Σαφείς ενδείξεις αποκλιμάκωσης δείχνει ο πληθωρισμός των τροφίμων διεθνώς, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι τιμές υποχωρούν ουσιαστικά, αλλά ότι μειώνεται ο ρυθμός αύξησής τους.
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO υποχώρησε στο 124,3 τον Μάιο του 2023, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021 και σε σύγκριση με το ανοδικά αναθεωρημένο 127,7 τον Απρίλιο. Οι τιμές των φυτικών ελαίων μειώθηκαν κατά 8,7%, σημειώνοντας 6η συνεχόμενη πτώση, λόγω των χαμηλότερων τιμών στα φοινικέλαια, τη σόγια, το κραμβέλαιο και το ηλιέλαιο. Επίσης, το κόστος των δημητριακών μειώθηκε κατά 4,8% και βρίσκεται πλέον 25,3% κάτω από το ιστορικά υψηλό ρεκόρ που σημείωσε πριν από ένα χρόνο, λόγω της μείωσης κατά 3,5% των τιμών του σιταριού λόγω των προοπτικών για άφθονες παγκόσμιες προμήθειες την ερχόμενη σεζόν 2023/24 και της επέκτασης της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.
Το κόστος των γαλακτοκομικών μειώθηκε κατά 3,2%, εν μέσω κατακόρυφης πτώσης των τιμών των τυριών. Από την άλλη, οι τιμές του κρέατος αυξήθηκαν κατά 1%, για 4η συνεχόμενη άνοδο, εν μέσω υψηλότερης ζήτησης για πουλερικά και βοοειδή. Επίσης, οι τιμές της ζάχαρης παρέτειναν τα κέρδη για 4ο μήνα και αυξήθηκαν κατά 5,5%, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για το πώς η εξέλιξη του φαινομένου El Niño μπορεί να επηρεάσει τις καλλιέργειες 2023/24, μαζί με τις χαμηλότερες από νωρίτερα αναμενόμενες παγκόσμιες διαθεσιμότητες το 2022 /23 σεζόν.