Με ένα άκρως πειστικό ράλι που έδειξε ποιότητα, σημαντικές εισροές αλλά είχε και στοιχεία ξεσπάσματος «απάντησε» η χρηματιστηριακή αγορά στο αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής στην Ελλάδα, που έφερε τη μνημειώδη επικράτηση της Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζοντας τα δεδομένα για όλα τα επόμενα χρόνια.
- Κρεσέντο μεγάλων εισροών στο Χ.Α. με ψήφο εμπιστοσύνης από τους ξένους
- Κέρδη έως 16% σε τράπεζες και ΔΕΗ, σύσσωμη η αγορά ανοδικά
- Σε νέα υψηλά 9ετίας και πάνω από τις 1.200 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
- Ιστορική επίδοση με συναλλαγές 202 εκατ. ευρώ στις τράπεζες
Ο Γενικός Δείκτης εκτοξεύτηκε πάνω από τις 1.200 μονάδες για πρώτη φορά από το καλοκαίρι του 2014, ο τραπεζικός δείκτης διαπραγματεύτηκε στο μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας πάνω από τις 1.000 μονάδες για πρώτη φορά από το 2018, ενώ ο δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25, έκλεισε σε νέα υψηλά οκτώμισι ετών και στα επίπεδα που είχε το Δεκέμβριο του 20214.
Το πλέον ποιοτικό στοιχείο της συνεδρίασης και αυτό που καθιστά τη συνέχεια πολλαπλά υποσχόμενη ακόμη και για πολύ υψηλότερα επίπεδα, είναι η εκτόξευση της αξίας συναλλαγών στα 362,66 εκατ. ευρώ, επίδοση που δεν έχει παρουσιαστεί ξανά τα τελευταία χρόνια σε ημέρα που δεν έχει rebalancing δεικτών, ή κάποιο μεγάλο placement.
Μολονότι η νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές ήταν προεξοφλημένη, σε καμιά περίπτωση δεν είχε προεξοφληθεί η τεράστια – και πρωτοφανής στα εκλογικά χρονικά της μεταπολίτευσης (πλην των εκλογών του ‘74) διαφορά των είκοσι και πλέον μονάδων.
H αγορά πλέον ποντάρει σε μια νέα τετραετία επικράτησης πολιτικών φιλικών προς τις επενδύσεις, μακριά από πειραματισμούς και ακροβασίες του παρελθόντος. Πολιτικών υπέρ των επιχειρήσεων, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της μείωσης της φορολογίας και της προαγωγής της οικονομικής πολιτικής που έχει φέρει τη μεγάλη δημοσιονομική βελτίωση της τελευταίας 4ετίας.
Πλέον ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σύντομα, ίσως και πιο σύντομα απ’ ό,τι θα αναμένονταν αν το αποτέλεσμα ήταν λιγότερο ξεκάθαρο, καθώς η αυτοδυναμία θεωρείται δεδομένη στις επόμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου.
Η εικόνα της αγοράς
Αυτή η προσδοκία άλλωστε είχε φέρει και τα ρεκόρ έως τώρα του 2023, όπου ο Γ.Δ. «έσπασε» τα κάστρα των 1.000 και κατόπιν των 1.100 μονάδων το πρώτο δίμηνο, ενώ σήμερα οδηγήθηκε πάνω και από τις 1.200 μονάδες, πιστοποιώντας ότι βρίσκεται ακόμη στην αρχή ενός νέου ανοδικού κύκλου.
Θυμίζουμε πως η ελληνική αγορά έχασε το παγκόσμιο πάρτι των αγορών από το 2010 και εντεύθεν, οπότε πλέον βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό timing έναντι των ξένων δεικτών, αλλά και των ξένων οικονομιών. Η ελληνική οικονομία ετοιμάζεται να επιστρέψει στη μεγάλη κατηγορία και στην ελίτ των κεφαλαίων με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ κατόπιν από το 2024 αναμένεται και το Χ.Α. να επιστρέψει μετά από περίπου 12 χρόνια στις ώριμες αγορές, από τις αναδυόμενες όπου υποβιβάστηκε στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.
Όλα αυτά τα στοιχεία καθιστούν ελκυστική την ελληνική αγορά που έτσι κι αλλιώς είναι μέσα στις κορυφαίες σε απόδοση σε όλο τον κόσμο φέτος, ενώ μετά και το σημερινό ράλι, ανεβαίνει κι άλλο σε απόδοση. Τα ξένα χαρτοφυλάκια γνωρίζουν ότι τα ελληνικά assets είναι υποτιμημένα σε σύγκριση με ό,τι ισχύει διεθνώς και για αυτό σπεύδουν να τοποθετηθούν.
Το ταμπλό
Ο Γ.Δ. σήμερα έκλεισε στις 1.201,32 μονάδες με άνοδο 6,09%, επίπεδα που αποτελούν ρεκόρ εννέα ετών, ενώ είχε υψηλό ημέρας στις 1.217,04 μονάδες (+7,48%). Ο τραπεζικός κλάδος ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής ξεπερνώντας ενδοσυνεδριακά ακόμη και τις 1.000 μονάδες για πρώτη φορά εδώ και μια πενταετία, ενώ έκλεισε στις 991,41 μονάδες με άνοδο 12,47% λίγο χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας και τις 1.123,72 μονάδες (+16,13%) που βρέθηκε στις 12:28 μ.μ.
Ο FTSE 25 έκλεισε με άνοδο 6,95% στις 2.959,46 μονάδες επίπεδα που αποτελούν υψηλά οκτώμισι ετών, ενώ ηπιότερη ήταν η δυναμική του μεσαίου χώρου με τον Mid Cap να κλείνει στις 1.710,93 μονάδες (+3,85%).
Εμφατική ήταν η επέλαση της ΔΕΗ που έκλεισε στα 9,39 ευρώ με μνημειώδες ράλι +15,93%, καθώς έλαβαν τέλος οι όποιες (μικρές ή μεγάλες) ανησυχίες για τις δοξασίες που διακινούσε ο ΣΥΡΙΖΑ περί επανακρατικοποίησης. Οι ίδιες δοξασίες είχαν ακουστεί και για την Εθνική Τράπεζα η οποία επίσης έκλεισε με τα περισσότερα κέρδη στον κλάδο (+15,30%), με την Alpha Bank στο +14,17%, την Πειραιώς +13,50% και τη Eurobank +8,50%.
Συνολικά στον τραπεζικό κλάδο διακινήθηκαν 202 εκατ. ευρώ, ένας από τους μεγαλύτερους τζίρους ιστορικά, ενώ η Πειραιώς διακίνησε 66,38 εκατ. ευρώ ευρισκόμενη στην πρώτη θέση όλης της αγοράς, η Εθνική διακίνησε 61,2 εκατ. ευρώ, η Alpha Bank 43,9 εκατ. ευρώ, η ΔΕΗ 36,8 εκατ., η Eurobank 30,8 εκατ., ο ΟΤΕ 23,6 εκατ. ευρώ κ.ο.κ.