Χωρίς Βουλή και με υπηρεσιακή κυβέρνηση θα είναι για τον επόμενο ένα μήνα η Ελλάδα, καθώς οδεύει σε εκλογές, με τους συσχετισμούς οριακούς και το σενάριο τρίτων εκλογών να παραμένει ως εργαλείο συσπείρωσης και ως δυνάμει… πραγματικότητα. Τα deals από μεγάλες επιχειρήσεις όμως και η έντονη κινητικότητα των τραπεζιτών διαμορφώνουν ιδιαίτερα θετικό κλίμα που δεν δείχνει να επηρεάζεται καταλυτικά από το υφέρπον πολιτικό ρίσκο.
Η Βουλή ορκίστηκε, επανεξέλεξε πρόεδρο τον Κώστα Τασούλα και διαλύεται εκ νέου το απόγευμα της Δευτέρας, καθώς προκηρύσσονται εκ νέου εκλογές για τις 25 Ιουνίου. Μετά τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών οι επενδυτές πανηγύρισαν την πολιτική σταθερότητα και προβλεψιμότητα, αφήγημα που τίθεται εκ νέου εν αμφιβόλω, καθώς η ενδεχόμενη είσοδος του κόμματος Νίκη και της Πλεύσης Ελευθερίας, που χαρακτηρίζεται πιθανή. δυσχεραίνει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Το γενικό κλίμα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι θετικό. Τα deals και οι καλύτερες συγκριτικά προοπτικές και της ελληνικής οικονομίας, συμβάλλουν καθοριστικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος της αγοράς, η οποία επιδεικνύει αντοχή, δυναμική και …φαντασία. Ενεργειακές και τράπεζες παραμένουν στο επίκεντρο, με το φρέσκο χρήμα να επιλέγει επίσης και μεταφορικές εσχάτως, που είχαν μείνει πίσω και τα μεγέθη τους εμφανίζουν ισχυρή δυναμική και προοπτικές.
Καλό είναι το κλίμα και στο Χρηματιστήριο της Τουρκίας, παρά την επανεκλογή Ερντογάν και τον φόβο που καταγράφεται από τη βύθιση της τουρκικής λίρας. Η γεωπολιτική είναι και θα παραμείνει ψηλά στην ατζέντα, ενώ η γεωοικονομία συνδέεται άμεσα. Η MENA βρίσκεται σε περίοδο αναδιάταξης και αυτό θα αποτυπωθεί και στις αγορές…
Το πολιτικό ρίσκο, όμως, αδιαμφισβήτητα ανεβαίνει, καθώς το σκηνικό ακόμα και με την ενισχυμένη αναλογική είναι καταφανώς κατακερματισμένο. Η αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ, οδήγησε στην διάχυση μεγάλου μέρους των αριστερών ψηφοφόρων, ενώ όπως φαίνεται η απαγόρευση του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη, “αιμοδότησε” άλλα ακροδεξιά μορφώματα όπως το κόμμα “Νίκη”, ενώ εισροές από αριστερά και ακροδεξιά -στο πλαίσιο της αντισυστημικής ψήφου- καταγράφει και η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. ΄΄Οπερ σημαίνει ότι αν τα δύο αυτά κόμματα που έφτασαν στο κατώφλι της Βουλής στις πρώτες εκλογές, το περάσουν στις επαναληπτικές, η ΝΔ θα χρειαστεί πάνω από 40% για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, η οποία είναι κοινοβουλευτικά αποδυναμωμένη. Καθώς η αποχή θεωρείται ότι θα αυξηθεί και η αντιπολίτευση θα παλέψει λυσσαλέα, το ενδεχόμενο υποχώρηση του ποσοστού της ΝΔ δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αν πραγματωθούν παράλληλα τα δύο αυτά σενάρια και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει έδαφος για συνεργασία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, τότε το ενδεχόμενο τρίτων εκλογών μπορεί να πραγματωθεί.
Για να πάρει το πρώτο κόμμα ισχνή αυτοδυναμία με ποσοστό εκτός Βουλής 7,5% χρειάζεται περί το 38%. Αν το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής φθάσει 10% χρειάζεται 37,5% ενώ με 6% απαιτείται 38,6%.
Control freak ο Σαρμάς
Ο cool υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γιάννης Σαρμάς αποδεικνύεται control freak… καθώς αφού έδωσε εντολές στους υπουργούς να είναι σε crisis mode για να κάνουν backstop προβλήματα και να παράσχουν interim λύσεις και γέφυρες, στο δεύτερο Υπουργικό Συμβούλιο τους… “ευνούχισε” ζητώντας ενημέρωση πριν από κάθε κίνηση!
Ο Μυτιληναίος παίζει μπάλα παντού
Ο Βαγγέλης Μυτιληναίος έχει ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι για εισαγωγή στο βρετανικό Χρηματιστήριο και μάλιστα όχι… όπου κι όπου, αλλά στον FTSE-100. Το project είναι δύσκολο, όχι μόνο γι’ αυτά που πρέπει να πετύχει επιχειρηματικά, αλλά γιατί η αναδιάρθρωση του δείκτη είναι μια εξαιρετικά περίπλοκη και σύνθετη υπόθεση. Ο Βαγγέλης, είχε βάλει στόχο τα 3 δισ. κεφαλαιοποίηση και τα ξεπέρασε, με τον όμιλο να τιμολογείται στο ταμπλό στα 4,15 δισ. Παράλληλα, υλοποιεί ένα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης με στόχο να ξεκλειδώσει εσωτερική αξία και να αναδείξει την υφέρπουσα δυναμική από τους επιμέρους κλάδους.
Δεν μένει όμως σε αυτά. Ο επιχειρηματίας μετέβη σε ΗΠΑ και Καναδά προετοιμάζοντας επενδύσεις και deals με στόχο να επωφεληθεί από τα κίνητρα που παράσχονται για την ενεργειακή μετάβαση. Στο μεταξύ, όμως, ανακοίνωση και την απόκτηση της Unison, καταδεικνύοντας την ισχυρή του βούληση για ολιστική παρουσία στον τομέα των Utilities, ξεκινώντας από την παραγωγή, συνεχίζοντας με την εμπορία και καταλήγοντας στην διαχείριση εγκαταστάσεων. Το Crisis Monitor είχε εγκαίρως επισημάνει ότι στόχος της θυγατρικής Smart Cities είναι η δημιουργία Υπερ-Εταιρίας Κοινής Ωφέλειας, που θα μπορεί να αναλαμβάνει την κάθετη και οριζόντια ανάπτυξη και διαχείριση πόλεων.
Σε τόσο μεγάλα projects βέβαια, υπάρχουν και αναταράξεις. Οι μετακινήσεις στελεχών δεν τυγχάνουν πάντα της αναμενόμενης υποδοχής… και οι εσωτερικές τριβές μπορεί ακόμα και να υπονομεύοσουν τις εξελίξεις…
Οι τραπεζίτες είναι… υπερκινητικοί και ομιλητικοί
Ήταν να μην ξεκινήσουν τις βόλτες και τις διαρροές οι Έλληνες τραπεζίτες… Από το delphi foum και μετά επιδεικνύουν εντυπωσιακή εξωστρέφεια με ανακοινώσεις, διαρροές και deals.
Ο Παύλος Μυλωνάς κινείται εντατικά ώστε να προλειάνει το έδαφος για την αποεπένδυση του ΤΧΣ. Οι επενδυτές είναι έτοιμοι και κάτι μου λέει ότι τα mini placement θα ξεκινήσουν -αν όλα πάνε καλά- εν μέσω θέρους…
Ο Φωκίωνας Καραβίας αφού εξήγγειλε την επαναγορά μετοχών από το ΤΧΣ, ως the next best thing, αντί διανομής μερίσματος που δεν αφήνει ο SSM, τώρα μαθαίνουμε ότι κινείται έντονα στην κατεύθυνση χρηματοδότησης επενδύσεων στο εξωτερικό…
Οι Μεγάλου και Χατζηνικολάου στην Πειραιώς, επιχειρούν να καταδείξουν την ωριμότητα της Τράπεζας με ένα διττό πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών και ανταμοιβής στελεχών. Ανταμοιβή περιμένουν και οι μέτοχοι, βέβαια, την οποία για την ώρα παίρνουν από το ράλι της μετοχής.
Στην Alpha Bank η κατάσταση είναι παραδοσιακά πιο… muted. Εκεί ο Βασίλης Ψάλτης εστιάζει στη μείωση των δαπανών…
Στο ταμπλό
Το καλό κλίμα ευνοεί τη διάχυση του ενδιαφέροντος στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Έτσι, εκτός από τις τράπεζες και τις ενεργειακές που τρέχουν καιρό τώρα, στο παιχνίδι μπήκαν εσχάτως ο ΟΤΕ, η Lamda Dev, η ΔΕΗ, ο Fourlis και τα ΕΧΑΕ, που έγραψαν και υψηλό 52 εβδομάδων.
Υψηλό έτους είδε την προηγούμενη εβδομάδα και ο ΟΠΑΠ, ο οποίος όμως έδειξε να μην έχει δυνάμεις για παραπάνω. Εκεί ξεκίνησαν οι ρευστοποιήσεις, οι οποίες συνεχίζονται. Η πορεία θα κριθεί στα 15,65, όπου και εντοπίζεται ισχυρή βάση.