Άκρως πειστική που δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για το momentum που έχει διαμορφωθεί ήταν η πρώτη μετά τις εκλογές εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς τα είχε όλα.
- Πάρτι αγοραστών στο Χρηματιστήριο μετά τις εκλογές
- Πάνω από τις 1.000 μονάδες ο τραπεζικός δείκτης μετά από μια πενταετία
- Μετεκλογικό ράλι έως +20,5% σε τράπεζες και ΔΕΗ, εκρηκτικές συναλλαγές
- Οι ξένοι προεξοφλούν αυτοδυναμία και κατόπιν επενδυτική βαθμίδα
Κατακόρυφη αύξηση των ημερήσιων συναλλαγών σε ποσοστό 136% έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, καταιγισμό εισροών από εγχώρια αλλά κυρίως ξένα χαρτοφυλάκια, διεύρυνση ενδιαφέροντος για μετοχές της πραγματικής οικονομίας τόσο του FTSE 25 όσο και του Mid Cap, αλλά και ξεκλείδωμα πολλών deals που ήταν στο… συρτάρι, είχαν συμφωνηθεί, αλλά λόγω εκλογικής αβεβαιότητας δεν είχαν υπογραφεί.
Η ελληνική αγορά δείχνει να προεξοφλεί πως στις εκλογές της 25ης Ιουνίου το αποτέλεσμα θα είναι παρεμφερές με αυτό της 21ης Μαΐου και θα φέρει μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση, φιλική προς τις επενδύσεις, που θα ωθεί την ιδιωτική πρωτοβουλία, με ξεκάθαρο στίγμα στην οικονομική πολιτική χωρίς… δοξασίες άλλων εποχών που δεν έχουν θέση στη σημερινή πραγματικότητα.
Την ίδια ώρα, φαίνεται πως οι ξένοι προεξοφλούν ξεκάθαρα ότι μετά τις εκλογές θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που ήδη έχει αντανάκλαση σε όλα τα assets της χώρας, εντός και εκτός χρηματιστηρίου, με τα ομόλογα να δείχνουν πιο ασφαλή εικόνα από χώρες που έχουν βαθμίδα.
Η εικόνα της αγοράς
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, δείκτες και μετοχές κινούνται απελευθερωμένα ανοδικά, πιάνοντας πολυετή υψηλά και και ιστορικά υψηλά, καθώς μέσα στην εβδομάδα αρκετές μετοχές του FTSE 25 αλλά και του Md Cap βρέθηκαν σε υψηλά όλων των εποχών. Άλλωστε, τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν το 2022 έδειξαν μεγέθη ρεκόρ, δικαιολογώντας τις αποτιμήσεις, ενώ αυτά που ανακοινώνονται για το πρώτο τρίμηνο του 2023 είναι ακόμα καλύτερα, «τραβώντας» τις μετοχές υψηλότερα.
Εντός αυτού του σκηνικού, ο Γ.Δ. ενισχύθηκε σε επίπεδο εβδομάδας σε ποσοστό 7,82%, ο FTSE 25 κέρδισε 7,82%, ο Mid Cap έδειξε σημαντική αφύπνιση με άνοδο 8,77%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκανε νέο ράλι σε ποσοστό 13,64%.
Την ο Γ.Δ. έκλεισε με νέα άνοδο 1,54% στις 1.220,89 μονάδες που είναι νέα υψηλά εννέα ετών, ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.977 μονάδες με άνοδο 1,73%, ενώ ο Mid Cap ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.791,89 μονάδες με άνοδο 2%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 1.001,72 μονάδες με άνοδο 3,10%, ενώ κλείσιμο πάνω από τις 1.000 μονάδες είχε να κάνει από την άνοιξη του 2018.
Οι μέσες συναλλαγές σε επίπεδο πενθημέρου ανήλθαν στα 198,4 εκατ. ευρώ, ενώ την Παρασκευή διαμορφώθηκαν στα 152 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν το ήμισυ αυτών ήτοι 74,5 εκατ. ευρώ, ενώ ξεχώρισε με έμφαση η Πειραιώς με σχεδόν τις μισές τραπεζικές συναλλαγές, ήτοι 36,5 εκατ. ευρώ.
Θέμα χρόνου οι 1.400 μονάδες, λένε οι χρηματιστές
Λίαν αισιόδοξοι είναι και οι χρηματιστές πλέον, που βλέπουν ότι στην αγορά δημιουργείται ένα γόνιμο οικοσύστημα που μπορεί να αλλάξει σημαντικά την εικόνα και όλο το προφίλ του Χ.Α. όπως το γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια. Άλλωστε, μετά από πάρα πολλά χρόνια, το Χ.Α. δείχνει να αποκτά αντανακλαστικά και να αντανακλά, έστω και αργά, τις εξελίξεις στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, ασχέτως αν ακόμη παραμένει πολύ χαμηλά ως σχέση κεφαλαιοποίησης και ΑΕΠ της χώρας.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) Ευάγγελος Χαρατσής, πιστεύει ότι είναι θέμα χρόνου ο Γ.Δ. να προσεγγίσει και τις 1.400 μονάδες, καθώς «ο ενθουσιασμός των επενδυτών είναι μεγάλος διότι το αποτέλεσμα της κάλπης ήταν εκκωφαντικά θετικό για μια κυβέρνηση που είναι φιλική προς τις επενδύσεις.
Πλέον είναι θέμα χρόνου η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας που θα αλλάξει όλο το status quo των ελληνικών επενδυτικών assets και κατόπιν θα έρθει και η αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές, από το 2024 και μετά».
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης επισημαίνει πως «πλέον η βαθμίδα έρχεται πολύ πιο κοντά οπότε η αγορά σπεύδει να προεξοφλήσει αυτή την εξέλιξη. Παράλληλα το short squeeze βοηθάει σημαντικά την κίνηση. Η αγορά γνωρίζει καλά πως νέα πολύ μεγαλύτερα κεφάλαια θα εισρεύσουν αμέσως μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας».
Για το Γενικό Δείκτη ο κ. Ζαχαράκης σημειώνει πως «τα επίπεδα των 1.261 μονάδων είναι ο πρώτος στόχος, ενώ ουσιαστικό επίπεδο στόχου σε μεγάλη εικόνα, είναι η ζώνη των 1.400 μονάδων, που είναι τα υψηλά του 2013. Πλέον, οι 1.140 μονάδες έχει γίνει το κύριο επίπεδο στήριξης».
Movers & Shakers