Εντάξει, μπορεί το Χρηματιστήριο να μη νιώθει πολιτικό ρίσκο, αυτό δεν σημαίνει ότι η τοξικότητα στο πολιτικό σκηνικό δεν έχει αντίκτυπο. Το καλό είναι ότι στο ισοζύγιο των ειδήσεων υπερτερούν οι θετικές και το κλίμα -ακόμα και όταν δεν είναι για chill out party, δεν είναι συννεφιασμένη Κυριακή.
Όταν η JP Morgan φτάνει στο σημείο να συμπεριλαμβάνει τις ανησυχίες για την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων στις εκθέσεις τότε, να είστε σίγουρη ότι κάτι τρέχει… Υπ’ αυτό το πρίσμα θα μπορούσε κανείς να αξιολογήσει και να αιτιολογήσει την κραυγή για τα “παράλληλα νομίσματα” και την προσπάθεια της ΝΔ να φορτώσει τον Τσακαλώτο με υποδόριες φιλοδοξίες εξόδου από το ευρώ.
Αυτό, αφενός δεν περνάει στο εσωτερικό -όπου τον βρίζουν για ευρωλακέ και σφαγέα της μεσαίας τάξης, ούτε όμως στο εξωτερικό που αγοράζουν την αστική του καταγωγή, τη πανεπιστημιακή του επάρκεια και την αποδεδειγμένη τεχνοκρατική του υπηρεσία ως υπουργός Οικονομικών. Ίσως, τελικά, τέτοια σενάρια, να κάνουν καλό στον ΣΥΡΙΖΑ ανακόπτοντας τη δυναμική των εκροών προς ΜέΡΑ 25 και Βαρουφάκη, που έχει καταθέσει την πλατφόρμα εναλλακτικών πληρωμών Δήμητρα.
Αν η ΝΔ θέλει μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ στην Οικονομία, καλά θα κάνει να επιμείνει σε αυτό που ξέρει καλά, δηλαδή στις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας. Οι λαϊκιστικές εξάρσεις σε αυτή τη φάση αφαιρούν, δεν προσθέτουν.
Επίσης, προβληματισμό προκαλεί, ιδιαίτερα στην αγορά, το γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφεύγει σε παροχολογία. Το θέμα συζητιέται στα πηγαδάκια, που αν και πληροφορούνται ότι η ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει, εντοπίζουν την αντίφαση με την έξαρση παροχών και λαϊκισμού…
Ο Εξάρχου ανακατεύει την τράπουλα
Μπορεί το τάνκερ των Μπάκου και Καϋμενάκη να παραμένει σε ομηρία, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις εν Ελλάδι επενδύσεις τους, κι αυτό γιατί ο Αλέξανδρος Εξάρχου δεν αρέσκεται στις μακροσκελείς διαπραγματεύσεις.
Καθώς η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank ολοκληρώθηκε και ο επικεφαλής του ΤΜΕΔΕ μετράει δύο ακόμη διοικητικά συμβούλια πριν αποχωρήσει, αντίστοιχες εξελίξεις δρομολογούνται και στην Παγκρήτια, με τον Δημήτρη Δημόπουλο να βρίσκεται επίσης στην έξοδο.
Στόχος, ο διορισμός προέδρου με διάθεση υπερβάσεων, που θα είναι αποδεκτός και από το ΤΧΣ και την Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να αποτελέσει τον μοχλό προσέγγισης της Παγκρήριας με την Attica Bank.
Ακόμα δεν είναι σαφές αν οι διάδοχοι πρόεδροι σε Attica Bank και Παγκρήτια θα είναι προσωρινοί, έως ότου προωθηθεί η συγχώνευση ή αν κάποιος εκ των δύο θα είναι μακροβιότερος. Αυτό είναι το ερώτημα που τίθεται άλλωστε και για τη Βρεττού και τον Αντώνη Βαρθολομαίο. Μπορεί η αγορά σήμερα να προτιμά την Ελένη, αλλά τα παιχνίδια εξουσίας είναι σκληρά,
Η στήλη, πάντως, είχε σημειώσει την απουσία Δημόπουλου – Βαρθολομαίου από το Delphi Economic Forum, στο οποίο παρέστη -και μάλιστα πληθωρικό τω τρόπω- η Ελένη Βρεττού. Όπως φαίνεται το φόρουμ έβγαλε είδηση. Να τα λέμε κι αυτά…
Πηγές διαρρέουν σε media, πάντως, ότι το μέλλον του Βαρθολομαίου είναι διασφαλισμένο. Εμείς, δεν θα βιαζόμασταν να υιοθετήσουμε τέτοιες θέσεις. Θα προτιμήσουμε να υπογραμμίσουμε τη χρησιμότητα του ανθρώπου σε αυτή τη φάση των εξελίξεων, καθώς έχει να υλοποιήσει ένα ιδιαίτερα απαιτητικό business plan ώστε να καταστεί δυνατή η συγκρότηση του πέμπτου τραπεζικού και πρώτου μη-συστημικού πόλου. Να υπογραμμίσουμε, όμως, ότι η Βρεττού προηγείται ήδη ένα στάδιο…
Στη Παγκρήτια, πάντως, το κλίμα έχει ηρεμήσει. Όχι ότι έχει βελτιωθεί, όμως. Η εργασιακή ανασφάλεια παραμένει. Σε προηγούμενη φάση, τα νεύρα του Βαρθολομαίου είχε πληρώσει η γραμματέας του και του Δημόπουλου άλλα στελέχη… Τώρα, τέτοιες εντάσεις δεν εκδηλώνονται… τώρα.
Ο Μυτιληναίος, η μετοχή, η μεταγραφή και οι Δελφοί
Ο Βαγγέλης Μυτιληναίος δεν παραβρέθηκε στους Δελφούς αυτοπροσώπως, αλλά δια αντιπροσώπων και μάλιστα όχι αντ’ αυτού, αλλά ανεξάρτητων που δεν μίλησαν για τα μείζονα της ενέργειας και των μετάλλων, αλλά περί άλλων ζητημάτων.
Τώρα, μπορεί ο Βαγγέλης να μην έχει αφήσει πολλά πράγματα στην τύχη και να μην χρειάζεται τον χρησμό του Μαντείου, αλλά η απουσία ήταν ηχηρή, ιδιαίτερα καθώς ο ίδιος έκανε πολύ θόρυβο για πολύ καιρό…
Η MYTILINEOS, όμως, βρέθηκε στο επίκεντρο των παρασκηνίων του Delphi Economic Forum εξαιτίας μιας κορυφαίας μεταγραφής από την Εθνική Τράπεζα, της Φωτεινής Ιωάννου. Η ίδια διέρρευσε την εσωτερικά ανακοινωθείσα μετακίνησή της, λίγο μετά την ομιλία της σε πάνελ του φόρουμ στους Δελφούς, προκαλώντας σύγχυση και μπαράζ δημοσιευμάτων.
Η Εθνική Τράπεζα αναγκάστηκε -ex post- να ανακοινώσει την προσχώρησή της, ενώ η Mytilineos ανακοίνωσε, με μικρή καθυστέρηση και προφανή δυσφορία -για το επικοινωνιακό σκέλος- την προσχώρησή της Φωτεινής Ιωάννου στο C-Suite και μάλιστα στο Office of the CEO με ρόλο Chief of Staff.
Η κυρία Ιωάννου αναλαμβάνει διευρυμένα καθήκοντα σε έναν από τους κορυφαίους ενεργειακούς ομίλους της χώρας, καθώς θα εποπτεύει πέντε κεντρικές υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένων των Legal, Corporate Governance & Sustainable Development, European Affairs & Regulator Advocasy, IT & Digital και Environment & Permitting.
Πρόκειται για μια θέση εξαιρετικά κομβική η οποία είναι νέα στην εταιρική δομή της Mytilineos, καθώς δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του στρατηγικού οργανωτικού μετασχηματισμού που ανακοίνωσε ο Όμιλος τα περασμένα Χριστούγεννα. Κατά την ανακοίνωση της ανάληψης καθηκόντων από την κ. Ιωάννου, δεν αποκλείεται ο αρχικός σχεδιασμός της θέσης να τροποποιηθεί/εμπλουτιστεί με νέα καθήκοντα.
Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η κυρία Ιωάννου αναλαμβάνει πόστο που θα ήθελαν στελέχη εκ των έσω, αλλά που ο Βαγγέλης ήθελε να αναθέσει σε νέο αίμα, αναζητώντας να ανιχνεύσει ενδοομιλικές παθογένειες. Τέτοιες προσθήκες προκαλούν τριγμούς, ενώ δεν εμπεδώνονται εύκολα. Μπορεί στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης πολλά στελέχη να αναβαθμίστηκαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι νιώθουν και όμορφα όταν το αφεντικό προσλαμβάνει νέο… “μαντρόσκυλο”, εεε… προσωπάρχη ήθελα να πω.
Επειδή το Crisis Monitor έχει εξ αρχής επισημάνει την νέα πολιτική δομή του ομίλου Mytilineos, θα επισημάνουμε επίσης, ότι οι προσωπάρχες -υπ αυτό το πρίσμα- είναι πρόσωπα με αυξημένη εξουσία, ρόλο και πρόσβαση στον επικεφαλής. Να θυμίσουμε, όμως, ότι οι προσωπάρχες αλλάζουν ευκολότερα από άλλα στελέχη.
Η μετοχή κουράστηκε
Τα όσα συμβαίνουν στις εταιρίες έχουν αντίκτυπο στη μετοχή, όπως οι πολιτικές εξελίξεις στις δημοσκοπήσεις…
Η μετοχή της Mytilineos μετά από ένα ιδιαίτερα μακροσκελές ράλι, εσχάτως επιδεικνύει ισχυρές ενδείξεις κόπωσης. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, καθώς διαφορετική συμπεριφορά θα ήταν ακόμη και ύποπτη…
Το ότι η κόπωση συμπίπτει με τις διοικητικές αλλαγές και ανακατατάξεις θα μπορούσε να είναι σύμπτωση, αλλά δεν είναι… όμως. Η αγορά επιχειρεί να διαβάσει τον αντίκτυπο των εξελίξεων και δεν μπορεί. Κι’ αφού αδυνατεί υιοθετεί στάση αναμονής.
Το χαρτί, μοιάζει να μη μπορεί να σπάσει τα 26,238. Αν δεν τα καταφέρει, τότε είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί στην περιοχή των 24 ευρώ που διαθέτει ισχυρές στηρίξεις, για να ανακτήσει δυνάμεις…
Στο ταμπλό
Καθώς η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές -τις πρώτες- δείχνει οκτώ συνεδριάσεις, οι επενδυτές γίνονται πιο επιφυλακτικοί και οι κινήσεις περισσότερο επιλεκτικές.
Στο νέο αυτό περιβάλλον, ο ΟΤΕ αναμένεται να δοκιμάσει την αντίσταση στα 13,8 ευρώ. Αν τα καταφέρει τότε θα μπορούσε να κάνει ένα έως τα 14,6, αφού πρώτα περάσει επιτυχώς τα 14,22.
Στις Τράπεζες, πρώτη έδωσε ανοδικό σήμα η Εθνική. Αν καταφέρει να κατακτήσει άμεσα τα 5,24, τότε ανοίγει ο δρόμος για τα 5,5 ευρώ
Η Alpha Bank που έπεται, αλλά η κίνησή της βασίζεται στα ισχυρά αποτελέσματα και στην προαναγγελία διανομής μερίσματος του 20% των κερδών του 23, αντικρίζει με αξιώσεις την αντίσταση στην περιοχή 1,22 – 1,25, την οποία αν κατοχυρώσει τότε βλέπει εντός δραστικού βεληνεκούς τα 1,4…
Last but not least, η ΔΕΗ, η οποία δοκιμάζει την αντίσταση στη ζώνη 8,26-8,3. Αν τα καταφέρει θα κινηθεί προς τα 8,5 ευρώ.
Αποποίηση Ευθύνης
Τα όσα αναφέρονται στη στήλη είναι προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και πληροφόρησης και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση πρόταση/προτροπή για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων.