Κοιτάζοντας τους οικονομικούς δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ το μάτι μου έπεσε σε δύο από αυτούς, στον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και στο Εισόδημα.
Του Γιώργου Ανδρουλάκη,
Καθηγητή στο Τμήμα Διοίκησης του Πανεπιστημίου της Πάτρας
- Τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ): μετράει την αλλαγή στη μέση τιμή ενός καλαθιού αγαθών και υπηρεσιών. Με αυτόν τον τρόπο μετριέται η κατά μέσο όρο αγοραστική δύναμη κάθε νοικοκυριού. Επίσης, συνυπολογίζεται σε αυτόν ο πληθωρισμός. Για ευκολία, στις συγκρίσεις χρησιμοποιεί ένα έτος βάσης και με βάση αυτό διαμορφώνει την αγοραστική αξία ανά μήνα. Φανταστείτε λοιπόν την αγοραστική αξία που είχαν 100 ευρώ το 2015. Επομένως, ο ΕνΔΤΚ εκφράζει το πόσα ευρώ χρειαζόμαστε για να αγοράσουμε τα ίδια πράγματα και υπηρεσίες που αγοράζαμε με 100 ευρώ το 2015.
- Το καθαρό κατά κεφαλήν εθνικό διαθέσιμο εισόδημα (Εισόδημα): εκφράζει το μέσο καθαρό εισόδημα που αντιστοιχεί σε κάθε άτομο. Αποτελεί μια μέτρηση του επιπέδου οικονομικής ευημερίας και αντανακλά το πόσο έχει μερίδιο από το συνολικό εισόδημα ο κάθε πολίτης μιας χώρας.
Επομένως, με βάση αυτούς τους δύο δείκτες μπορούμε να κατανοήσουμε κατά μέσο όρο τι εισόδημα είχαμε (Εισόδημα) και κατά μέσο όρο τι αγοραστική δύναμη είχε αυτό το εισόδημα (με το ΕνΔΤΚ).
Αυτοί οι δείκτες είναι καταγεγραμμένοι μέχρι τον Απρίλιο του 2023 ο ΕνΔΤΚ και μέχρι και το 2021 το Εισόδημα.
Κοιτάζοντας τους πίνακες από την ΕΛΣΤΑΤ σε συνδυασμό με τις περιόδους διακυβέρνησης από το 1996 έως σήμερα (όπως προκύπτουν από το ΥΠΕΣ) προκύπτει ο επισυναπτόμενος πίνακας όπου εμφανίζονται:
- το κόμμα που είχε το μεγαλύτερο ποσοστό στις αντίστοιχες εκλογές,
- το ποσοστό που είχε πάρει το κόμμα αυτό,
- ο χρόνος διακυβέρνησης μέχρι τις επόμενες εκλογές,
- ο ΕνΔΤΚ όπως ήταν διαμορφωμένος το μήνα που ξεκίνησε η θητεία της κυβέρνησης και ο αντίστοιχος δείκτης στη λήξη της διακυβέρνησης.
- το Εισόδημα τη χρονιά της έναρξης διακυβέρνησης και το αντίστοιχο Εισόδημα τη χρονιά της λήξης της κάθε κυβέρνησης.
- η διαφορά στην αγοραστική δύναμη που προκύπτει σύμφωνα με τις διαφορές στον ΕνΔΤΚ
- η διαφορά στο κατά κεφαλήν εισόδημα που προκύπτει σύμφωνα με τις διαφορές στο Εισόδημα,
- η τελευταία στήλη είναι το άθροισμα των δύο αυτών ποσοστών.
Τι προκύπτει με τα παραπάνω στοιχεία:
- την τελευταία περίοδο της δραχμής πριν το ευρώ, με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το Εισόδημα αυξήθηκε κατά 30,74% ενώ την ίδια χρονική στιγμή η αγοραστική αξία των χρημάτων μας μειώθηκε κατά 12,89% δίνοντας τελικά ένα θετικό άθροισμα 17,85%.
- παρόμοια εικόνα και την επόμενη τετραετία ΠΑΣΟΚ όπου η διαφορά στο σύνολο ήταν θετική κατά 19,74%.
- ακολούθησαν δύο θητείες της ΝΔ όπου ότι κερδίσαμε από το 2004 έως το 2007 (5,08%) το χάσαμε από το 2007 έως το 2009 (-5,48%).
- ακολουθεί η καταστροφική σε κάθε επίπεδο διακυβέρνηση ΠΑΣΟΚ από το 2009 έως το 2012 όπου χάσαμε τόσο σε αγοραστική δύναμη (8,1%) όσο και σε Εισόδημα (19,29%) φτάνοντας σε ένα συνολικό κάψιμο 27,39%.
- οι δύο διακυβερνήσεις ΝΔ από το 2012 έως το 2015 φέρνουν αυξήσεις 0,19% και 1,87%,
- η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης είχαμε απώλεια 2,5% ενώ την περίοδο της θητείας με το μνημόνιο ο λογαριασμός ήταν θετικός κατά 5,85%.
- την πρώτη διετία της διακυβέρνησης της ΝΔ (μέχρι το 2021 που υπάρχουν τα στοιχεία εισοδήματος) ο λογαριασμός είναι συνολικά αρνητικός κατά 2,68% ενώ σύμφωνα με το ΕνΔΤΚ από τον Ιανουάριο του 2022 έως και τον Απρίλιο του 2024 έχουμε χάσει 9,24% σε αγοραστική δύναμη λόγω του πληθωρισμού. Μένει να μάθουμε πόσο κερδίσαμε στην τσέπη μας το αντίστοιχο διάστημα.
Από τον Οκτώβριο του 2007 που ξεκίνησε ο κατήφορος,
- το ΠΑΣΟΚ έχει κυβερνήσει 31 μήνες και χάσαμε 27,39% ,
- η ΝΔ έχει κυβερνήσει 61 μήνες (μέχρι και το 2021) και χάσαμε 0,62% (και υπάρχει και από το 2022 έως σήμερα μία μείωση αγοραστικής δύναμης κατά 9,24% … μένει να δούμε πόσο θα κλείσει -αν θα κλείσει- αυτή η ψαλίδα λόγω Εθνικού Εισοδήματος)
- ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κυβερνήσει 54 μήνες και κερδίσαμε 3,36%