Παγίωση της διαφοράς της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, εδραίωσης της πεποίθησης προοπτικής αυτοδυναμίας, κατακερματισμό της αντιπολίτευσης και επτακομματική Βουλή δείχνει νέα δημοσκόπηση της GPO, εμπεδώνοντας την ήδη δημιουργηθείσα από τις πρώτες εκλογές τάση.
Μικρό ποσοστό αναποφάσιστων, υψηλή συσπείρωση και δυναμική προσέλκυσης και νέων ψηφοφόρων από τη Νέα Δημοκρατία, αποσυσπειρωτικές τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει μεγαλύτερο χώρο, εντοπίζει η δημοσκόπηση της GPO, που διενεργήθηκε για την εφημερίδα Παραπολιτικά.
Μεγάλο προβάδισμα άνω των 20 μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά.
Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει 41,1% έναντι 20,7% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 11,4% για το ΠΑΣΟΚ.
Το ποσοστό του ΚΚΕ διαμορφώνεται στο 6,3%, της Ελληνικής Λύσης στο 3,6%, της «Νίκης» στο 3,1% ενώ την έκπληξη κάνει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου που εμφανίζεται να εξασφαλίζει άνετα την είσοδο στη Βουλή με ποσοστό 4,3%. Ακολουθεί το ΜεΡΑ25 με 1,6%.
Αλλαγή στις δεύτερες εκλογές;
Παρόλο που δεν έχουν συµπληρωθεί ούτε δύο εβδοµάδες, το 23,2% των συµµετεχόντων στην έρευνα δηλώνει ότι σκέφτεται να ψηφίσει διαφορετικά, µε τη µεγαλύτερη διάθεση µεταβλητότητας να ανιχνεύεται στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, σε ποσοστό 25%, και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, σε 23,6%.
Μεγαλύτερη σταθερότητα εµφανίζουν οι ψηφοφόροι της Νέας ∆ηµοκρατίας.
Κυρίαρχη είναι η αντίληψη της κοινής γνώµης σε ποσοστό 75,2% ότι η Νέα ∆ηµοκρατία θα καταφέρει να σχηµατίσει αυτοδύναµη κυβέρνηση, µια προοπτική την οποία επιθυµεί το 51,2% του συνόλου.
Η κοινή γνώµη θεωρεί σε ποσοστό 70,2% ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να είναι το δεύτερο κόµµα, αν και ένα σηµαντικό ποσοστό, της τάξης του 42,2%, θα ήθελε να δει το ΠΑΣΟΚ να καταλαμβάνει τον ρόλο της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.
Η διαφοροποίηση αυτή προκαλείται κυρίως από τις επιλογές των ψηφοφόρων της Νέας ∆ηµοκρατίας, οι οποίοι, αν και πιστεύουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά θα είναι δεύτερος, προτιµούν µε ποσοστό 61,3% το ΠΑΣΟΚ στη θέση αυτή.
Auditor’s note: Η Πλεύση, η Νίκη και η στάση των media
Από τα πλέον ενδιαφέροντα ευρήματα είναι η είσοδος στη Βουλή τόσο της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου και μάλιστα με ικανό ποσοστό που υπερβαίνει το 4%, όσο του ακροδεξιού κόμματος Νίκη. Αφενός, η δημοσιότητα που απολαμβάνουν, για διαφορετικούς λόγους, τα δύο αυτά κόμματα είναι μεγάλη. Τα media, αφιερώνουν περισσότερο χρόνο και προσκαλούν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, συμβάλλοντας μάλιστα ενεργά στην καλλιέργεια ενός νέου προφίλ, ηπιότερου, φιλικότερου και πιο φιλικού. Από την άλλη πλευρά για τη Νίκη εγείρουν διαρκώς ερωτήματα για την χρηματοδότηση, τη σχέση με εφοπλιστές, φιλορωσικά κέντρα και υπόγειες διαδρομές.Στην πραγματικότητα, αμφότερα τα κόμματα αυτά έχουν κοινά χαρακτηριστικά:
- Έλαβαν απρόσμενα ισχυρά ποσοστά στις εκλογές της 21ης Μαΐου
- Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις τροφοδοτήθηκαν από ψηφοφόρους που θα ψήφιζαν τον Ηλία Κασιδιάρη
- Εντάσσονται στο πλαίσιο της αντιδραστικής – αντισυστημικής ψήφου
Συνεπώς, τα ερωτήματα που αβίαστα τίθενται πλέον αφορούν στην διακριτικά διαφορετική αντιμετώπιση των δύο από τα media…
Δημοσκοπικά, πάντως η αποδυνάμωση του ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη φαίνεται η βασική αιτία ενδυνάμωσης της Πλεύσης στις δεύτερες εκλογές, καθώς η αδυναμία του να μπει στη Βουλή επέτεινε τις αποσυσπειρωτικές τάσεις. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ξεκινώντας από την ίδια -σχεδόν- πολιτική μήτρα και βρισκόμενη σε ανοδικό μομέντουμ μοιάζει καλύτερα τοποθετημένη να υποδεχθεί τους υποστηρικτές του ΜέΡΑ 25 που επιδιώκουν να δημιουργήσουν δυναμικό αντισυστημικό πόλο με αριστερά χαρακτηριστικά στη Βουλή.