Νέα οπτική για το εκλογικό τοπίο προσφέρει η εσωτερική δημοσκόπηση των μεγάλων εισηγμένων εταιριών, την οποία είδε και αποκαλύπτει το Euractiv, καθώς το αποτέλεσμα απέχει παρασάγγας από τις δημοσκοπήσεις, καθώς σκιαγραφεί μια οριακή αναμέτρηση που θα κριθεί στο photo-fisnish, έναντι των δημοσκοπήσεων που προβλέπουν άνετη επικράτηση της ΝΔ στις πρώτες κάλπες.
Οριακή διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει το γκάλοπ που διεξήχθη μεταξύ των ανώτατων στελεχών (C-suite) των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Αθήνας εταιριών, Πρόκειται για δημοσκόπηση διαφορετική από τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης, καθώς διεξάγεται με ερωτηματολόγιο και αναλύεται με αλγόριθμο στον οποίο περιλαμβάνονται οι δημοσκοπήσεις, ενσωματώνεται η προγενέστερη εκλογική εμπειρία σε όρους αποτελεσμάτων και αποκλίσεων από τις δημοσκοπήσεις και άλλα δεδομένα.
Συνδυαστικά, ο αλγόριθμος αυτό προβλέπει οριακή διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, καθιστώντας τις εκλογές της 21ης Μαΐου ντέρμπι. Παράλληλα, πρέπει να σημειωθεί ότι σε προγενέστερη φάση η JP Morgan σε report της ήγειρε ερωτηματικά για την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων.
Στην ανταπόκρισή του “fron the capitals” το Euroactiv αναφέρεται στα μεσοσταθμικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων της κοινής γνώμης και παραθέτει κατ αντιπαράσταση τα ευρήματα τις δημοσκόπησης των στελεχών από τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Προφανώς, τα στοιχεία δεν είναι συγκρίσιμα, ούτε οι μεθοδολογίες, αλλά η αντιπραβολή των αποτελεσμάτων τώρα καταδεικνύει τη διαφορετική στάση που υιοθετούν τα στελέχη των επιχειρήσεων απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις, Μετεκλογικά, οι διαφορετικού τύπου μετρήσεις θα αντιπαρατεθούν με την αλήθεια της κάλπης, δείχνοντας αν οι εταιρίες δημοσκοπήσεων κατάφεραν να σκιαγραφήσουν καλύτερο το σκηνικό, ή αν τα μεγαλοστελέχη είχαν καλύτερο αισθητήριο.
Οι εκλογές θα διεξαχθούν με βάση τον νέο εκλογικό νόμο, που εφαρμόζει αναλογικό σύστημα στον πρώτο γύρο, και οι αναλυτές εκτιμούν ότι ένα κόμμα που επιδιώκει να κυβερνήσει μόνο του θα πρέπει να συγκεντρώσει το 46% των συνολικών ψήφων, πράγμα δύσκολο.
Η δημοσκόπηση των στελεχών
Πάντως, ακόμα και με το σενάριο της δημοσκόπησης των στελεχών, η συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας από δύο κόμματα δεν φαίνεται εφικτή. Αυτό προκαλεί αμέσως το ερώτημα για την ανάγκη συνεργασίας ακόμα και τριών κομμάτων, προοπτική που καθιστά παράγοντα και τον Γιάνη Βαρουφάκη.
Ο Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγο σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου ξεκαθάρισε ότι ο Γιάνης Βαρυφάκης έχει θέσει εαυτόν εκτός προοδευτικής διακυβέρνησης με επαναφορά του σχεδίου Δήμητρα στο τραπέζι, ενώ υποστήριξε ότι δύο κόμματα θα είναι αρκετά για τη συγκρότηση κυβέρνησης.