Ακαριαία ήταν η αντίδραση της Moody’s στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα, με τους αναλυτές να αντιλαμβάνονται ως credit positive την άνετη επικράτηση της ΝΔ και την επιτάχυνση των διαδικασιών για τις επαναληπτικές εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας.
Τα σενάρια για άμεση επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία ξεκλείδωσε η άνετη επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές της 21ης Μαΐου και των fast track διαδικασιών για τις δεύτερες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν με απλή αναλογική.
Η προοπτική μιας κυβέρνηση με διευρυμένη πλειοψηφία στη Βουλή έχει πάντα θετική αντανάκλαση στην επενδυτική κοινότητα, καθώς δημιουργείται η αίσθηση διευκόλυνσης των μεταρρυθμίσεων. Αυτό πιστοποίησε και το ράλι στο Χρηματιστήριο της Αθήνας το οποίο στηρίχθηκε στην αποκατάσταση της προβλεψιμότητας και ενισχύθηκε από το report της Moody’s που αναθερμαίνει τις προσδοκίες για νέο κύκλο θετικών εξελίξεων στην οικονομία.
O διεθνής οίκος χαρακτηρίζει «credit positive τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και αναφέρεται σε πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από Ba2 σε Βa3. Η Moody’s διατηρεί έως τώρα την πιο «σκληρή» στάση απέναντι στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους οίκους αξιολόγησης, καθώς την αξιολογεί με τη χαμηλότερη βαθμίδα. Η συνθήκη, όμως, που διαμορφώνεται στο πολιτικό τοπίο της χώρας και κυρίως η οριστική απομάκρυνση του «φαντάσματος της ακυβερνησίας, αλλάζει τα δεδομένα και για τη Μoody’s.
Σύμφωνα με τον αναλυτή του οίκου, Στέφεν Ντουκ, «με βάση το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα μιας νέας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που υποδηλώνει τη συνέχιση των δημοσιονομικών και οικονομικών πολιτικών, γεγονός που είναι credit positive (πιστωτικά θετικό). Ειδικότερα, η συνεχής εστίαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της υγείας του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των οροσήμων και των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης της Ελλάδας θα υποστηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη»
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, βελτιώνει τις προοπτικές για περαιτέρω σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας» καταλήγει ο αναλυτής της Moody’s.
Τέλος να σημειωθεί ότι στις 23 Απριλίου, η Standard & Poor’s δεν αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας, όπως αναμενόταν, αλλά τις προοπτικές, χωρίς ωστόσο να επικαλείται το πολιτικό ρίσκο.