Με το 10-15% των ψηφοφόρων να μην έχουν κατασταλάξει για την ψήφο τους, μεγάλη έξοδο από τα αστικά κέντρα και πολύ πιθανό το ενδεχόμενο δεύτερων εκλογών τον Ιούλιο, ανοίγουν σε μερικές ώρες οι κάλπες στην Ελλάδα για τις βουλευτικές εκλογές.
Η πιο βουβή προεκλογική περίοδος, από την πλευρά των πολιτών, από τη μεταπολίτευση και μετά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τελευταία, καθώς οι εντάσεις και αντιπαραθέσεις ήταν περιορισμένες, τόσο στις δια ζώσης επαφές, όσο και στα social media, που έχουν διαχρονικά αποτελέσει διαχρονικά πρόσφορο έδαφος για αντιπαραθέσεις.
Οι πολίτες είναι είτε αδιάφοροι για τις πολιτικές εξελίξεις, είτε φοβισμένοι και κουμπωμένοι. Σε κάθε περίπτωση, όπως καταγράφει και το “γκάλοπ των γκάλοπ” που παρουσίασε την Παρασκευή η ΕΡΤ, οι αναποφάσιστοι δεν είναι απλά κρίσιμοι για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά μπορούν να ανατρέψουν άρδην τις δημοσκοπήσεις. Υπ’ αυτό το πρίσμα οι αβεβαιότητες που περιβάλλουν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι περισσότερες από τις βεβαιότητες και αυτό που αναμένεται -περισσότερο ίσως και από τα αποτελέσματα- είναι ο βαθμός αστοχίας των εταιριών δημοσκοπήσεων.
Οι δημοσκοπήσεις καταλήγουν, συμπερασματικά, ότι μαθηματικά είναι αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, καθώς από τη μία δεν προβλέπεται αθροιστικά να φτάσουν στο όριο του 46% που απαιτείται, ενώ η ρήξη Τσίπρα – Βαρουφάκη για την ενίσχυση του κεντρώου προφίλ του ενός και του αντισυστημικού του άλλου, έχει υπονομεύσει την προοπτική παροχής ψήφου ανοχής. Αν και τα αποτελέσματα των εκλογών θα μπορούσαν να ανατρέψουν τα σενάρια και να εξαναγκάσουν πολιτικές συναινέσεις, εν τούτοις τα αναχώματα που θέτουν οι πολιτικοί αρχηγοί θα είναι δυσκολότερο να ξεπεραστούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά, η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα για τους όρους συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας, την έθεταν εκτός πλάνου, αλλά εσχάτως κατέβασε τους τόνους και εμβάθυνε στο δόγμα της δημιουργικής ασάφειας για να ενισχύσει την προοπτική κυβερνησιμότητας.
Αντιστοίχως, ακόμα και στο σενάριο επιβεβαίωσης των Δημοσκοπήσεων, που θα υπάρχει αριθμητική δυνατότητα για συγκυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ ή ακόμα και με την Ελληνική Λύση, τα σενάρια αυτά τα έχει κάψει απριόρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πλαγιοκόπησε και τον Νίκο Ανδρουλάκη επιχειρώντας να αναδείξει χάσμα μεταξύ της βάσης και της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛ, ενώ ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να συγκυβερνήσει.
Auditor’s note: The contrarian view
Καθώς οι πολιτικές γραμμές για τις πρώτες έχουν εν πολλοίς χαραχθεί, κάθε σενάριο συγκρότησης κυβέρνησης που θα μπορούσε να πραγματωθεί βασίζεται σε ουσιαστική ανατροπή των δημοσκοπικών δεδομένων.Οι αγορές, πάντως, έως τώρα δεν έχουν εκφράσει ουσιαστικό άγχος για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας ή δυσκυβερνησίας. Αυτό αποτυπώνεται στην αδιατάρακτα ανοδική τροχιά του χρηματιστηρίου στην Ελλάδα, την υποχώρηση των spreads και των αποδόσεων στα ομόλογα και τις αρκετά ήπιες εκθέσεις των ξένων οίκων.
Μια σύνθετη δημοσκόπηση που διεξήχθη μεταξύ των στελεχών των εισηγμένων πολυεθνικών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, πάντως, έδειξε μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή των δημοσκοπήσεων της κοινής γνώμης, προβλέποντας ντέρμπι στις πρώτες εκλογές με οριακή διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων.