Βαθύ πολιτικό παρασκήνιο κρύβει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκρίνει την εξαγορά των 69 δισ. της Activision Blizzard από τη Microsoft, καθώς προκαλεί αναταράξεις στις σχέσεις του μπλοκ με ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, αλλά υποθάλπει παράλληλα την επιδίωξη της ΕΕ να αναδειχθεί σε τεχνολογικό hub και να επιβάλλει τους δικούς του κανονισμούς για την προστασία δεδομένων και το ιδιωτικό απόρρητο.
Η εξαγορά της Activision Blizzard Inc. από τη Microsoft Corp. με 69 δισεκατομμύρια δολάρια έλαβε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θέτοντας το μπλοκ σε αντίθεση με τους ομολόγους του στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ.
Αν και η απόφαση της δίνει πάτημα στη Microsoft, στην πραγματικότητα δεν αλλάζουν πολλά και το deal παραμένει επί κινδύνω, καθώς οι ελεγκτές στις ΗΠΑ δεν έχουν πειστεί, ενώ οι Βρετανοί επιχειρούν να αναδειχθούν ως παγκόσμιοι παίχτες στην τεχνολογία, στη μετά-Brexit εποχή, γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η δική της ανάλυση έδειξε ότι η συμφωνία δεν θα έβλαπτε τον ανταγωνισμό, αφού η Microsoft δεσμεύθηκε να αφήσει τους ανταγωνιστές στο cloud να προσφέρουν παιχνίδια μεγάλης κυκλοφορίας όπως το Call of Duty στις δικές τους πλατφόρμες για 10 χρόνια.
Η έγκριση σημαίνει ότι η μοίρα της συμφωνίας εξαρτάται πλέον από τις νομικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η εταιρία στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Auditor’s note: Το παρασκήνιο
Στην πραγματικότητα, η ΕΕ επιχειρεί να φανεί business firindy, να προσελκύσει επενδύσεις σε cloud computing based in EU και να διασφαλίσει ικανό χρόνο για την ανάπτυξη ανταγωνιστών. Η διαφορά, όπως προσδιορίζεται, έγκειται στον χρόνο. Οι αρχές σε ΗΠΑ και Βρετανία ζητούν μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο και άλλες υπαναχωρήσεις, με γνώμονα την αποφυγή υπερσυγκέντρωσης του κλάδου. Πρόκειται για κίνηση υψηλής πολιτικής σημειολογίας από την ΕΕ, η οποία ακολουθεί τις δηλώσεις Μακρόν περί στρατηγικής αυτονομίας και φαίνεται να σηματοδοτεί επιθετική κίνηση στο πλαίσιο της προσέλκυσης μεγάλων εταιριών και επενδύσεων στην τεχνολογία.
Η Ευρώπη ποντάρει στο cloud
Η επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας της ΕΕ, Margrethe Vestager, χαρακτήρισε τη Δευτέρα τη συμφωνία ως «υπερανταγωνιστική» και ότι θα «ξεκινήσει» την αγορά ροής cloud, η οποία αντιπροσωπεύει μόλις το 1% έως το 3% της συνολικής αγοράς παιχνιδιών.
Η έγκριση της ΕΕ αντίκειται σε αρνητικές αποφάσεις της Αρχής Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ, η οποία προσπάθησε να μπλοκάρει τη συμφωνία πέρυσι.
Η Βεστάγκερ, δήλωσε ότι η διαφορά στα συμπεράσματα μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου επικεντρώθηκε στο πόσο γρήγορα θα αναπτυχθεί η αγορά τυχερών παιχνιδιών cloud στο μέλλον.
«Συμφωνούμε ότι η αγορά ροής cloud είναι μια πολλά υποσχόμενη αγορά. Μπορεί να διαφωνούμε για την ταχύτητα με την οποία θα αναπτυχθεί», είπε η Vestager, προσθέτοντας ότι η ΕΕ βλέπει μεγαλύτερη περίοδο ανάπτυξης για το cloud gaming από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπερασπίστηκε τα ευρήματά της,
λέγοντας ότι οι δεσμεύσεις θα δώσουν τη δυνατότητα σε εκατομμύρια ευρωπαίους καταναλωτές «να μεταδώσουν τα παιχνίδια της Activision χρησιμοποιώντας οποιεσδήποτε υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών cloud» που λειτουργούν στην περιοχή της ΕΕ.
Η επιτροπή «διεξήγαγε μια εξαιρετικά ενδελεχή, σκόπιμη διαδικασία για να αποκτήσει μια ολοκληρωμένη κατανόηση του gaming», δήλωσε ο Bobby Kotick, διευθύνων σύμβουλος της Activision.
«Ως αποτέλεσμα, ενέκριναν τη συγχώνευσή μας με τη Microsoft, αν και απαιτούσαν αυστηρά διορθωτικά μέτρα για να εξασφαλίσουν ισχυρό ανταγωνισμό στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο μας».
Η άλλη όψη
Αντιθέτως, η CMA είπε ότι η συμφωνία θα ενισχύσει το πλεονέκτημα της Microsoft στην αγορά παιχνιδιών cloud, δίνοντάς της τον έλεγχο σε μια σειρά κορυφαίων παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων των Overwatch και World of Warcraft. Η υπηρεσία επιτήρησης του Ηνωμένου Βασιλείου διαπίστωσε ότι χωρίς τη συγχώνευση η Activision θα μπορούσε να αρχίσει να παρέχει παιχνίδια σε πλατφόρμες cloud στο μέλλον.
«Οι προτάσεις της Microsoft, που έγιναν αποδεκτές από την επιτροπή σήμερα, θα επιτρέψουν στην εταιρία να ορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για αυτήν την αγορά για τα επόμενα 10 χρόνια», δήλωσε η Sarah Cardell, επικεφαλής της CMA. «Αν και αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαιούται να έχει διαφορετική άποψη, η CMA εμμένει στην απόφασή της».