Ο ένας μετά τον άλλο διεθνείς οίκοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενο τσουνάμι πιστωτικών γεγονότων, εξαιτίας της διττής κρίσης που δημιουργεί η αύξηση του πληθωρισμού και η αύξηση και διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.
Κύμα χρεοκοπιών που θα διαρκέσει μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2024 προβλέπουν οι στρατηγικοί αναλυτές της Deutschw Bank στην 25η ετήσα μελέτη αθέτησης πληρωμών που δημοσίευσαν, τάση που εντοπίζει, μεταξύ άλλων, σε αντίστοιχο report και η Allianz.
Οι στρατηγικοί αναλυτές της Deutsche Bank Jim Reid και Steve Caprio ολοκλήρωσαν την 25η ετήσια μελέτη της τράπεζας για την αθέτηση πληρωμών. Η περσινή έκθεση, ορθά, έκανε λόγο για τέλος της εποχής των… μη πτωχεύσεων, αν και οι σχετικοί αριθμοί μέχρι σήμερα δεν είναι τρομεροί. Το ποσοστό αθέτησης σε αμερικανικά ομόλογα υψηλής απόδοσης μέχρι τον Απρίλιο αυξήθηκε από 1,1% σε 2,1%, ενώ το ποσοστό αθέτησης δανείων των ΗΠΑ αυξήθηκαν από 1,4% σε 3,1%. Στην Ευρώπη, τα αντίστοιχα ποσοστά χρεοκοπίας αυξήθηκαν από 1,7% σε 2,7%. Σύμφωνα με τη Fitch, το μέσο ποσοστό αθέτησης πληρωμών υψηλής απόδοσης στις ΗΠΑ είναι 3,6%.
Σύμφωνα με τη Deutschw Bank τα υψηλότοκα δάνεια θα βρεθούν στο επίκεντρο του πρώτου κύματος παύσης πληρωμών, με την “καταιγίδα” να διαρκεί μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Συνολικά, στις ΗΠΑ το ποσοστό αθέτησης αναμένεται να φτάσει το 11,3%. Το ευρωπαϊκό αντίστοιχο ποσοστό εκτιμάται ότι θα αυξηθεί επίσης, αλλά λιγότερο ραγδαία, στο 5,8%.
Γιατί θα συμβεί αυτό; «Η πιο αυστηρή πολιτική της Fed και της ΕΚΤ εδώ και 15 χρόνια έρχεται σε περιβάλλον αυξημένης εταιρικής μόχλευσης, που βασίζεται σε εκτεταμένα περιθώρια κέρδους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όσον αφορά την αγορά δανείων με μόχλευση», καθώς οι εξαγορές με μόχλευση αυξήθηκαν σε συνθήκες μηδενικών επιτοκίων και ποσοτικής χαλάρωσης, φτάνοντας στον κλάδο private equity τα 5 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank.
Auditor’s note: Προσδεθείτε
Οι αναλυτές δεν εφηύραν τον τροχό, αλλά οι διαπιστώσεις τους σηματοδοτούν αλλαγή πολιτικής των τραπεζών, οι οποίες θα περιορίσουν χρηματοδοτήσεις, θα στραφούν στην ποιότητα ενεργητικού και θα αναγκαστούν να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους για να αποφύγουν συστημικού χαρακτήρα σοκ. Ήδη η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει για μείωση της έκθεσης στο επενδυτικό real estate και της εξάρτησης των συστημικών τραπεζών από NBFI’s.Οι νέες τάσεις και οι περιορισμοί αναμένεται να οδηγήσει σε ουσιαστική αναδιάταξη του τοπίου στις επιχειρήσεις, Η δυναμική της κρίσης αυτής θα είναι οξύτερη και πιο αισθητή, καθώς εκτός από το τραπεζικό σύστημα, περιοριστική πολιτική ασκούν και οι κυβερνήσεις στα δημοσιονομικά. Οι κεντρικοί τραπεζίτες, μάλιστα, πετούν το μπαλάκι στις κυβερνήσεις, ζητώντας άμεσα μέτρα λιτότητα για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της σφιχτής νομισματικής πολιτικής και την ταχύτερη εξισορρόπηση.