Την πλέον ολοκληρωμένη εικόνα των τελευταίων δημοσκοπήσεων συνέθεσε η ΕΡΤ στο γκάλοπ των γκάλοπ, αναδεικνύοντας την εικόνα που σκιαγραφούν συνδυαστικά οι επτά τελευταίες μετρήσεις των δημοσκοπικών εταιριών.
Την τελευταία μεγάλη έρευνα πριν από τις εθνικές εκλογές παρουσίασε σήμερα η ΕΡΤ στην εκπομπή «Στο Κέντρο οι εκλογές» του ΕΡΤNEWS TV με τον Γιώργο Κουβαρά και τον Απόστολο Μαγγηριάδη.
Η έρευνα, το «γκάλοπ των γκάλοπ» με την υπογραφή του Παναγιώτη Κουστένη, πραγματοποιήθηκε με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οκτώ εταιριών και αποτελεί την τρίτη και τελευταία καταγραφή πριν ανοίξουν οι κάλπες μεθαύριο Κυριακή 21η Μαΐου.
Η μέση πρόθεση ψήφου (μέσος όρος από τα δεδομένα των 8 εταιριών δημοσκοπήσεων), διαμορφώνεται ως εξής:
Στο διαδραστικό γράφημα που ακολουθεί φαίνεται η εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Μάιο του 2023.
«Αυτή είναι η πρόθεση ψήφου όπως την υπολογίζουμε έχοντας ισομερήσει τη βαρύτητα της κάθε εταιρίας πάνω στην έρευνα, εννοώντας ότι για όσες εταιρίες έχουμε δύο έρευνες, έχουμε υπολογίσει τον μέσο όρο τους και έτσι στο τέλος καταλήγουμε στο μέσο όρο των 8.
Αυτό δίνει ένα ποσοστό στην πρόθεση ψήφου 31,7 για τη Νέα Δημοκρατία, 25,6 για τον ΣΥΡΙΖΑ, 8,7 για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 6,3 για το ΚΚΕ, 3,3 για την Ελληνική Λύση, 3,5 για το ΜέΡΑ25, 8% για τους λοιπούς, και την γκρίζα ζώνη εκεί στο 13% κατά μέσο όρο» ανέφερε ο διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης Παναγιώτης Κουστένης, αναλύοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.
Ως προς τη διαχρονική εξέλιξη των ερευνών, ο κ. Κουστένης τόνισε: «Αμέσως μετά τα Τέμπη υπήρξε μία έκρηξη στον δείκτη των αναποφάσιστων και της γκρίζας ζώνης συνολικότερα, η οποία ωστόσο σιγά σιγά φαίνεται ότι έχει επανέλθει. Έχει έρθει όντως σε αυτό που γνωρίζουμε συνήθως».
Από την πλευρά του, ο σύμβουλος επικοινωνίας Ευτύχης Βαρδουλάκης, ερωτηθείς αν είναι μεγάλο ποσοστό το 13% για τους αναποφάσιστους δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, απάντησε: «Εκεί περίπου ήταν και στις προηγούμενες εκλογές. Νομίζω ότι είναι λίγο πιο πάνω. Αν θυμάμαι καλά, ήταν 11 – 12 μονάδες την παραμονή των εκλογών στις προηγούμενες εκλογές. Δεν το λες θεαματική διαφορά».
Ο κ. Κουστένης συνέχισε λέγοντας: «Η αλήθεια είναι ότι η Νέα Δημοκρατία είναι προφανές ότι ως κυβερνητικό κόμμα -και μετά αυτό το περιπετειώδες κλείσιμο της διακυβέρνησης- παρουσιάζει μια σχετικά χαμηλή συσπείρωση. Δεν εννοώ για κυβερνητικό κόμμα. Το γεγονός ότι η συσπείρωση της είναι πάνω από το 70% ενδεχομένως και να είναι και αρκετά σημαντικό, δεδομένου του ότι μιλάμε για ένα κυβερνητικό κόμμα.
Έχει ακόμα ενδεχομένως δρόμο να ανακτήσει. Από την άλλη ωστόσο θα πούμε και στην πορεία ότι υπάρχουν και κάποια άλλα στοιχεία τα οποία μαρτυρούν, ότι το “ταβάνι” της δεν είναι πολύ υψηλότερα από αυτό το οποίο υπολογίζουμε εμείς – σε αυτήν την έρευνα. Συγκεκριμένα μιλάω και γι’ αυτές και γι’ αυτήν την αναμέτρηση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει τη συσπείρωση στο βαθμό που ενδεχομένως θα προσδοκούσε».
Τα διαστήματα της πρόθεσης ψήφου
Η διαχρονική εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου από τον Ιανουάριο του 2023 έως σήμερα είναι εξής:
Στο γράφημα παρακάτω φαίνεται η εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, δίχως να υπολογίζεται η «γκρίζα ζώνη».
Τα δεδομένα των εταιρειών
Η έρευνα, με την υπογραφή του διδάκτορα Πολιτικής Επιστήμης Παναγιώτη Κουστένη, πραγματοποιήθηκε με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οκτώ εταιρειών μετρήσεων κοινής γνώμης και αποτυπώνει την εικόνα δύο 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες.
Πρόκειται για τις εταιρείες ALCO, GPO, MARC, METRON ANALYSIS, MRB, PRORATA, PULSE, RASS.
Πηγή: ΕΡΤ