Στο μετεκλογικό σκηνικό μεταφέρεται πλέον η προεκλογική αντιπαράθεση, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να προλειάνει το έδαφος για συγκλίσεις από την πρώτη εκλογή, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να υπονομεύσει οποιοδήποτε σενάριο συγκυβέρνησης χωρίς τη Νέα Δημοκρατία.
Νέα μετωπική σύγκρουση προέκυψε στο τρίγωνο Πειραιώς, Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή το σενάριο για σχηματισμό κυβέρνησης «ειδικού σκοπού» στο οποίο αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη διακαναλική συνέντευξη τύπου.
Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor είχε αρχίσει από καιρό μια ρητορική μεταστροφή εγκαταλείποντας σταδιακά την σκληρή γραμμή της κυβέρνησης μόνο με νικητή τον ΣΥΡΙΖΑ και το επαναλάμβανε σε χαμηλότερους τόνους και μόνο μετά από ερωτήσεις. Τα ανοίγματα αυτά εύρισκαν ευήκοα ώτα στην Χαριλάου Τρικούπη, η οποία όμως δεν θέλει να υποθηκεύσει απριόρι την όποια δυναμική να παίξει ρόλο kingmaker, γι’ αυτό και όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης ερωτάται συγκεκριμένα αντικρούει τις όποιες προτάσεις… αντιτείνοντας το σενάριο κυβέρνησης χωρίς Τσίπρα και Μητσοτάκη, το οποίο αποτελεί πάγια μεν, μαξιμαλιστική δε, θέση.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ρωτήθηκε αν θα εξέταζε τον σχηματισμό μιας βραχύβιας κυβέρνησης με στόχο την κάθαρση του πολιτικού συστήματος μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων:
«Εμένα αυτό που με απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι η νίκη. Γιατί η νίκη ξεκλειδώνει την προοπτική προοδευτικής κυβέρνησης μακράς πνοής και σταθερότητας. Από εκεί και πέρα ας δούμε τα αποτελέσματα και θα δούμε, θα έχουμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε να εκτιμήσουμε. Δεν αποκλείω εκ των προτέρων την πιθανότητα να προκύπτει μια τέτοια συζήτηση την επομένη των εκλογών, αλλά ο στόχος μου δεν είναι μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού».
Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ερμηνεύθηκε αρχικά ως νέο άνοιγμα και ενδεχομένως pressing προς το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, την ευκαιρία άδραξε η ΝΔ που πρώτα δια στόματος του Κυριάκου Μητσοτάκη και ακολούθως δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου, επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να διεμβολήσει τη βάση του Νίκου Ανδρουλάκη.
«Λίγο πριν το τέλος προεκλογικής περιόδου έπεσαν οι μάσκες. Όταν εδώ και πολύ καιρό μιλούσα για υπόγειους δίαυλους επικοινωνίας για μια κυβέρνηση ηττημένων δεν μπορούσα να φανταστώ ότι κυβέρνηση ηττημένων θα γινόταν κυβέρνηση απελπισμένων». Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως «αυτό που συζητάμε αυτή τη στιγμή θα ήταν κάτι τελείως πρωτάκουστο για τα ελληνικά δεδομένα, δηλαδή μια κυβέρνηση η οποία δεν θα είχε άλλη δουλειά από το να διερευνήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αναρωτιέμαι αν αυτή η κυβέρνηση θα παρενέβαινε και στη δικαιοσύνη. Διότι το σκάνδαλο είναι στη δικαιοσύνη. Κοινοβουλευτικά όποιος θέλει και στην επόμενη Βουλή θα μπορούσε να συστήσει ακόμα μια εξεταστική επιτροπή. Έχει το δικαίωμα από τον κανονισμό να το κάνει».
δήλωσε ο Κυριάκος Μητστοάκης στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στον ΑΝΤ1.
Αντιλαμβανόμενος τον κλοιό να σφίγγει από αριστερά και δεξιά, ο Νίκος Ανδρουλάκης παρενέβη απορρίπτοντας υο υποδόριο σενάριο για κυβέρνηση ειδικού σκοπού.
Η κόντρα συνεχίστηκε με τον Άκη Σκέρτσο να σχολιάζει:
«Μας λέει δηλαδή, ότι σε μια εποχή μεγάλων διεθνών κρίσεων, εθνικών προκλήσεων και αδήριτης ανάγκης για σταθερότητα και ισχυρή ηγεσία είναι ανοιχτός σε οποιοδήποτε εκτρωματικό σχέδιο διακυβέρνησης εξυπηρετεί τις τυφλές του επιδιώξεις». Στον κυβερνητικό εκπρόσωπο απάντησε η Πόπη Τσαπανίδου: «Ο κ. Σκέρτσος μάλλον θα παρακολουθούσε άλλη συνέντευξη. Εκτός και αν το γαρ πολύ του πανικού γεννά παραφροσύνη». Αρνητικός στον σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού εμφανίστηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης μιλώντας στον ALPHA: «Ο κ. Τσίπρας έχει πει κυβέρνηση με ψήφο ανοχής, μετά λέει κυβέρνηση με τον Βαρουφάκη, τώρα λέει κάτι καινούριο. Εμένα η θέση μου είναι ότι ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ την Κυριακή το βράδυ οδηγεί σε μια κυβέρνηση, σταθερή, κανονική».
Auditor’s note: Το σενάριο ήταν… γνωστό εξ αρχής
Σε αυτή τη φάση πάντως, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μαθηματικά το σενάριο κυβέρνησης ειδικού σκοπού δεν… βγαίνει στις πρώτες κάλπες. Αυτό δεν προκύπτει ούτε από τη δημοσκόπηση των στελεχών του Χρηματιστηρίου, η οποία παρουσιάζει διαφορετική εικόνα, με οριακή απόσταση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πάλι “δεν βγαίνουν τα κουκιά”…Το Crisis Monitor έχει από καιρό αναδείξει το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού ως μείζονα επιλογή για την επομένη των εκλογών, αλλά πολιτικά ουδείς θέλησε να το ακουμπήσει υπό τον κίνδυνο της αποσυσπείρωσης.
Οι αγορές, πάντως, έχουν ενσωματώσει στις αποτιμήσεις τους όλα τα πιθανά σενάρια της επόμενης ημέρας και με βάση τα αποτελέσματα του γκάλοπ των εισηγμένων… με υψηλότερο συντελεστή από αυτόν τα αποτιμούν οι εταιρίες δημοσκοπήσεων…