Με την Ελλάδα και όλα τα επενδυτικά της assets να είναι τα κεντρικά στοιχήματα για όλο το διεθνές επενδυτικό σύστημα, τα πονταρίσματα συνεχίστηκαν και την Τετάρτη στο ελληνικό χρηματιστήριο, οδηγώντας τους δείκτες αναφοράς σε νέα πολυετή υψηλά και την αγορά να παρουσιάζει το ίδιο ενδιαφέρον προφίλ όλου του τελευταίου διαστήματος.
- Νέα υψηλά εννέα ετών με οδηγό τις τράπεζες και πρωταγωνιστή την Alpha Bank
- Έπιασε τις 1.250 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με τζίρο 180 εκατ. ευρώ
- Δέσποσε η Alpha Bank με τζίρο 53,5 εκατ. και άνοδο 4%
- Νέα κινητικότητα και στα μικρομεσαία – Ράλι για ΕΧΑΕ, Αλουμύλ, ΕΥΑΘ
Αυτό που κάνει την ειδοποιό διαφορά τις τελευταίες εβδομάδες στο ελληνικό χρηματιστήριο οδηγώντας το Γενικό Δείκτη σε υψηλά εννέα ετών και τον τραπεζικό δείκτη πάνω από τις 1.000 μονάδες μετά από αρκετά χρόνια, είναι αφενός το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου, που αιφνιδίασε θετικά την αγορά, αφετέρου οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η χώρα θα έχει σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση, με καλή αυτοδυναμία για τα επόμενα χρόνια μετά την 25η Ιουνίου.
Καταλυτικό ρόλο παίζει η πολιτική σταθερότητα, ενώ για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια – και μετά τη διακυβέρνηση Σημίτη – διαμορφώνονται προϋποθέσεις μια δεύτερη σταθερή τετραετή κυβερνητική θητεία από την ίδια κυβέρνηση. Η πολιτική σταθερότητα είναι ο πλέον καθοριστικός καταλύτης για την πορεία της ευάλωτης ελληνικής οικονομίας και κατ’ επέκταση της πορείας του χρηματιστηρίου.
Αυτό δείχνει η πρόσφατη και απώτερη ιστορία, αυτό δείχνει ξεκάθαρα και η τωρινή συγκυρία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν – πάνω κάτω – τα αποτελέσματα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, με την απόσταση Ν.Δ. με το ΣΥΡΙΖΑ να διατηρείται πλησίον των είκοσι μονάδων, ενώ το νέο στοιχείο που έδωσε την Τρίτη αλλά και σήμερα ώθηση στην αγορά, είναι ότι ακόμη και με εφτά κόμματα στη Βουλή, η Ν.Δ. δείχνει να εξασφαλίζει αυτοδυναμία.
H ελληνική οικονομία επιστρέφει μετά από δώδεκα και πλέον χρόνια «καραντίνας» και απομόνωσης, με την επενδυτική βαθμίδα να είναι πλέον το κυρίαρχο story για τα διεθνή χαρτοφυλάκια και διεθνώς, καθιστώντας τη χώρα μας ένα ελκυστικό επενδυτικό asset. To χρηματιστήριο για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια δείχνει να πιστεύει πλέον στη σταθερή και βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά από όλες τις άλλες ανοδικές εξάρσεις που προηγήθηκαν την προηγούμενη δεκαετία.
Εντός αυτών των συνθηκών, το ελληνικό χρηματιστήριο είναι στην κορυφή του κόσμου το 2023, με το Γενικό Δείκτη να κερδίζει 34,50% καθώς έχει ξεκινήσει καλά και ο Ιούνιος, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 35,23%, o Mid Cap είναι στο +31,09%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κυριαρχεί με άνοδο 59,26%.
Η εικόνα της αγοράς
Την Τετάρτη ο Γ.Δ. κινούμενος στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης σε θετική τροχιά, έκλεισε με άνοδο 0,47% στις 1.250,61 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από τις 3 Ιουλίου 2014. Μάλιστα, υπερκέρασε και την απρόσμενη ανακοίνωση της μείωσης του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του έτους (-0,1%) σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2022, με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης να διαμορφωθεί σε 2,1%, χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών για μια αύξηση που θα ξεπερνούσε το 3%.
Ο FTSE 25 έκλεισε σε νέα υψηλά οκτώμισι ετών και στις 3.044,71 μονάδες με άνοδο 0,57%, ο Mid Cap είχε άνοδο 1,17% και κλείσιμο στις 1.850,26 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.020,13 μονάδες με άνοδο 2,01%.
Ο τζίρος ήταν ξανά ισχυρός, κάτι που επιβεβαιώνει τη δραστηριοποίηση μεγάλων διεθνών χαρτοφυλακίων, καθώς έφτασε στα 180,53 εκατ. ευρώ, με το ήμισυ αυτού ήτοι 94,8 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, εκ των οποίων τα 53,5 εκατ. ευρώ στην Alpha Bank που ήταν η απόλυτη πρωταγωνίστρια της ημέρας, έχοντας άνοδο κοντά στο 4%.
Στον FTSE 25 κέρδη κοντά στο 5% είχε η Ελλάκτωρ, ενώ καλή εικόνα είχαν τίτλοι όπως Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, Eurobank, ElvalHalcor, Εθνική, Πειραιώς και ΔΕΗ. Αντιθέτως, ημέρα διόρθωσης ήταν για μετοχές όπως Quest Συμμετοχών, Autohellas, Motor Oil και Jumbo, ενώ μικρή έως ανεπαίσθητη ήταν η πτώση μετοχών όπως Coca Cola HBC, Aegean Airlines, ΟΛΠ, Lamda Development κ.λπ.