if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Σε mode εκλογών το Χρηματιστήριο – Τί κάνουν τα ισχυρά χαρτοφυλάκια

Σε εκλογικές θέσεις έχουν τεθεί πλέον τα ισχυρά χαρτοφυλάκια στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς απομένουν οκτώ συνεδριάσεις μέχρι τις εκλογές. η αγορά φαίνεται ότι έχει εισέλθει σε διαδικασία συσσώρευσης

Σε εκλογικές θέσεις έχουν τεθεί πλέον τα ισχυρά χαρτοφυλάκια στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς απομένουν οκτώ συνεδριάσεις μέχρι τις εκλογές. η αγορά φαίνεται ότι έχει εισέλθει σε διαδικασία συσσώρευσης και μάλιστα σε περιορισμένο εύρος, παραμένοντας σε ανοδικό κανάλι και δοκιμάζοντας αντιστάσεις, τις οποίες όμως δεν μπορεί να υπερβεί, λόγω χαμηλού τζίρου.

Σε εκλογικό mode έχει τεθεί αδιαμφισβήτητα πλέον το Χρηματιστήριο της Αθήνας, με τους επενδυτές να κάνουν επιλεκτικές κινήσεις και να εξαερώνουν τα χαρτοφυλάκιά τους, με γρήγορες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, αλλά χωρίς ουσιαστικές ρευστοποιήσεις θέσεων. Καθώς μένουν οκτώ συνεδριάσεις μέχρι τις εκλογές και παρά τις δημοσκοπήσεις το αποτέλεσμα είναι μεν αμφίρροπο, αλλά το ρίσκο περιορισμένο και το σενάριο επαναληπτικών εκλογών, αρκετά πιθανό, τα μεγάλα χαρτοφυλάκια έχουν προετοιμαστεί για μια περίοδο στατικής νευρικότητας.

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Ο Γενικός Δείκτης, κινήθηκε σε στενό εύρος διακύμανσης, αλλάζοντας αρκετές φορές πρόσημο για να κλείσε τελικά σε υψηλό διμήνου στις 1121,9 μονάδες. Το κλασικό πλέον rotation στα χαρτιά του 25άρη επιβεβαιώθηκε, αποδεικνύοντας ότι το ενδιαφέρον είναι μεν σταθερό αλλά περιορισμένο. Ρόλο στο τελικό θετικό κλείσιμο έπαιξε η βελτίωση του κλίματος στις ευρωαγορές.

Διεθνώς το κλίμα είναι εύθραυστο, καθώς τα ισχυρά χαρτοφυλάκια έχουν υιοθετήσει την προσέγγιση των κεντρικών τραπεζών επιδεικνύοντας αυξημένη ευαισθησία στα εισερχόμενα στοιχεία καθώς αυτό τοποθετούνται στην εξίσωση των επιτοκίων και της νομισματικής πολιτικής και τροποποιούν την προοπτική για την ολοκλήρωση των αυξήσεων στην Ευρώπη και την έναρξη της περιόδου αποκλιμάκωσης στις ΗΠΑ.

Τα έως τώρα οικονομικά στοιχεία δείχνουν μια ότι η συντονισμένη δράση των κεντρικών τραπεζών οδηγεί σε μεγάλη επιβράδυνση, όχι όμως τελικά σε ύφεση. Το ΔΝΤ προβλέπει μακρά περίοδο χαμηλής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού, που είναι όμως καλύτερη από το σενάριο της υπανάπτυξης ή τις συρρίκνωσης.

Σημαντικά γεγονότα

Η εικόνα της Αγοράς

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1128,26 (+0,57%) και 1119,46 μονάδων (-0,22%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1125,64 (+0,33%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1123,2 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,12%.

Επιφυλακτική δηλώνει μερίδα αναλυτών, επισημαίνοντας ότι μπορεί το Χ.Α. να βρίσκει κάποιες στηρίξεις από το συνεχιζόμενο “rotation” σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όμως με αυτή τη συναλλακτική δραστηριότητα, δείχνει μάλλον δύσκολο να μπορέσει να κάνει την υπέρβαση, συνεχίζοντας το ανοδικό του σερί σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα και βάζοντας σε “δεύτερες σκέψεις” τα χαρτοφυλάκια που πεισματικά παραμένουν εκτός Αγοράς.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 79,6 εκατ., από τα οποία τα 14,8 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΤΕΝΕΡΓ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΙΝΤΚΑ, ΑΛΦΑ, ΚΡΙ, ΜΟΗ), ενώ ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΑΛΦΑ, ΜΥΤΙΛ απασχόλησαν το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.

Από τον συνολικό τζίρο των 79,6 εκατ., τα 74,3 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.

Movers & Shakers

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version