Προσπάθεια να επαναφέρει στο προσκήνιο το σκάνδαλο των υποκλοππών κάνει ο Αλέξης Τσίπρας εκμεταλλευόμενος -με χρονοκαθυστέρηση- τη δημόσια παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο debate, περί ύπαρξης ζητήματος και ελλιπών εξηγήσεων.
Στην παραδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη περί ύπαρξης σκανδάλου υποκλοπών στο debate της Τετάρτης στάθηκε ο Αλέξης Τσίπρας σε έκτακτη δήλωσή του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο debate των πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Τετάρτης παραδέχθηκε την ύπαρξη σκανδάλου των υποκλοπών, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι δεν είχαν δοθεί επαρκείς εξηγήσεις και διευκρινίζοντας ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν αντιπροσωπεύει κάποιο κίνδυνο., Όπως επισήμανε νωρίτερα το Crisis Monitor αυτή η διαπίστωση και διατύπωση αντιφάσκει με την επίσημη θέση που εξέφρασε από το βήμα της Βουλής, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να έχει γνώση για τους λόγους της παρακολούθησης.
Δράττοντας την ευκαιρία που δημιουργήθηκε από αυτή την ανακολουθία ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να επαναφέρει το ζήτημα των υποκλοπών στο προσκήνιο, καθώς συμπίπτει χρονικά και την έκθεση της PEGA που εγκαλεί την ελληνική κυβέρνηση.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται επιδιώκει να παγιώσει την απόσταση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και να εμβαθύνει την κοινή προοπτική με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό άλλωστε προσπάθησε να κάνει και κατά τη διάρκεια του Debate.
«Αν όμως δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις, πώς ο ίδιος επικαλέστηκε εθνικό απόρρητο, προκειμένου να συγκαλύψει την αλήθεια στην εξεταστική επιτροπή και γιατί η κυρία Βλάχου που χωρίς κανέναν εθνικό λόγο παρανόμως υπέγραφε – η εισαγγελέας της ΕΥΠ – τις παράνομες αυτές παρακολουθήσεις;», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Η αναφορά του κύριου Ανδρουλάκη για την ανάγκη οι υπαίτιοι αυτού του παρακράτους να λογοδοτήσουν είναι εύλογη. Μόνο που είναι εξίσου εύλογο ότι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται ποτέ αυτό να γίνει πράξη. Μόνο με προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να γίνει αυτό πράξη. Στις 22 του Μάη ας αναλάβουμε λοιπόν όλοι μας τις ευθύνες που μας αναλογούν», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα:
«Από τη χθεσινή συζήτηση, προέκυψε μία σπάνια είδηση. Για πρώτη φορά δημόσια, ο κύριος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών και ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις. Αν όμως δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις, πώς ο ίδιος επικαλέστηκε εθνικό απόρρητο, προκειμένου να συγκαλύψει την αλήθεια στην εξεταστική επιτροπή και γιατί η κυρία Βλάχου που χωρίς κανέναν εθνικό λόγο παρανόμως υπέγραφε – η εισαγγελέας της ΕΥΠ – τις παράνομες αυτές παρακολουθήσεις;
Γιατί παραμένει ακόμα στη θέση της και γιατί εννέα μήνες μετά η Δικαιοσύνη δεν έχει αποδώσει καμία ευθύνη, καμία κατηγορία σε κανέναν; Η αναφορά του κύριου Ανδρουλάκη για την ανάγκη οι υπαίτιοι αυτού του παρακράτους να λογοδοτήσουν είναι εύλογη. Μόνο που είναι εξίσου εύλογο ότι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται ποτέ αυτό να γίνει πράξη. Μόνο με προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να γίνει αυτό πράξη. Στις 22 του Μάη ας αναλάβουμε λοιπόν όλοι μας τις ευθύνες που μας αναλογούν».
Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Οχι, δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ», απάντησε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ενότητα του ντιμπέιτ της Τετάρτης «Κράτος-Θεσμοί-Διαφάνεια» και σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα (MEGA) αν σκέφτηκε ποτέ να παραιτηθεί λόγω της υπόθεσης των υποκλοπών. «Αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου και δύο πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις: Να υπάρξει άμεση διαλεύκανση –χάρηκα που άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη– και ανέλαβα να διορθώσουμε αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα», πρόσθεσε. Ντιμπέιτ για «Δήμητρα», Εβρο, Τέμπη και υποκλοπές Πατήστε εδώ «Επαναφέραμε τις δύο δικαστικές αποφάσεις για να επιτραπεί παρακολούθηση και βάλαμε τον Πρόεδρο της Βουλής (στη διαδικασία) για να μην επαναληφθεί μία παρακολούθηση που εξαρχής είπα ότι δεν έπρεπε να γίνει»,
υπενθύμισε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση παρακολούθησης του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
«Θέλω να ελπίζω η ΕΥΠ θα μπορεί σταθερά να παρέχει στον εκάστοτε Πρωθυπουργό τις πληροφορίες που χρειάζεται», προσέθεσε.
Σε επόμενη ερώτηση επί του ίδιου θέματος –«γιατί παρακολουθήθηκε ο αρχηγός του στρατεύματος, ένας πολιτικός αρχηγός και ένας εν ενεργεία υπουργός;»– ο πρωθυπουργός απάντησε:
«Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για αυτές τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε να είναι υπό καθεστώς παρακολούθησης. Αυτή η υπόθεση είναι μια σκιά για την κυβέρνηση μας, δεν έχω αμφιβολία και δεν έπρεπε να γίνει».