Προειδοποίηση που ανεβάζει τα επίπεδα συναγερμού για την ενεργειακή ασφάλεια στη Γερμανία και την Ευρώπη απηύθυνε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, σε μια κίνηση που σκιαγραφεί -αν δεν προδιαγράφει- την κατεύθυνση των γερμανικών πρωτοβουλιών σε μια σειρά από μέτωπα που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και με ενεργειακές συμφωνίες.
Η Γερμανία μπορεί να αναγκαστεί να περιορίσει δραστικά ή ακόμα και να διακόψει τη βιομηχανική ικανότητα εάν η συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ουκρανίας με τη Ρωσία δεν παραταθεί μετά τη λήξη της στο τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.
Η αυτή, σε τόσο υψηλούς τόνους, στόχο έχζει να αποδείξει την αναγκαιότητα της άσκησης πίεσης για διαπραγματεύσεις, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χέμπεκ, μιλώντας ακόμα και για μεγάλες συνέπειες, ακόμα και διακοπή της βιομηχανικής δραστηριότητας στη Γερμανία.
Το Crisis Monitor έχει αναδείξει τα σενάρια ενεργειακών κρίσεων κατ επανάληψη, επισημαίνοντας ότι ούτε οι χώροι αποθήκευσης επαρκούν, ούτε οι παραγγελίες είναι τέτοιες που να διασφαλίζουν την απώθηση μιας νέας κρίσης με τη Ρωσία. Τουναντίον, το πράσινο λόμπι στην ΕΕ -όπως έχει επισημάνει και ο Βαγγέλης Μυτιληναίος- έχει υπονομεύσει πρωτοβουλίες μακρόπνοου σχεδιασμού για την σταθεροποίηση της ενεργειακής αγοράς, καθώς δεν συμπεριλαμβάνει το φυσικό αέριο στα καύσιμα της επόμενης ημέρας, πειρορίζοντας τη λογική της χρήσης του και συνεπώς την δυνατότητα σύναψης μακρόπνοων συμβολαίων που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια και να περιορίσουν το κόστος.
Οι δηλώσεις Χάμπεκ
Ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι επίσης αντικαγκελάριος, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση τη Δευτέρα σε μια οικονομική διάσκεψη στην ανατολική Γερμανία, λέγοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αποφύγουν «να ξανακάνουν το ίδιο λάθος» υποθέτοντας ότι η οικονομία θα παραμείνει ανεπηρέαστη χωρίς προφυλάξεις για την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού.
Θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες για τον επιμερισμό του βάρους των πιθανών ελλείψεων φυσικού αερίου στην Ανατολική Ευρώπη,
που σημαίνει ότι η Γερμανία θα πρέπει να εξάγει φυσικό αέριο εκεί για να αντισταθμίσει το έλλειμμα και οι βιομηχανίες στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα μπορούσαν να περιορίσουν ή να περικόψουν την προσφορά τους, πρόσθεσε.
«Δεν υπάρχει ασφαλές σενάριο για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», είπε ο Habeck στο φόρουμ στο Bad Saarow.
Η πρόσθετη χωρητικότητα – συμπεριλαμβανομένου ενός προγραμματισμένου τερματικού σταθμού LNG στη βόρεια ακτή της Γερμανίας που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ντόπιους και περιβαλλοντικές ομάδες – θα είναι επομένως απαραίτητη για τη διατήρηση του εφοδιασμού τόσο στην Ανατολική Γερμανία όσο και στην Ανατολική Ευρώπη, είπε.
Παρά την εισβολή στη χώρα από τις δυνάμεις του Κρεμλίνου τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η Ουκρανία εξακολουθεί να επωφελείται από τέλη διέλευσης επιτρέποντας στο ρωσικό αέριο να ρέει μέσω της επικράτειάς της σε χώρες όπως η Αυστρία, η Σλοβακία, η Ιταλία και η Ουγγαρία.
Ακόμα κι αν κάποια προσφορά συνεχιστεί μετά το 2024, είναι απίθανο η τρέχουσα συμφωνία διαμετακόμισης να παραταθεί υπό παρόμοιους όρους, δεδομένης της έλλειψης πολιτικής υποστήριξης, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου για την Παγκόσμια Ενεργειακή Πολιτική που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.
«Οι άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας για την επέκταση της σύμβασης διαμετακόμισης φαίνονται εξαιρετικά απίθανες στο τρέχον περιβάλλον», σύμφωνα με τους συντάκτες των εκθέσεων, Anne-Sophie Corbeau και Tatiana Mitrova.