Αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τάχθηκαν υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Μαΐου, σύμφωνα με τα πρακτικά που μόλις δημοσιεύθηκαν, αν και τελικά αποδέχθηκαν την 25άρα, ζητώντας όμως ξεκάθαρη επικοινωνία της δυναμικής πολλαπλών ακόμη αυξήσεων.
Μπορεί ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να υποχωρεί, η αγορά εργασίας και η οικονομική δραστηριότητα παραμένουν ισχυρές, ενώ προβληματισμό προκαλεί και ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός στα τρόφιμα. Σε αυτό το πλαίσιο, πολλά μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ τάχθηκαν υπέρ της αύξησης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάση στη συνεδρίαση του Μαΐου.
Ειδικότερα, ορισμένα μέλη εξέφρασαν αρχικά προτίμηση για αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης λόγω των κινδύνων για τις προοπτικές πληθωρισμού που ενέχουν οι συνεχιζόμενες ανοδικές εκπλήξεις για τον πληθωρισμό και ο πληθωρισμός που προβλέπεται να είναι πάνω από τον στόχο για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, καθώς και λόγω του αυξημένου κινδύνου αποδέσμευσης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό. Ένα τέτοιο βήμα θα καταδείκνυε με μεγαλύτερη σαφήνεια την αποφασιστικότητα του Διοικητικού Συμβουλίου να επιτύχει σταθερότητα τιμών ενόψει του αυξημένου και πιο επίμονου πληθωρισμού. Χρειαζόταν πιο αποφασιστική δράση για τη μετατόπιση των επιτοκίων σε επαρκώς περιοριστικά εδάφη ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο.
Αυτά τα μέλη θεώρησαν ότι ο κίνδυνος της υπερβολικής αυστηροποίησης των επιτοκίων ήταν μικρότερος από τον κίνδυνο να τα αυστηροποιήσουν πολύ λίγο. Επιπλέον, εκφράστηκε η άποψη ότι η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν βραχύβια και δεν είχε ασκήσει σημαντική πρόσθετη ώθηση σύσφιξης. Επί πλέον,
Η ανθεκτικότητα της οικονομίας της ζώνης του ευρώ και η υποχώρηση των κινδύνων ύφεσης, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση των πιέσεων στις τιμές και στους μισθούς, υποδηλώνουν ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός ήταν απίθανο να επιβραδυνθεί αρκετά σύντομα, γεγονός που οδήγησε σε αυξημένους κινδύνους αδέσμευσης των προσδοκιών.
Πως συμβιβάστηκαν
Ταυτόχρονα, τα περισσότερα από αυτά τα μέλη δήλωσαν ότι μπορούσαν να αποδεχτούν την προτεινόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Ωστόσο, η ανακοίνωση της ΕΚΤ θα πρέπει να μεταφέρει μια σαφή «κατευθυντική μεροληψία» για να υπογραμμιστεί ότι, με βάση την παρούσα προοπτική,
Θα ήταν δικαιολογημένες περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων προκειμένου να επανέλθει ο πληθωρισμός στον στόχο και να αποφευχθεί η παρερμηνεία μιας μικρότερης αύξησης των επιτοκίων ως σηματοδότησης της προοπτικής μιας παύσης στον τρέχοντα κύκλο πεζοπορίας.
Τί αποφάσισε η ΕΚΤ
Τελικά, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα βασικά της επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης κατά τη σύνοδό της τον Μάιο, σηματοδοτώντας έναν επιβραδυνόμενο ρυθμό σύσφιξης της πολιτικής. Ωστόσο, το κόστος δανεισμού έχει πλέον φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2008, μετά από επτά διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων καθώς η ΕΚΤ προσπαθεί να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό παρά τους συνεχείς κινδύνους ύφεσης.
Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε επίσης σχέδια για διακοπή της επανεπένδυσης κερδών από τα APP των 3,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ από τον Ιούλιο. Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία αποκάλυψαν ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε στο 7% τον Απρίλιο, με τον πυρήνα να παραμένει κοντά στο ιστορικό υψηλό του Μαρτίου στο 5,6%.
Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, αυξήθηκαν σε 3,75%, 4,00% και 3,25% αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η ΕΚΤ έχει περισσότερο έδαφος να καλύψει και ότι δεν πρόκειται να διακόψει σύντομα τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων.