if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Ξύνουν πάτο οι τιμές του φυσικού αερίου – Τί συμβαίνει με την αποθήκευση

Τα υψηλότερα από το συνηθισμένο (για αυτήν την εποχή) αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την αναιμική ζήτηση μεσούσης της άνοιξη, επιτείνουν την πτωτική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου.

Δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου

Ένας συνδυασμός -συγκυριακών κυρίως- παραγόντων και η ελάχιστη θεμελιώδης πρόνοια πιέζουν τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε χαμηλά 2ετίας, αλλά αυτό δεν εγγυάται την ομαλότητα προοδευτικά, αλλά δίνει μια αίσθηση μεγαλύτερης ασφάλειας.

Ξύνουν πάτο οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, χωρίς ωστόσο αυτό σημαίνει ότι το ενδεχόμενο νέας εκτόξευσής τους εντός του καλοκαιριού δεν υπάρχει. Η πληρότητα των χώρων αποθήκευσης στην Ευρώπη είναι υψηλή, ενώ η ΕΕ έχει αρχίσει να κάνει και συνδυαστικές αγορές φυσικού αερίου, γεγονός που συμβάλλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. Υπάρχουν όμως πολλές μεταβλητές που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα έξαρση.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Τα υψηλότερα από το συνηθισμένο αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την αναιμική ζήτηση μεσούσης της άνοιξη, επιτείνουν την πτωτική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου.

Τα futures του φυσικού αερίου στην Ευρώπη συνέχισαν να υποχωρούν, κάτω από τα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το χαμηλότερο από τον Ιούνιο του 2021, μετά από πτώση 7,9% την προηγούμενη εβδομάδα , με τις σωρευτικές απώλειες από τις αρχές του έτους στο 60%.

Άφθονες προμήθειες LNG, μειωμένη κατανάλωση, ήπιες καιρικές συνθήκες, η ισχυρότερη παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και η υποτονική ζήτηση από την Ασία συνέβαλαν στη μείωση. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα οι μη φυσιολογικοί καύσωνες και οι συνθήκες ξηρασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, μαζί με την αναζωπύρωση της ζήτησης LNG στην Ασία, να ασκήσουν ανοδική πίεση στις τιμές. Εν τω μεταξύ,
η G7 είπε ότι περαιτέρω επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου μπορεί να είναι κατάλληλες ως προσωρινό μέτρο για την επιτάχυνση της σταδιακής κατάργησης της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια.

Σε χαμηλά 2ετίας

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πρώτου μήνα στον κόμβο TTF, το σημείο αναφοράς για τις συναλλαγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υποχώρησαν κατά 1,5% στα 28,68 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh).

Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή από τον Νοέμβριο του 2021, όταν ξεκίνησε η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, η οποία κορυφώθηκε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Επί του παρόντος, η ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη είναι ασθενής μετά το τέλος της χειμερινής περιόδου θέρμανσης και η καλοκαιρινή ζήτηση δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Ασθενής είναι και η κατανάλωση φυσικού αερίου από τη βιομηχανία.

Τα αποθέματα, από την άλλη, είναι πολύ υψηλά για αυτήν την εποχή επίπεδα.

Ένας συνδυασμός -συγκυριακών κυρίως- παραγόντων και η ελάχιστη θεμελιώδης πρόνοια πιέζουν τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε χαμηλά 2ετίας,

Μεγάλη πληρότητα

Σύμφωνα με το Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI+) το ποσοστό πληρότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ξεπερνά το 66%, περίπου 25 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Το ποσοστό αποθηκευμένου του φυσικού αερίου είναι το υψηλότερο για αυτήν την εποχή του έτους εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.

Τα υψηλά αποθέματα ενόψει του καλοκαιριού και η ασθενής ζήτηση υποδηλώνουν ότι τα χειρότερα από την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη θα μπορούσαν να είναι παρέλθει.

Ωστόσο, αναλυτές και αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η ΕΕ δεν πρέπει να εφησυχάζει ενόψει της επόμενης χειμερινής περιόδου.

Ένας συνδυασμός -συγκυριακών κυρίως- παραγόντων και η ελάχιστη θεμελιώδης πρόνοια πιέζουν τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε χαμηλά 2ετίας,

 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version