Νέα έξαρση εντάσεων στο Κόσοβο καθώς οι Σέρβοι στο βόριο τμήμα της χώρας αντιδρούν δυναμικά στην εγκατάσταση Αλβανών δημάρχων, αφού είχαν προηγουμένως μποϋκοτάρει τις εκλογές, με αίτημα τη δημιουργία Ένωσης Δήμων Βόρειου Κοσόβου, που θα έδεινε status οιωνεί αυτόνομης περιοχής.
Ένταση επικρατεί στο βόρειο Κόσοβο όπου ο σερβικός πληθυσμός σε τέσσερις πόλεις προσπαθεί να αποτρέψει την ανάληψη καθηκόντων από τους νεοεκλεγέντες δημάρχους.
Στις πόλεις Βόρεια Μιτρόβιτσα, Ζβέτσαν, Λεποσάβιτς και Ζούμπιν Πότοκ ήχησαν σειρήνες και Σέρβοι πολίτες δημιούργησαν κλοιό γύρω από τις εισόδους των κτηρίων της τοπικής αυτοδιοίκησης εμποδίζοντας την είσοδο των νέων δημάρχων. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν στις πόλεις με εντολή «να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των θεσμών». Στην πόλη Ζβέτσαν η αστυνομία κάνοντας χρήση δακρυγόνων κατάφερε να απωθήσει τους Σέρβους και εισήλθε στο κτήριο.
Ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας πυρπολήθηκε αργότερα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Reuters.
Σε επιφυλακή έχει τεθεί και η KFOR, η οποία είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια του Κοσόβου, το οποίο δεν διαθέτει εθνικό στρατό παρά μόνο τάγματα στρατοχωροφυλακής και αστυνομία.
Οι εντάσεις στην περιοχή δεν είναι πρωτόγνωρες, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν πυκνώσει παρά τις συμφωνίες σε κυβερνητικό επίπεδο μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου υπό την αιγίδα των Βρυξελλών. Τα δυτικά Βαλκάνια επηρεάζονται αναπόδραστα από τη δυναμική του γεωπολιτικού ανταγωνισμού ΗΠΑ – Ρωσίας, ενώ ρόλο παίζουν Κίνα και Τουρκία οι οποίες οικοδομούν δίκτυα με εφαλτήριο την οικονομική τους ισχύ.
Εντάσεις και στη Σερβία
Περίπου 10.000 Σέρβοι από το Κόσοβο μετέβησαν με λεωφορεία στο Βελιγράδι για να συμμετάσχουν στην συγκέντρωση υποστήριξης του Αλεξάνταρ Βούτσιτς που διοργανώνει το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι λόγω της απουσίας χιλιάδων Σέρβων από τον βορρά του Κοσόβου η κυβέρνηση στην Πρίστινα αποφάσισε να επιβάλει το εκλογικό αποτέλεσμα στους αποκαλούμενους σερβικούς δήμους.
Σημειώνεται ότι στις πόλεις αυτές διεξήχθησαν δημοτικές εκλογές στις 23 Απριλίου, τις οποίες οι Σέρβοι, που αποτελούν πλειοψηφία στον πληθυσμό, μποϋκόταραν και εξελέγησαν δήμαρχοι αλβανικής εθνότητας. Το αποτέλεσμα τον εκλογών δεν αναγνωρίστηκε από τους εκπροσώπους της σερβικής κοινότητας. Οι Σέρβοι ζητούν να διεξαχθούν εκλογές αφού συσταθεί πρώτα η Ένωση Σερβικών Δήμων, μία υποχρέωση που ανέλαβε η Πρίστινα το 2013 με την Συμφωνία των Βρυξελλών αλλά αρνείται να υλοποιήσει.