Μπορεί ο ελληνικός Τουρισμός να πηγαίνει καλά και να έχει αναπτύξει ισχυρή δυναμική, αυτό όμως δεν τον καθιστά αυτομάτως και βιώσιμο. Η δημιουργία ενός σταθερού, ποιοτικά αξιόλογου και προβλέψιμης απόδοσης τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα απέχει ακόμα, καθώς λείπουν σημαντικά κομμάτια από το παζλ. Μέχρι τώρα, η Ελλάδα προσελκύει και υποδέχεται τουρίστες, αυτό όμως δεν σημαίνει ούτε ότι προσφέρει ικανή εμπειρία, ούτε ότι έχει σχεδιασμό για τον όγκο, την διαχείρισή του και για το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών και τον αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.
Ο ελληνικός τουρισμός πάσχει από δύο μείζονες ελλείψεις: α. το προσωπικό και το β. η χάραξη ενιαίας πολιτικής. Χρονίζει το πρόβλημα κάλυψης κενών θέσεων δυναμιτίζοντας την ανάπτυξη. Από την άλλη πλευρά η εθνική στρατηγική αποτελεί έναν ακόμα ακρογωνιαίο λίθο για την ανάπτυξη.
Το θέμα των κενών θέσεων επιχειρείται να επιλυθεί με νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα το οποίο άναψε το πράσινο φως στην είσοδο εργαζομένων από τρίτες χώρες ωστόσο οι κενές θέσεις είναι πολλές και στην αιχμή της τουριστικής περιόδου αναμφίβολα επιδρούν δυσμενώς και στην ποιότητα και το επίπεδο της παρεχόμενης υπηρεσίας από τα ξενοδοχεία.
Προσωπικό: Αμοιβές και προσόντα
Σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΤΕ στην αιχμή της τουριστικής σεζόν του 2022 καταγράφηκαν 262.981 θέσεις εργασίας στα ξενοδοχεία . Από αυτές, οι 202.756 θέσεις εργασίας καλύφθηκαν, ενώ 60.225 θέσεις έμειναν κενές και καταγράφηκαν ως ελλείψεις. Η ειδικότητα της Καμαριέρας παρουσιάζει το μεγαλύτερο πλήθος θέσεων εργασίας: 40.795 θέσεις / 16% επί του συνόλου των θέσεων εργασίας. Από αυτές, καλύφθηκαν οι 33.435 / 16% του συνόλου των θέσεων εργασίας που καλύφθηκαν από όλες τις ειδικότητες. Οι θέσεις Καμαριέρας που δεν καλύφθηκαν ήταν 7.360 / 12% του συνόλου των θέσεων που δεν καλύφθηκαν, από όλες τις ειδικότητες.
Οι 7 πρώτες ειδικότητες ως προς το πλήθος των θέσεων εργασίας βάσει οργανογράμματος (Καμαριέρα, Σερβιτόρος, Receptionist, Βοηθός σερβιτόρου, Λαντζέρης, Barista, Τεχνική Υποστήριξη) αντιστοιχούν συνολικά στο 52% του συνόλου των θέσεων εργασίας, στο 54% του συνόλου των θέσεων εργασίας που καλύφθηκαν και στο 46% του συνόλου των θέσεων εργασίας που δεν καλύφθηκαν. Για κάθε 100 θέσεις που προβλέπονται στα οργανογράμματα, παρέμειναν κενές οι 23 (δηλαδή περισσότερες από 1 στις 5 θέσεις). Από το σύνολο των 10.133 ξενοδοχείων που υπάρχουν στην Ελλάδα, 4.090 (40%) εμφανίζουν έλλειψη σε τουλάχιστον μια θέση καμαριέρας, 2.681 (26%) σε θέση receptionist και 2.609 (26%) σε θέση σερβιτόρου, ενώ σε περισσότερα από το 10% των ξενοδοχείων υπάρχει τουλάχιστον μια έλλειψη για 20 από τις 38 ειδικότητες που εξετάζονται.
Στον αέρα η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό
Εφάμιλλης σημασία και η η χάραξη των προτεραιοτήτων στρατηγικής η οποία θα λαμβάνει υπ’ όψιν τις τοπικές ιδιαιτερότητες καθώς και το διαφορετικό επίπεδο ωριμότητας του τουριστικού προϊόντος κάθε περιοχής, ενώ κρίσιμη αναδεικνύεται η κατάρτιση συμπληρωματικών σχεδίων ανάπτυξης ανά περιφέρεια, αναφέρει πρόσφατη έρευνα της ΕΤΕ. Φορείς του τουρισμού μεταξύ αυτών ο ΣΕΤΕ και το ΞΕΕ έχουν ζητήσει από τον ΕΟΤ και το υπουργεί τουρισμού μία εθνική στρατηγική για τον τουρισμό, βάσει των προτάσεων του ΣΕΤΕ η οποία όμως ακόμα δεν έχει συνταχθεί.