Το μπαλάκι στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πέταξε η Κριστίν Λαγκάρντ για το τελικό ύψος των επιτοκίων και τη χρονική διάρκεια της σύσφιξης, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτά εξαρτώνται ευθέως από την ταχύτητα και αποφασιστικότητα στην απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε ότι απόσυρση των μέτρων πρέπει να είναι δυναμική (robust), ώστε να αποφευχθεί η αύξη των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι “οι κυβερνήσεις δεν αποσύρουν τα μέτρα στήριξης, η ΕΚΤ θα πρέπει να κινηθεί ακόμη πιο δυναμικά”, διευκρινίζοντας ότι “Αν βρεθούμε στην κατάσταση αυτή, προειδοποίησε, θα πρέπει να λάβουμε πιο σημαντικά περιοριστικά μέτρα από αυτά που έχουμε υιοθετήσει”.
Επιδεικνύοντας ενσυναίσθηση και υψηλό επίπεδο θεσμικής συνεργασίας, η Κριστίν Λαγκάρντ. επεσήμανε ότι τα εισοδήματα των νοικοκυριών σίγουρα ωφελήθηκαν από τα μέτρα στήριξης, όπως και η αγορά εργασίας, με την ανεργία να κινείται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Επίσης, υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ καλωσόρισε την απόφαση της Κομισιόν να προτείνει στα κράτη μέλη την απομείωση των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, η Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρθηκε στα νεότερα στοιχεία που έδειξαν πτώση του δείκτη στο 6,1% το Μάιο, με αγκάθι τον υψηλό πληθωρισμό στα τρόφιμα. Όμως, αν και συμφώνησε ότι υπάρχουν «σημάδια αποκλιμάκωσης» επανέλαβε την άποψη ότι οι τιμές παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και πως οι ανοδικές πιέσεις εμμένουν τόσο στο βασικό όσο και στο δομικό δείκτη.
Υπό την έννοια αυτή, η περιοριστική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα συνεχιστεί, καθώς όπως εξήγησε το συμβούλιο παραμένει πλήρως δεσμευμένο στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και στην επιστροφή του δείκτη κοντά στο στόχο του 2%. «Η δέσμευση για σταθερότητα των τιμών συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση μεσοπρόθεσμα και άρα στη μείωση των ανισοτήτων» επεσήμανε εξηγώντας πόσο επιβαρύνει τις κοινωνίες και τα πιο φτωχά νοικοκυριά ο υψηλός πληθωρισμός και κυρίως ο υψηλός πληθωρισμός των τροφίμων.
Ξεκαθάρισε ότι το τελικό ύψος των επιτοκίων και η διάρκεια διατήρησής τους σε περιοριστική περιοχή θα καθοριστεί από εισερχόμενα δεδομένα, επιβεβαιώνοντας έτσι τη σύνδεση της δημοσιονομικής πολιτικής με τις αποφάσεις στο συμβούλιο της ΕΚΤ.
Απαντώντας και στο πάντα υφέρπον ζήτημα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, υποστήριξε ότι το μοντέλο μεσοπρόθεσμης χάραξης νομισματικής πολιτικής, επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να συνυπολογίζει τον αντίκτυπο στο ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Διευκρίνισε όμως, ότι η δέσμευση για τη σταθερότητα των τιμών δεν υποκαθίσταται από την ανάγκη για σταθερότητα στις τράπεζες, επισημαίνοντας ότι για το δεύτερο η ΕΚΤ διαθέτει εργαλεία ρευστότητας που μπορεί να ενεργοποιήσει.
Πάντως, η πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής έχουν αρχίσει να καταγράφονται ήδη, ενώ διαμήνυσε ότι οι επιπτώσεις θα ενταθούν τα προσεχή χρόνια!