Νευρικά αντιδρούν οι αγορές στην Τουρκία στην επανεκλογή του Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η οικονομία θα συνεχίσει να κινείται σε ανορθόδοξο μονοπάτι, αλλά ταυτόχρονα η γεωπολιτική θέση της Τουρκίας ενισχύεται και η βιομηχανία επεκτείνεται.
Ο Ερντογάν εξασφάλισε το 52,14% των ψήφων, διαψεύδοντας τις ελπίδες για την αντιπολίτευση υπό την ηγεσία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, η οποία είχε υποσχεθεί αλλαγή, οικονομική βελτίωση και μια πιο δημοκρατική κυβέρνηση.
Η επανεκλογή του Ταγίπ Ερνογάν ενέτεινε τις πιέσεις στην τουρκική λίρα, η οποία υποχώρησε σε νέο χαμηλό κοντά στις 20 ανά δολάριο Η τουρκική λίρα αποδυναμώθηκε σε περίπου 20 ανά δολάριο. Την ίδια στιγμή στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ο BIST 100 ενισχύεται. Οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων υποχώρησαν αισθητά εσχάτως, αν και τα CDS παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα με την υποδηλούμενη πιθανότητα αθέτησης πληρωμών να υπερβαίνει το 11%,
Η νέα θητεία του 69χρονου Ταγίπ Ερντογάν ξεκινά τη στιγμή που η Μέση Ανατολή αρχίζει να βιώνει μια νέα τάξη πραγμάτων, καθώς ΗΠΑ και Ευρώπη αναδιπλώνονται και η Κίνα αναδεικνύεται σε παράγοντα στην περιοχή. Μέχρι στιγμής, ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν καλά τοποθετημένος για να κερδίσει από τον εντεινόμενο γεωπολιτικό ανταγωνισμό ΗΠΑ – Ρωσίας, γεγονός που αποτυπώνεται σε αμυντικές και οικονομικές συμφωνίες. Ωστόσο, στο εσωτερικό της Τουρκίας η κατάσταση δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη, καθώς οι ρηγματώσεις στην κοινωνία βαθαίνουν, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ισχυρού εσωτερικού μετώπου που θα μπορούσε να προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις, ακόμα και κοινωνικές αναταραχές.
Μέχρι στιγμής, επί Ερντογάν και ιδιαίτερα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, η οικονομία βιώνει παρατεταμένη περίοδο ανορθόδοξης μετάβασης, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος εφαρμόζει ένα συνολικό σχέδιο αναθεώρησης του ρόλου της Δύσης στην Τουρκία. Οι πολιτικές αυτές έχουν οδηγήσει σε εκτόξευση του κόστους ζωής αλλά και αναθέρμανση της βιομηχανίας. Ακόμα και οι διαδοχικές και αλλεπάλληλες κρίσεις, με αποκορύφωμα τον σεισμό που σκότωσε πάνω από 50,000 ανθρώπους στην ανατολική Τουρκία, δεν έχουν σταθεί ικανές να εκθρονίσουν τον Ταγίπ Ερντογάν, παρά την εμφανή προτίμηση της Δύσης στον Κιλιτσντάρογλου.
Οι αγορές αναμένουν τώρα τις εξαγγελίες Ερντογάν για την οικονομική πολιτική της νέας διακυβέρνησης, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει υψηλό ποσοστό πληθωρισμού 43,7% και το νόμισμα που έχει χάσει περισσότερο από 6% μέχρι στιγμής φέτος. Οι επενδυτές εστιάζουν επίσης την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας καθώς το μέλος του ΝΑΤΟ έχει αναλάβει βασικό ρόλο στη διαμεσολάβηση Ρωσίας-Ουκρανίας.
Διεθνώς, οι αγορές προσδοκούν, σταδιακή εγκατάλειψη των Erdoganomics, με γνώμονα τη βραχυχρόνια ανάπτυξη, επειδή όμως η μεταστροφή εκτιμάται ως ευκαιριακή, θα εντείνει τις πιέσεις στο νόμισμα, διεγείροντας τον πληθωρισμό και υποσκάπτοντας τις μακροχρόνιες προοπτικές της οικονομίας. Οι περισσότεροι οίκοι αποδίδον αρνητικές προοπτικές στην οικονομία.