Σε χαμηλό τριετίας υποχώρησε ο «δείκτης φόβου» της Wall Street, καθώς ο S&P 500 φαίνεται έτοιμος να ξεφύγει από την επικράτεια της bear market.
Ο δείκτης μεταβλητότητας VIX, που έχει επικρατήσει να αναφέρεται ως “δείκτης φόβου”, έκλεισε στις 14:47 την Παρασκευή, με απώλειες 7,5%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 19 Φεβρουαρίου του 2020. Ακόμα και τη Δευτέρα, που προσπάθησε να ανακάμψει, ενισχύεται μεν, χωρίς να υπερβαίνει το κομβικό σημείο των 15 μονάδων.
Ταυτόχρονα, ο S&P 500 σημείωσε νέο υψηλό 10 μηνών, καθώς ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης φαινόταν έτοιμος να βγει από την επικράτεια της bear market, έχοντας ανέβει σχεδόν 20% από το χαμηλό κλείσιμο των 3.577,03 μονάδων που έφτασε στις 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα δεδομένα του FactSet.
Σε αυτή τη φάση οι επενδυτικές τράπεζες και οι οίκοι αξιολόγησης εκδίδουν προειδοποιήσεις, εστιάζοντας στην προοπτική υποχώρησης των εταιρικών κερδών, λόγω της αύξησης των επιτοκίων και της επιβράδυνσης της ζήτησης, εσωτερικά και διεθνώς. Η συνέχιση της τάσης εισροής κεφαλαίων στο χρηματιστήριο θα κριθεί προσεχώς και ιδιαίτερα μετά τα αποτελέσματα 6μηνου..
Πάντως, η ρευστότητα που λιμνάζει σε αμοιβαία money market ομόλογα αποτιμάται στα 4,7 τρισ. δολάρια,, υπερβαίνοντας κατά 1 τρισεκατομμύριο δολάρια τα προ-covid επίπεδα.
Αυτή η δεξαμενή κεφαλαίου θα μπορούσε σύντομα να διοχετεύσει ρευστότητα στην αγορά.
Οι επενδυτές θα μπορούσαν εύκολα να αισθανθούν ότι χάνουν λεφτά, μετά από μια χρονιά ισχυρής ανάκαμψης για τις μετοχές, μετά τις απώλειες του 2022, οι οποίες ήταν οι χειρότερες από το 2008. Από την άλλη πλευρά, ο S&P 500 έχει σημειώσει άνοδο 11,5% μέχρι στιγμής το 2023, και ο Nasdaq 26,5%.
Εν τω μεταξύ, τα open interest από τα παράγωγα δείχνουν ότι οι traders παραμένουν αναμφισβήτητα ανοδικοί στην αγορά. Εάν τελικά, αρχίσουν να αλλάζουν θέσεις, στη σκιά της αύξησης των επιτοκίων και της επιβράδυνσης της οικονομίας, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ακόμη έναυσμα ανόδου για τις μετοχές, καθώς οι θέσεις στα παράγωγα έχουν αποδειχθεί αντι-δείκτης.