Παραμένει η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέρη ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου της αντιπολίτευσης για τη Χιμάρα στις εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Αλβανία, αν και ο ίδιος βρίσκεται προφυλακισμένος αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για εξαγορά ψήφων.
Σε δύσκολο μονοπάτι έχουν εισέλθει οι σχέσεις Αθήνας – Τιράνων εξαιτίας της δίωξης και προφυλάκισης του υποψήφιου δημάρχο Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη από τις αρχές στην Αλβανία. Το σκηνικό όμως, είναι πολύ πιο σύνθετο από αυτό που μπορεί να διακριθεί μέσα από τα δημοσιεύματα και τις επιδερμικές αναλύσεις των τελευταίων ημερών.
Ενδεικτικό είναι ότι παρά την ανάδειξη του θέματος σε μείζον, από την ελληνική κυβέρνηση και την προσπάθεια εμπλοκής της ΕΕ, οι εταίροι απέφyγαν να παρέμβουν, ενώ οι ΗΠΑ που τοποθετήθηκαν υιοθέτησαν στάση που απέχει από τις ελληνικές θέσεις.
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές στην Αλβανία έχουν και παρελθόν αποτελέσει πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης στην κεντρική πολιτική σκηνή, με περιστατικά αναβολής, μποϊκοτάζ, συμπλοκών και βίας. Η αντιπολίτευση, που έχει πλέον χάσει πολλές έδρες στη Βουλή, μετά την επανεκλογή Ράμα, επιχειρεί να αναγεννηθεί με ευρείες συμμαχίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θέλοντας να αμφισβητήσει την υπεροχή Ράμα και ανακόψει τη δυναμική καθεστοποίησης του. Η αντιπολίτευση επιχείρησε να ανακόψει τη δυναμική Ράμα και πριν τις εθνικές εκλογές, με σειρά ακτιβιστικών κινητοποιήσεων, διαδηλώσεων και ενεργοποίησης του φοιτητικού κινήματος, με αποκορύφωμα το μποϊκοτάζ του Κοινοβουλίου. Σε αυτά συμμετείχε και ο πρώην πρόεδρος της χώρας Ιλίρ Μέτα, ο οποίος απέρριψε διορισμό υπουργού Εξωτερικών, μπλόκαρε το πρωτόκολλο για συμφωνία προσφυγής στη Χάγη με την Ελλάδα και ανέβαλλε δημοτικές εκλογές. Στις προηγούμενες μάλιστα δημοτικές εκλογές η αντιπολίτευση είχε ζητήσει από τους πολίτες να τις μποϊκοτάρουν, αλλά τελικά κατέληξε να χάσει Δήμους.
Στο μεταξύ ο Ράμα πέρασε νόμους και ρυθμίσεις με στόχο αλλού να εξαναγκάσει συμφωνίες με το κόμμα του και αλλού να περιορίσει την ισχύ και επιρροή της αντιπολίτευσης. Εχθρικές ήταν πολλές πολιτικές του Ράμα και την ελληνική μειονότητα, με την προσπάθεια υφαρπαγής περιουσιών μέσω σχεδίου απαλλοτριώσεων να είναι η πιο γνωστή στην Ελλάδα.
Υπ’ αυτό το κλίμα που προσομοιάζει με πογκρόμ κατά πολιτικών αντιπάλων, στα πρότυπα του Ταγίπ Ερνγογάν, η αντιπολίτευση στην Αλβανία συσπειρώθηκε. Έτσι, είχε για πρώτη φορά ουσιαστικές πιθανότητες η υποψηφιότητα του Φρέντι Μπελέτη στην Χιμάρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Μπελέρης είναι σταθερά υποψήφιος στις τρεις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις για τον Δήμο της Χιμάρας.
Ο απερχόμενος Δήμαρχος Χιμάρας Γιώργος Γκόρος ανήκει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα, αλλά αυτό δεν αποτελεί εχέγγυο για τις μεταξύ τους σχέσεις. Ο Ράμα έχει κατ επανάληψη επιτεθεί στον Γκόρο άλλοτε με απαξιωτικούς και άλλοτε με υβριστικούς χαρακτηρισμούς, ενώ η αλβανική Δικαιοσύνη τον
Τα γεγονότα
- Προσαγωγή και Σύλληψη του υποψήφιου Δημάρχου Χιμάρρας Φρέντι Μπελέρη
- Διάβημα από την πρέσβειρα της Ελλάδας στην Αλβανία προς το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών
- Παρέμβαση Νίκου Δένδια με μπαράζ επικοινωνιών με την Αλβανίδα ΥΠΕΞ και τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα
- Κλιμάκωση από την Ελλάδα με ενημέρωση Ύπατου Εκπροσώπου της Κομισιόν από τον Νίκο Δένδια
- Κλιμάκωση από Ελλάδα με ενημέρωση της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη
- Απόφαση προφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη και συνεργάτη του
- Απάντηση της Αλβανίδας ΥΠΕΡ στις ελληνικές αιτιάσεις
- Νέα απάντηση της Αλβανίδας ΥΠΕΞ, εγκαλώντας την Ελλάδα για παρέμβαση στην αλβανική Δικαιοσύνη
Σημειώνεται ότι προφυλακιστέος κρίθηκε και ο συνεργάτης του Μπελέρη, Παντελής Κοκαβέσης. Για την εν λόγω απόφαση ενημερώθηκε και το νοσοκομείο των Τιράνων, όπου ο Κοκαβέσης είχε μεταφερθεί αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας (πριν ένα χρόνο είχε κάνει μεταμόσχευση καρδιάς).
Μπελέρης και Κοκαβέσης δικαιούνται να κάνουν έφεση εντός πέντε ημερών, και το εφετείο θα αποφανθεί εντός δέκα ημερών
Το πρώτο μήνυμα του Μπελέρη από τη φυλακή
«Η ψήφος σας σώζει τον τόπο και την δημοκρατία», έγραψε χθες ο Μπελέρης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, δήλωσε πως ενώ οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 1.200 με 1.300 άτομα που θα ταξίδευαν από την Αθήνα στη Χειμάρρα για να ψηφίσουν, ο αριθμός έχεις αυξηθεί σε 1.500 τις τελευταίες ώρες.
Το tweet της ΥΠΕΞ Αλβανίας
Εν μέσω αντιδράσεων και από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, θέση για την υπόθεση του Μπελέρη πήρε η υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών της Αλβανίας, Ολτα Τζάσκα, μετά τις αντιδράσεις για τη σύλληψή του δύο ημέρες πριν τις εκλογές.
Αλβανία: Υποψήφιος από τη φυλακή ο Μπελέρης, «σύννεφα» στις σχέσεις Αθήνας – Τιράνων-3
ΥΠΕΞ Αλβανίας: Ο Μπελέρης ενεπλάκη σε εγκληματική δραστηριότητα κατά των εκλογών
Με μια ανάρτησή του στο Twitter απαντά στην ελληνική πλευρά κάνοντας λόγο έλλειψη σεβασμού προς τους θεσμούς της Αλβανίας ενώ κατηγορεί τον Μπελέρη για εγκληματική δραστηριότητα ενάντια στις «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» της Αλβανίας.
«Είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουμε πώς οι Έλληνες φίλοι μας έχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν μια δικαστική απόφαση στη χώρα μας, όταν τα σκληρά αποδεικτικά στοιχεία που αναζητούσαν δεν θα μπορούσαν να είναι πιο δύσκολα – Ο Φρέντι Μπελέρη έχει πιαστεί να εμπλέκεται σε εγκληματική δραστηριότητα κατά των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», αναφέρει αρχικά στην ανάρτησή της η Τζάσκα.
Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ
«Η απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, σχετικά με την υπόθεση του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας Διονύση-Φρέντι Μπελέρη.
«Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου», προσθέτει χαρακτηριστικά. «Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία», τονίζει.
Αλβανία: Υποψήφιος από τη φυλακή ο Μπελέρης, «σύννεφα» στις σχέσεις Αθήνας – Τιράνων-4
ΥΠΕΞ για την προφυλάκιση Μπελέρη: H Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο
«Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου».
Το ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι τέτοιες αποφάσεις, οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές, «σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο».