας πολυάσχολης εβδομάδας με τις αποφάσεις για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια των ΗΠΑ από την Federal Reserve, την ΕΚΤ και την BoJ.
![Σε πτωτική τροχιά για μια ακόμη συνεδρίαση παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς, με τις ανησυχίες για αποδυνάμωση της ζήτησης από την Ευρώπη που είναι επισήμως σε ύφεση και την Κίνα που δεν μπορεί να βρει ρυθμό να επικαλύπτουν τις μειώσεις παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία.](http://crisismonitor.gr/wp-content/uploads/2023/06/20230612_energy_commodities.jpg)