Στην Ύδρα χτυπά ο παλμός της ασφαλιστικής αγοράς από 31 Μαίου μέχρι 2 Ιουνίου, καθώς εκεί διοργανώνεται το 23ο Meeting Ελλήνων και μεγάλων ξένων ασφαλιστών και αντασφαλιστών
Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρικών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), Σύνδεσμος Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ), ανώτατα στελέχη ασφαλιστικών επιχειρήσεων και μεσίτες (αντ)ασφαλίσεων συναντώνται αύριο 31 Μαίου μέχρι 2 Ιουνίου 2023 με μεγάλους ξένους (αντ)ασφαλιστές στο καθιερωμένο επί 23 χρόνια «ραντεβού» της Υδρας για να συζητήσουν την πορεία και τις τάσεις της εγχώριας και διεθνούς (αντ)ασφαλιστικής αγοράς.
Στην ελληνική ασφαλιστική αγορά η συνολική πίτα παραμένει σχεδόν ίδια, ωστόσο η πορεία της χαρακτηρίζεται δυναμική, με τα νέα μεγάλα deals Allianz – Ευρωπαϊκή Πίστη, CVC-Εθνική Ασφαλιστική, Generali-AXA, NN-MetLIfe να βάζουν τους όρους τους και να διαμορφώνουν τις εξελίξεις.
Το 2022 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ από το σύνολο των 34 ασφαλιστικών, πέντε ασφαλιστικές που δραστηριοποιούνται στις ασφαλίσεις κατά ζημιών σε όρους ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων κατέχουν το 51% του μεριδίου της αγοράς, ενώ 5 που δραστηριοποιούνται στις ασφαλίσεις ζωής και κατά ζημιών σε όρους τεχνικών προβλέψεων κατέχουν το 86% της αγοράς.
Η παραγωγή ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων στις ασφαλίσεις ζωής το 2022 ανήλθε σε 2,4 δισεκ. ευρώ, αυξημένη κατά 2% σε σχέση με το 2021. Από το ανωτέρω ποσό, 1,0 δισεκ. ευρώ αφορά συμβόλαια που συνδέονται με επενδύσεις (Unit Linked), ποσοστό 40% επί των συνολικών ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων δραστηριοτήτων ζωής, έναντι 42% το 2021, καταγράφοντας μείωση (3%). Παράλληλα, καταγράφηκε αύξηση των ακαθάριστων εγγεγραμμένων ασφαλίστρων των ασφαλίσεων με συμμετοχή στα κέρδη κατά 2% και αύξηση των άλλων ασφαλίσεων ζωής, κατά 13%.
Τα ασφάλιστρα των ασφαλίσεων κατά ζημιών ανήλθαν την ίδια περίοδο σε 2,3 δισεκ. ευρώ, αυξημένα κατά 6%. Τα σημαντικότερα μερίδια αντιπροσωπεύουν οι ασφαλίσεις αστικής ευθύνης χερσαίων οχημάτων (33%), οι ασφαλίσεις πυρός (21%) και οι ασφαλίσεις νοσοκομειακών εξόδων (17%), με αντίστοιχες μεταβολές ασφαλίστρων έναντι του προηγούμενου έτους κατά +1%, +9% και +8%. Το 2022, οι αποζημιώσεις ανήλθαν σε 1,6 δισεκ. ευρώ για τις ασφαλίσεις ζωής και σε 0,9 δισεκ. ευρώ για τις ασφαλίσεις κατά ζημιών, πΆνοδος του δείκτη ζημιών στις ασφαλίσεις κατά ζημιών
Προβλέψεις για την Ελλάδα
Στην Ελλάδα, Σύμφωνα με την Allianz τα ασφάλιστρα αναμένεται να αυξηθούν κατά 3,6% ποσοστιαίες μονάδες ετησίως, με το συνολικό μέγεθος της αγοράς να «αγγίζει» τα 7,7 δισ. ευρώ το 2033. Οι κλάδοι ζωής και περιουσίας & ατυχημάτων αναμένεται να παραμείνουν σταθεροί, με μέγεθος αγοράς 3,2 δις. ευρώ ο καθένας. Η υγεία θα παραμείνει ο μικρότερος κλάδος (1,2 δισ. ευρώ), αλλά θα είναι ο πιο δυναμικός, καθώς είναι πιθανό να αναπτυχθεί περισσότερο από τρεις φορές πιο γρήγορα σε σχέση με το σύνολο της αγοράς (+11,4% ετησίως).
Τάσεις διεθνούς αγοράς
Τα ασφάλιστρα αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,2% την επόμενη δεκαετία, προσθέτοντας 4.190 δισ. ευρώ στο παγκόσμιο απόθεμα ασφαλίστρων. Το 2033, τα έσοδα από ασφάλιστρα θα φτάσουν τα 4,3 τρισ. ευρώ στον κλάδο ζωής, τα 3,1 τρισ. ευρώ στον κλάδο περιουσίας & ατυχημάτων και τα 2,3 τρισ. ευρώ στον κλάδο υγείας. Με 1,726 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης θα αφορά τον κλάδο ζωής. Ωστόσο, η ετήσια ανάπτυξη (+4,7%) την επόμενη δεκαετία είναι πιθανό να υστερεί αρκετά σε σχέση με τη γενική οικονομική ανάπτυξη (+5,2%). H ασφαλιστική διείσδυση θα μειωθεί κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, στο 2,8%.