Κινήσεις για την επαναφορά στην τραπεζική κανονικότητα και μέσω της διανομής bonus στα στελέχη κάνει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς προωθεί προς ψήφιση στη γενική συνέλευση ένα διττό διετές πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών και χορήγησης αντίστοιχων ως stock bonus. Με αυτό τον τρόπο επιχειρεί να αντισταθμίσει απριόρι ενδεχόμενη κριτική για τη διανομή μετοχικών μπόνους στα στελέχη με την έκδοση νέων μετοχών, καθώς θα αποκτήσει υφιστάμενες από τους μετόχους.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα που προτείνει η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θα έχει διετή διάρκεια, ενώ το συνολικό κόστος επαναγοράς δεν θα ξεπεράσει, σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης, τα 15 εκατ. ευρώ. Για να ενεργοποιηθεί θα πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις, που ορίζει το νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο. Οι μέτοχοι καλούνται να εγκρίνουν το πρόγραμμα, εξουσιοδοτώντας το Δ.Σ, προκειμένου να προβεί στην υλοποίηση της απόφασης, κατά την κρίση του, στον κατάλληλο χρόνο και με τον κατάλληλο τρόπο.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν τρόπο η διοίκηση της τράπεζας να επιδείξει τη νέα αντίληψη περί μπόνους στελεχών στους μετόχους και ταυτόχρονα να δείξει στα στελέχη ότι επιστρέφει στην διεθνή τραπεζική πρακτική της ανταμοιβών. Αν και υπάρχει νόμος που απαγορεύει τα μπόνους στα στελέχη των τραπεζών, εν τούτοις, αυτά απαγορεύονται μόνο στην εγχρήματη μορφή τους, ενώ η διανομή μετοχών δεν έχει περιληφθεί σε αυτές.
Το πρόγραμμα είναι μικρό και στόχο έχει να δοκιμάσει τα νερά με τους θεσμούς και κυρίως με τον SSM, αν και έγκριση θα χρειαστεί να παράσχει και το ΤΧΣ. Ως κίνηση, ευθυγραμμίζεται στη λογική της Eurobank για την επαναγορά μετοχών από το ΤΧΣ, αλλά είναι πολύ μικρότερου εύρους. Αν όμως εγκριθεί, θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα που θα σηματοδοτεί την επιστροφή της Τράπεζας Πειραιώς και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εν γένει, στις διεθνείς πρακτικές. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβάλλει στην προσέλκυση στελεχών από άλλες εταιρίες και το εξωτερικό. Ταυτόχρονα, αποτελεί σαφή ένδειξη των προθέσεων της διοίκησης που θα μπορούσε σε συνδυασμό με την ευρύτερη δυναμική των μεγεθών και της αγοράς να συμβάλλει στην προσέλκυση νέων επενδυτών.
Το 2023 αναμένεται να ωριμάσει και η πολιτική αποεπένδυσης του ΤΧΣ, με τα πρώτα placement να δρομολογούνται ήδη για την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank να έπαναγοράζει το ήδη μικρό ποσοστό που ελέγχει το ταμείο, αντί διανομής μερίσματος.