Νέα δεδομένα δημιουργεί η σύνοδος κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου στη Σαουδική Αραβία, καθώς σε αυτή παρέστησαν ο ουκρανός πρόεδρος Βόλοντμιρ Ζελένσκι και ο Μπασάρ Αλ Άσαντ, σηματοδοτώντας την προσπάθεια του διάδοχου του θρόνου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να αναδειχθεί σε γεωπολιτικό, εκτός από γεωοικονομικό παράγοντα.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy παρευρέθηκε σε μια αραβική σύνοδο κορυφής στη Σαουδική Αραβία και μίλησε σε ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Οι διαδρομές των μηνυμάτων από τις επικοινωνίες Άσαντ στη Σαουδική Αραβία θα είναι σίγουρα πρωτόγνωρες. Ο Άσαντ δεν αναγνωρίζεται από τη Δύση και ως εκ τούτου είναι απόλυτα εξαρτημένος από τον Πούτιν. Έτσι, φαίνεται ότι αναπτύσσεται ένας ακόμη -αγνώστου ποιότητας- δίαυλος επικοινωνίας. Η επαφή αυτή δεν είναι το μόνο παράδοξο. Ο Ζελένσκι βρέθηκε στο Ριάντ αφού προηγουμένως είχε παραβρεθεί στη σύνοδο κορυφής των G7 στην Ιαπωνία, διαμορφώνοντας έτσι άποψη και κλίμα για τα περιθώρια διεθνούς στήριξης και τις παρούσες και δυνητικές δυνατότητες που θα είχε η απόφαση για συνέχιση του πολέμου με τη Ρωσία.
Ο Ζελένσκι έφτασε στη Τζέντα με ένα γαλλικό αεροπλάνο που απογειώθηκε από την Πολωνία, σύμφωνα με το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya. Ωστόσο, η παρουσία του προκάλεσε ποικίλα σχόλια,. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Αλγερία, σταθερού συμμάχου της Ρωσίας, κατηγόρησαν τους Σαουδάραβες ότι παραβίασαν την περιφερειακή συναίνεση με την πρόσκληση. «Τι κάνει ο Ζελένσκι στην Αραβική Σύνοδο Κορυφής;» ρώτησε η εφημερίδα El Khabar στο πρωτοσέλιδο της.
Ο MBS που έχει κατηγορηθεί ανοιχτά για τη δολοφονία Κασόγκι δεν έχει παρά ελάχιστους φίλους στην Ευρώπη, μεταξύ των οποίων τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Μακρόν… Ωστόσο, ο διάδοχος του στέμματος έκανε την ιστορική προσέγγιση με το Ιράν, υπό την αιγίδα της Κίνας και αναδεικνύεται σταδιακά σε περιφερειακό παίχτη, που θα μπορούσε να αντισταθμίσει ουσιαστικά τον γεωστρατηγικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, δεδομένου και του υφιστάμενου ανταγωνισμού τους.
Επίσης, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι, βασίστηκε στις ΗΠΑ για την εκλογή του, αλλά προσφάτως αποκαλύφθηκε ότι ετοιμαζόταν να στείλει όπλα στον Πούτιν. Ο ίδιος παίζει κεντρικό ρόλο στη Λιβύη, στο Σουδάν και συζητά ταυτόχρονα με Τουρκία και Ελλάδα για την χάραξη θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο.
Συνολικά, το cast των ηγετών έρεπε προς μιας αντιδυτική προοπτική, αμφισβήτησης του ρόλου των ΗΠΑ στο γεωοικονομικό σύστημα, ενώ οι σχέσεις με Κίνα και Ρωσία μπορεί να δημιουργήσουν χώρο για την ανάπτυξη εναλλακτικών συστημάτων και νέων σφαιρών επιρροής.
Οι αραβικές χώρες επέλεξαν να μην επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία και οι περισσότερες είναι ουδέτερες όσον αφορά τον πόλεμο, αν όχι ανοιχτά υποστηρίζοντας τον Πούτιν.
Οι συναντήσεις του Ζελένσκι
Ο Ζελένσκι είχε εκ του σύνεγγυς επαφές με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Ομάν, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.
Ο ντε φάκτο ηγεμόνας της χώρας εξέφρασε την «ευχαρίστησή» του που φιλοξενεί και τους δύο άνδρες και είπε ότι το Ριάντ είναι έτοιμο να μεσολαβήσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ο στόχος του MBS
Η Σαουδική Αραβία επιθυμεί διακαώς να αναχθεί ως ο αδιαμφισβήτητος οικονομικός και πολιτικός ηγέτης της Μέσης Ανατολής.
Παίζει όλο και περισσότερο το ρόλο του μεσολαβητή των συγκρούσεων, με τον πρίγκιπα Μοχάμεντ να προσπαθεί να διασφαλίσει ότι τα περιφερειακά προβλήματα δεν εμποδίζουν τα μεγάλα σχέδιά του να μετατρέψει την οικονομία σε τουριστικό και τεχνολογικό κόμβο.
Το βασίλειο θεωρεί τη σχέση του με τη Ρωσία ως ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση σταθερών τιμών για το πετρέλαιο, μακράν τη μεγαλύτερη πηγή εσόδων του.
Το Ριάντ και η Μόσχα ηγούνται του ΟΠΕΚ+, μιας συμμαχίας μεγάλων παραγωγών αργού.
Την ίδια στιγμή, η Σαουδική Αραβία προσπάθησε να επιτύχει μια ισορροπημένη προσέγγιση στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Τόσο η Ουκρανία όσο και οι σύμμαχοί της στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ μπορεί να προσβλέπουν στο βασίλειο και σε άλλα αραβικά κράτη του Κόλπου ως πηγή περαιτέρω χρηματοδότησης. Η Διάσκεψη για την Ανάκαμψη της Ουκρανίας θα διεξαχθεί στο Λονδίνο τον επόμενο μήνα.