Ανησυχία στις αρχές προκαλούν δύο σχεδόν ταυτόχρονες και φαινομενικά ασύνδετες, αυτοκτονίες αστυνομικών στην Κρήτη, οι οποίες προστίθενται όμως σε μια αρκετά μεγάλη αλυσίδα αυτοκτονιών στην αστυνομία και πολύ μεγαλύτερης όσον αφορά τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις.
Δύο αστυνομικοί βρέθηκαν απαγχωνισμένοι στην Κρήτη, με μια ώρα διαφορά, ενώ αμφότεροι είχαν αφήσει ιδιόχειρα σημειώματα. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης οι αρχές έχουν καταλήξει ότι οι δύο άνδρες δεν συνδέονταν με κάποιο τρόπο, υπηρεσιακό ή προσωπικό και ότι η αυτοκτονίες αν και ταυτόχρονες οφείλονταν σε προσωπικούς λόγους.
Ειδικότερα, ο ένας αστυνομικός, 35 ετών, έγγαμος χωρίς παιδιά και καταγωγή από την Άρτα, βρέθηκε νεκρός έξω από το σπίτι του, στο Καλό Χωριό, έχοντας αφήσει πίσω του σημείωμα όπου εξηγούσε τους λόγους που τον οδήγησαν στην αυτοχειρία. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται η ΕΡΤ, ο 35χρονος αντιμετώπιζε προβλήματα, παρακολουθούνταν από τον υπηρεσιακό ψυχίατρο και ακολουθούσε αγωγή.
Ο δεύτερος αστυνομικός, 34 ετών, άγαμος, με καταγωγή από την Πελοπόννησο, εντοπίστηκε απαγχονισμένος σε ελαιώνα, στην περιοχή Εσταυρωμένος, από τους φίλους του που τον αναζητούσαν. Ο αστυνομικούς υπηρετούσε στην Αθήνα, ωστόσο, βρισκόταν σε άδεια μακράς διάρκειας. Την Παρασκευή – σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες – βρισκόταν στο Ηράκλειο, όπου ζει στενό συγγενικό του πρόσωπο. Την ίδια ημέρα ταξίδεψε με το υπεραστικό λεωφορείο στη Σητεία, όπως αποδεικνύει το απόκομμα του εισιτηρίου που βρέθηκε στα προσωπικά του αντικείμενα. Άγνωστο παραμένει ακόμη το πώς βρέθηκε στον ελαιώνα όπου έδωσε τέλος στη ζωή του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, πλάι στο άψυχο σώμα του βρέθηκε ένα άδειο μπουκάλι βότκας. Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας θα κληθεί σε κατάθεση το συγγενικό πρόσωπο του 35χρονου.
Νεκροψία – νεκροτομή θα πραγματοποιηθεί στο ΠΑΓΝΗ προκειμένου να αποσαφηνιστούν τα ακριβή αίτια των δύο θανάτων.
Αυτοκτονίες αστυνομικών
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ από το 2017 έως το 2019, ψυχολογική βοήθεια στην τηλεφωνική γραµµή ψυχολογικής υποστήριξης της ΕΛ.ΑΣ. είχαν ζητήσει 1.652, οι οποίοι βιώνουν έντονο στρες λόγω και της φύσης της δουλειάς τους. Η συγκεκριμένη γραμμή δημιουργήθηκε το 2017.
Αναλυτικότερα, 711 κλήσεις έγιναν το 2017, 833 το 2018 και 108 το πρώτο δίµηνο του 2019. Από αυτούς που ζήτησαν βοήθεια το 2018, οι 284 ήταν άντρες και οι 469 γυναίκες. Η δεύτερη αιτία άγχους, µετά τα ενδοοικογενειακά θέµατα, ήταν τα ερωτικής φύσεως προβλήµατα, η τρίτη το πένθος και η τέταρτη τα επαγγελματικά ζητήματα.
Γραμμή Παρέμβασης για την αυτοκτονία, 1018 / suicidehelp.gr
Από το 2007 µέχρι το 2019 είχαν καταγραφεί 44 περιπτώσεις αυτοχειριών. Το έτος µε τις περισσότερες, έξι στον αριθµό, ήταν το 2013, ενώ το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια κατά την οποία δεν σηµειώθηκε ούτε µία αυτοκτονία αστυνοµικού, γεγονός που µεταφράζεται ως επιτυχία από τις αρµόδιες ιατρικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με την ΚΛΙΜΑΚΑ, εντός του 2022 καταγράφηκαν 18 αυτοκτονίες σε σημεία υψηλής επικινδυνότητας της χώρας (suicide hotspots), 11 σε καταστήματα κράτησης, 7 εντός σταθμών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, 8 εντός μονάδων υγείας και 3 εντός στρατοπέδων της χώρας. Επιπρόσθετα, καταγράφηκαν τουλάχιστον 11 αυτοκτονίες εργαζομένων σε επαγγέλματα υψηλού κινδύνου για αυτοκτονία, όπως τα σώματα ασφαλείας και 3 αυτοκτονίες στρατιωτικών. Επιπλέον, έλαβαν χώρα 4 επεκτεινόμενες αυτοκτονίες (ανθρωποκτονίες οι οποίες ακολουθήθηκαν από την αυτοκτονία του θύτη).
Εκρηκτική αύξηση στις αυτοκτονίες
Αυξητική τάση των αυτοκτονιών από το 2020 έως το 2022, της τάξεως του σχεδόν 25%, καταγράφεται στη χώρα μας, σύμφωνα με τα ετήσια στοιχεία αυτοκτονιών που αναλύθηκαν και επεξεργάστηκαν από το Παρατηρητήριο Αυτοκτονιών και το ερευνητικό δίκτυο καταγραφής του Κέντρου Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της οργάνωσης «ΚΛΙΜΑΚΑ». Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των αυτοκτονιών που καταγράφηκε το 2022 αγγίζει τις 600, που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον δύο αυτοκτονίες καθημερινά.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση που συνέταξαν οι Κυριάκος Κατσαδώρος, ψυχίατρος, επιστημονικός διευθυντής της ΚΛΙΜΑΚΑ, Δήμητρα Ζαφειροπούλου, ψυχολόγος στο Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ και Βασιλική Πλουμή, στατιστικολόγος στο Κέντρο Ημέρας για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας της ΚΛΙΜΑΚΑ, ο συνολικός αριθμός των αυτοκτονιών που καταγράφονται αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου και σε καμιά περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την συνολική διάσταση του προβλήματος, καθώς για διάφορους λόγους η υποκαταγραφή των αυτοκτονιών είναι δεδομένη σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Που, πως και πότε
Σε επίπεδο διοικητικών περιφερειών, ο υψηλότερος αριθμός αυτοκτονιών για το 2022 καταγράφηκε στην Κρήτη (το 17% του συνολικού αριθμού των θανάτων) και ακολούθησε η Κεντρική Μακεδονία. Η Κρήτη, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί μία περιφέρεια με διαχρονικά υψηλούς δείκτες αυτοκτονίας πάνω από μία δεκαετία. Το ζήτημα της υψηλής αυτοκτονικότητας στην Κρήτη είναι κρίσιμης σημασίας και αποτελεί από ετών ένα πεδίο ερευνητικού ενδιαφέροντος του Παρατηρηρίου Αυτοκτονιών της ΚΛΙΜΑΚΑ.
- Η πιο συχνή μέθοδος αυτοκτονίας σε επίπεδο πληθυσμού αποτέλεσε ο απαγχονισμός και ακολούθησαν η πτώση και ο αυτοπυροβολισμός.
- Το μεγαλύτερο μέρος των αυτοχείρων άνηκε στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό της χώρας και βρισκόταν εντός γάμου.
- Το 55% των θανάτων έλαβε χώρα εντός της οικίας του θανόντα.
Η πλειονότητα των αυτοκτονιών σημειώθηκε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιος – Ιούλιος – Αύγουστος), ενώ οι ημέρες στις οποίες καταγράφηκε ο υψηλότερος αριθμός αυτοκτονιών ήταν η Δευτέρα και η Τρίτη. Οι περισσότεροι θάνατοι έλαβαν χώρα τα ξημερώματα.