Νέες διαστάσεις προσλαμβάνει η αντιπαράθεση Ελλάδας – Αλβανίας για την σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη, καθώς εκτός τα διαβήματα του Νίκου Δένδια, στην υπόθεση παρεμβαίνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.
Διαστάσεις πολιτικής και διπλωματικής κρίσης Ελλάδας – Αλβανίας, έχει προσλάβει πλέον -αναπόδραστα- η υπόθεση της σύλληψης του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας και δύο συνεργατών του, με κατηγορίες για εξαγορά ψήφων. Το θέμα έθεσε Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ παράλληλα ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Γιόζιπ Μπόρελ.
Προηγουμένως, από ελληνικής πλευράς, είχαν προηγηθεί, με πρωτοφανή ταχύτητα, όλα τα βήματα σε διπλωματικό και θεσμικό – πολιτικό επίπεδο, ξεκινώντας με την επίδοση διαβήματος στο αλβανικό ΥΠΕΞ από την πρέσβειρα της Ελλάδας στα Τίρανα και συνεχίζοντας με επικοινωνίες του Νίκου Δένδια με τον Αλβανό ομόλογό του και τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Παράλληλα, επικοινωνία με τον Αλβανό ομόλογό του είχε και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.
Auditor’s note: Απρόσεκτοι χειρισμοί
Όπως είναι προφανές, ενόψει δημοτικών εκλογών στην Αλβανία και εθνικών στην Ελλάδα ο χρόνος είναι εξαιρετικά πυκνός και εξελίξεις -που υπό κανονικές συνθήκες απαιτούν εβδομάδες ή και μήνες- για να εκδηλωθούν, τώρα ξεδιπλώθηκαν σε μερικές ώρες, οδηγώντας στις διμερείς σχέσεις από τα φιλικά ποτά Μητσοτάκη – Ράμα στους Δελφούς, σε δημόσιες καταγγελίες και στα ευρωπαϊκά φόρα.Οι σχεδόν ταυτόχρονες παρεμβάσεις Δένδια και Μητσοτάκη και ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο καταδεικνύουν την κρισιμότητα του ζητήματος, παράλληλα όμως είναι ενδεικτικές του πολιτικού ανταγωνισμού των δύο, που στη συγκεκριμένη φάση επηρεάζει την εξωτερική πολιτική και εικόνα της χώρας, διεθνώς. Τέτοιες κινήσεις εξαντλούν -ενδεχομένως- πρόωρα το συμβατικό οπλοστάσιο της χώρας, ενώ
καθιστούν δυσκολότερη την υπαναχώρηση Ράμα, ο οποίος αν κάνει βήμα πίσω θα φανεί ενδοτικός στις πιέσεις της Ελλάδας, κάτι που θα πλήξει το προφίλ του. Διπλωματικά, η δημιουργία αδιεξόδου είναι πλέον το πιθανότερο σενάριο, καθώς οι χειρισμοί της ελληνικής πλευράς εξαντλούν τα περιθώρια του Έντι Ράμα για συμβιβασμό και άμεση αποκλιμάκωση και δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να παρεμβληθεί σε θέματα αλβανικής Δικαιοσύνης.
Πολιτικά, για την Αλβανία, η σύλληψη Μπελερή δημιουργεί συνθήκες ακραίας πόλωσης στην ελληνική μειονότητα και εγείρει φόβους για βίαια επεισόδια πριν, κατά τη διάρκεια ή και μετά τις εκλογές.
Η δήλωση Μητσοτάκη
«Ενημέρωσα την Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen για τη σύλληψη, βάσει ανυπόστατων κατηγοριών, του υποψηφίου Δημάρχου Χειμάρρας και μέλους της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, Φρέντι Μπελέρη, δύο μέρες πριν τις εκλογές. Η Αλβανία οφείλει να αντιληφθεί ότι η Ελλάδα και η Ε.Ε. δεν πρόκειται να δεχθούν εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας»,
ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης στην ανάρτησή του.
Παράλληλα, από τη Λέσβο σημείωσε:
«Επιτρέψτε μου εδώ να ανοίξω μία παρένθεση και να πω κάτι για ένα εξαιρετικά δυσάρεστο γεγονός το οποίο έγινε στη γειτονική μας Αλβανία, σήμερα το πρωί, όπου δυστυχώς συνελήφθη ο υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας και μέλος της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ο Φρέντι Μπελέρης.
Θέλω, εδώ από τη Λέσβο, να στείλω ένα μήνυμα στη φίλη Αλβανία. Εκπτώσεις στο Κράτος Δικαίου και στην προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Αν η Αλβανία θέλει να πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα αυτούς τους οποίους φυλάκισε, για να μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία».
Δήλωση Ράμα
Από την αλβανική πλευρά, η εισαγγελία Αυλώνας εξέδωσε νωρίς το μεσημέρι ένταλμα σύλληψης του κ. Μπελέρη.
Εν τω μεταξύ σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Ράμα χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μπελέρη ως δείγμα «της αποφασιστικότητας της δικαιοσύνης για εφαρμογή του νόμου». Απαίτησε, όπως αναφέρει, η σύλληψη να είναι «τεκμηριωμένη με στοιχεία και νομικά κατοχυρωμένη» .
Κάλεσε, δε, την πολιτική να μη σπεύσει να προβεί σε συμπεράσματα και να αφήσει ανεπηρέαστο το ανακριτικό έργο των αρμόδιων αρχών. Ισχυρίστηκε, τέλος, ότι το γεγονός ουδεμία σχέση έχει με τον προεκλογικό αγώνα.