Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, καθώς οι τιμές στα μείζονα αγαθά των τροφίμων και της Υγείας αυξάνονται με εντεινόμενο ρυθμό, ενώ ο ΔΤΚ παραμένει σε πτωτική τροχιά.
Σε τροχιά αποκλιμάκωσης παραμένει ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, υποχωρώντας περαιτέρω τον Μάιο, ενώ ο εναρμονισμένος παρέμεινε αισθητά υψηλότερα στο 4,1%, ενώ ο πληθωρισμός στα τρόφιμα επιταχύνθηκε, ένδειξη των ισχυρών πιέσεων και της εμπέδωσης αυξήσεων στον παραγωγικό ιστό.
Μπροστά σε σοβαρό κίνδυνο επιδείνωσης της ποιότητας ζωής, ακόμα και περιορισμένης κλίμακας επισιτιστικής κρίσης βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα καλπάζει τη στιγμή που διεθνώς υποχωρούν. Ο ΔΤΚ της ΕΛ.ΣΤΑΤ υποχώρησε στο 2,8% τον Μάιο, σε εναρμονισμένη (με την ΕΕ) βάση ήταν πολύ υψηλότερα στο 4,1%.
Ειδικότερα, ο πληθωρισμός του ΔΤΚ στην Ελλάδα υποχώρησε για όγδοο συνεχόμενο μήνα στο 2,8% τον Μάιο του 2023 από 3% τον Απρίλιο, σε ετήσια βάση, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021.
Ο πληθωρισμός τροφίμων
Το κόστος αυξήθηκε πιο ήπια
- για ξενοδοχεία, καφέ και εστιατόρια (7,4% έναντι 8,5% την προηγούμενη περίοδο) και
- οικιακό εξοπλισμό (9,9% έναντι 10,9%).
- Υποχώρησε επίσης για τη στέγαση (-12,9% έναντι -13,4%),
- τις μεταφορές (-3,1% έναντι 1,4%), και
- επικοινωνία (-2,3% έναντι -1,8%).
Από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε
- στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά (11,6% έναντι 11,4%)
- στην υγεία (7,8% έναντι 6,5%)
- για τα διάφορα αγαθά και υπηρεσίες (6,8% έναντι 6,4%) και
- τα είδη ένδυσης και υπόδησης (11,8% έναντι 5,6%).
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,4%, επιβραδύνοντας από άνοδο 0,6% τον Απρίλιο.
Επιπρόσθετα, ο εναρμονισμένος ρυθμός πληθωρισμού επιβραδύνθηκε σε χαμηλό 1-1/2 έτους στο 4,1%.
Ο μέσος ΔΤΚ του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2022 – Μαΐου 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2021 – Μαΐου 2022, παρουσίασε αύξηση 7,8% έναντι αύξησης 5,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του δωδεκαμήνου Ιουνίου 2021 – Μαΐου 2022 με το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2020 – Μαΐου 2021.
Ο πληθωρισμός του ΔΤΚ
Τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ
Σύγκριση Μαΐου 2023 με Μάιο 2022
Η αύξηση του Γενικού ΔΤΚ κατά 2,8% τον μήνα Μάιο 2023, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο Δείκτη του Μαΐου 2022, προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:
1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:
- 11,6% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, φρούτα (γενικά), λαχανικά (γενικά), ζάχαρησοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.
- 3,5% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).
- 11,8% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
- 9,9% στην ομάδα Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
- 7,8% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: φαρμακευτικά προϊόντα, ιατρικές-οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη.
- 3,3% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, πακέτο διακοπών.
- 2,2% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: δίδακτρα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
- 7,4% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια ζαχαροπλαστεία-καφενείακυλικεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.
- 6,8% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής φροντίδας, άλλα είδη ατομικής φροντίδας, άλλα προσωπικά είδη, ασφάλιστρα υγείας, ασφάλιστρα οχημάτων.
Από τη μείωση του δείκτη κατά:
- 12,9% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, επισκευή και συντήρηση κατοικίας, υπηρεσίες κοινοχρήστων, υγραέριο, στερεά καύσιμα.
- 3,1% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, μοτοποδήλαταμοτοσυκλέτες, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.
- 2,3% στην ομάδα Επικοινωνίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.