Καταιγιστικές θα είναι οι εξελίξεις στην ελληνική ασφαλιστική αγορά τα επόμενα χρόνια. Το πεδίο των δράσεων προετοιμάζεται από τα μεγάλα σχήματα που προέκυψαν από τις έξι μεγάλες συμφωνίες,
Τα νέα στρατηγικά σχέδια των ασφαλιστικών, όπως αποκρυσταλλώθηκαν στο διεθνές meeting της Ύδρας, προϊδεάζουν για σκληρές μάχες μεγάλων παικτών, καθώς άπαντες στοχεύουν σε ενίσχυση μεριδίων στις υφιστάμενες, εξαντλητικά οριοθετημένες αγορές. Καθοριστικό ρόλο για την έκβαση των “συγκρούσεων”, σε πολλά σημεία, θα παίξουν αφενός η τραπεζική χρηματοδότηση και αφετερού οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Τα βήματα προς την ανάπτυξη
Στην σκακιέρα των μεγάλων παικτών, κίνηση σχεδιάζει να κάνει το CVC Capital Partners Fund, έχοντας αποκτήσει 90,01 του μετοχικού κεφαλαίου της Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα το 2021. Στηριζόμενη, η Εθνική Ασφαλιστική στα Δίκτυα Πωλήσεων και την τεχνολογία βάζει στο κέντρο το άνθρωπο –τον σύγχρονο καταναλωτή και δημιουργεί ασφαλιστικά προϊόντα πολλών επιπέδων. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Ασφαλιστικής, Robert Gauci το μέλλον της ασφάλισης θα στηριχτεί: στην σωστή εξυπηρέτηση που δίνει απαντήσεις στις καθημερινές μικρές και μεγάλες ανάγκες του καταναλωτή και όχι μόνο στην τιμή, στην σωστή αξιοποίηση και ενίσχυση του ανθρωπίνου δυναμικού του οργανισμού, στα νέα προϊόντα που απαντούν στις ανάγκες των οικοσυστημάτων και στην τεχνολογία που θα διευκολύνει του πελάτες και τους συνεργάτες της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Η ανάπτυξη της αγοράς θα προέλθει και από την τραπεζική χρηματοδότηση τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ERGO Ασφαλιστικής Νίκος Αντιμησάρης. Η καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας θα ανοίξει τις κάνουλες δανειοδοτήσεων, αυξάνοντας την παραγωγή ασφαλίσεων περιουσίας και ζωής. Ρόλο στην ανάπτυξη θα έχει και η ολοκλήρωση του μηχανισμού εντοπισμού ανασφάλιστων οχημάτων που προβλέπεται να μπει σε λειτουργία μέχρι το τέλος του χρόνου. Ανάπτυξη, επίσης προεξοφλεί η θέσπιση φοροκινήτρων με μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ 10% για κτίρια που θα έχουν ασφαλιστήρια συμβόλαια έναντι φυσικών καταστροφών, ωστόσο αυτό αν γίνει θα φανεί στα μπιλιετάκια της ΑΑΔΕ από το 2025 και μετά.
Όχι, μόνο θέσπιση φοροκινήτρων από την κυβέρνηση ,αλλά και κατάργηση μη ανταποδοτικών φόρων προέκρινε ο Νίκος Χαλκιόπουλος CIO στην Ευρωπαϊκή Πίστη. Ο φόρος 15% στα ασφάλιστρα επιβαρύνει τους ασφαλισμένους και αναγκάζουν τις επιχειρήσεις να αυξάνουν τις τιμές των ασφαλίστρων. Πρόκειται, υπογράμμισε ο Νίκος Χαλκιόπουλος, για καθαρά φοροεισπρακτικό μέτρο που θα πρέπει να αντικατασταθεί με το ΦΠΑ ώστε να περνά στα έξοδα των επιχειρήσεων. Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΦΠΑ 24% στην υγεία, στην περίπτωση που μειωθεί ο φόρος προσέθεσε να υποχωρήσουν και οι τιμές στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας.
Απειλή για τις ασφαλιστικές ο πληθωρισμός
Ο πληθωρισμός είναι διπλή απειλή για τις ασφαλιστικές εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου. Επιδρά αφενός στις επενδύσεις και αφετέρου στο κόστος των αποζημιώσεων. Την ίδια στιγμή μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών ανοίγοντας ακόμα περισσότερο το χάσμα μεταξύ ασφαλισμένων και οικονομικών ζημιών.