Με απόφαση για νέα μείωση της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία κατά 1 εκατ. βαρέλια τον Ιούλιο, ολοκληρώθηκε η Μαραθώνια και θυελλώδης συνεδρίαση των OPEC+. ΟΙ εξελίξεις τρομάζουν, όχι μόνο τις αγορές, αλλά ταυτόχρονα τη Δύση και τη Ρωσία, καθώς δημιουργείται δυναμική γεωοικονομικής αναδιάταξης του πεδίου στη Μέση Ανατολή.
Η Σαουδική Αραβία θα προβεί σε πρόσθετη οικειοθελή μείωση εξαγωγών κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα ως μέρος της συμφωνίας που συνήψαν οι OPEC+ μετά από ώρες τεταμένων διαπραγματεύσεων. Η απόφαση αναμένεται να εντείνει την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, προκαλώντας ακόμα και βίαιο short-covering μέσω stop-loss εντολών.
Key points
- Η Σαουδική Αραβία θα προβεί σε πρόσθετη εθελοντική μείωση της προσφοράς κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο
- Τα ΗΑΕ κερδίζουν με υψηλότερη ποσόστωση. Οι αφρικανικές χώρες χάνουν αχρησιμοποίητο χώρο ποσόστωσης
- Οι εθελοντικές περικοπές παρατάθηκαν έως το τέλος του 2024
- Η παρουσία των Bloomberg, Reuters και Wall Street Journal στα κεντρικά γραφεία του ΟΠΕΚ έχει απαγορευτεί.
- Οι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να παίρνουν συνεντεύξεις από αντιπροσώπους στο περιθώριο.
- Εμπεδώνεται η βάση αναδιάταξης του γεωοικονομικού σκηνικού
- Πρόκληση για τη Ρωσία η αλλαγή συσχετισμών και η προοπτική ανόδου των τιμών
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν, αποκάλυψε τη μείωση σε δήλωσή του, καταφέρνοντας για άλλη μια φορά να προκαλέσει έκπληξη. Η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας είναι το πιο ουσιαστικό μέρος της συμφωνίας, η οποία περιλαμβάνει επίσης συμφωνία για την παράταση των εθελοντικών περικοπών έως το 2024.
Ο κύριος νικητής από τις συνομιλίες του Σαββατοκύριακου είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία λαμβάνουν ώθηση στην ποσόστωσή τους για το επόμενο έτος. Αυτό έρχεται σε βάρος των αφρικανικών χωρών που κλήθηκαν να εγκαταλείψουν μέρος της αχρησιμοποίητης ποσόστωσής τους. Αν και υπολείπονται των στόχων τους, η απόφαση εξακολουθεί να είναι ένα πικρό πολιτικό χάπι για να το καταπιούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι συνομιλίες διήρκεσαν τόσο πολύ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων συνεδριάσεων αργά το βράδυ σε ξενοδοχεία της Βιέννης.
Οι κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας, κόντρα στη γενική αντίληψη, οδηγούν σε εκ βάθρων αναδιάταξη της αγοράς πετρελαίου, με συνοπτικές μάλιστα διαδικασίες. Είναι προφανές ότι ο διάδοχος του θρόνου, MBS, επιχειρεί να συγκεντρώσει εξουσία, να στείλει μήνυμα ανάληψης ευθύνης ηγεσίας προς τη Δύση, καθιστώντας σαφές ότι θα επιτρέψει το έξωθεν μανιπουλάρισμα τιμών και ποσοτήτων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας είχε προειδοποιήσει τους σορτάκηδες ότι θα καούν, αντιστρέφοντας την πτωτική πορεία της τιμής του πετρελαίου την προηγούμενη εβδομάδα.
Συνδυαστική, η μείωση της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία και η μετάθεση των ποσοστόσεων από τις αφρικανικανικές χώρες στα ΗΑΕ κλείνουν την ψαλίδα μεταξύ της θεωρητικής και πραγματικής παραγωγής. Έτσι διαμορφώνεται ένα πιο συμπαγές μπλοκ, στο οποίο οι χώρες της Μέσης Ανατολής έχουν τον πλήρη έλεγχο της παραγωγής. Με τον τρόπο αυτό ο Μπιν Σαλμάν δείχνει στα ΗΑΕ ότι μπορεί να φροντίσει για τους γείτονες και τους συμμάχους του, δημιουργώντας νέα γεωοικονομικά δεδομένα στην περιοχή.
Οι εξελίξεις αποτελούν πρόκληση για τη Ρωσία, και και δεν επιθυμούσε περαιτέρω μείωση της παραγωγής. Πλέον, η αύξηση των τιμών για το Brent και το WTI θα συμπαρασύρουν αναπόφευκτα και το πετρέλαιο των Ουραλίων, το οποίο όμως έχει να αντιμετωπίσει το πλαφόν της Δύσης, που συνεπάγεται ότι ενδεχόμενες ανατιμήσεις θα μπορούσαν -εφόσον παγιωθούν- να πλήξουν τις ρωσικές εξαγωγές.
Η συνεδρία των OPEC+
Ο πρίγκιπας Αμπντουλαζίζ δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι χρειάζεται για να σταθεροποιήσει την αγορά πετρελαίου, η οποία υποφέρει από αβέβαιη ζήτηση και αδύναμα κινεζικά οικονομικά δεδομένα.
«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να φέρουμε σταθερότητα σε αυτή την αγορά», είπε σε δημοσιογράφους στη Βιέννη.
Περιέγραψε την επιπλέον εθελοντική περικοπή των Σαουδάραβων με τους συνήθεις ζωηρούς όρους του: «Θέλαμε να παγώσουμε την τούρτα».
Η Σαουδική Αραβία πρόκειται να μειώσει την παραγωγή της κάτω από τα 9 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο και θα μπορούσε να επεκτείνει την πρόσθετη εθελοντική της περικοπή πέρα από αυτό. Αυτό θα ήταν το χαμηλότερο επίπεδο παραγωγής για το βασίλειο από τον Ιούνιο του 2021, όταν η παραγωγή ανακάμπτει σταδιακά από τα βάθη της πανδημίας Covid 19. Τώρα, η Σαουδική Αραβία είχε ανακοινώσει εθελοντική μείωση 500,000 βαρελιών την ημέρα τον Απρίλιο, στα οποία θα προστεθούν το επιπλέον 1 εκατ., ανεβάζοντας τη συνολική μείωση στο 1,5 εκατ..
Οι στόχοι παραγωγής για πολλές χώρες έχουν αναθεωρηθεί για το 2024, με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να σημειώνουν αύξηση περίπου 200.000 βαρελιών ημερησίως στον στόχο τους και την Αγκόλα, την Ισημερινή Γουινέα, την Γκαμπόν, τη Νιγηρία, το Αζερμπαϊτζάν, το Μπρουνέι, τη Μαλαισία και το Σουδάν να έχουν περικοπεί όλες .
Η αύξηση του στόχου των ΗΑΕ θα οδηγήσει σε αύξηση των πραγματικών βαρελιών που φτάνουν στην αγορά, ενώ οι περικοπές στους στόχους για τα άλλα δεν θα αφαιρέσουν κανένα φυσικό βαρέλι από την αγορά. Απλώς θα φέρουν τους στόχους σε πιο στενή ευθυγράμμιση με αυτό που πραγματικά αντλούν αυτές οι χώρες.