Προβάδισμα 6 μονάδων δίνει νέα δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, αλλά το πολύ υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων θα μπορούσε να ανατρέψει τα πάντα, γεγονός που καταδεικνύει την προοπτική περαιτέρω όξυνσης της αντιπαράθεσης στις 12 ημέρες που απομένουν μέχρι τις κάλπες της 21ης Μαΐου.
Προβάδισμα 6 ποσοστιαίων μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Ωστόσο, το ποσοστό των αναποφάσιστων εντοπίζεται στο 12% και θα μπορούσε να ανατρέψει το όποιο πολιτικό αποτέλεσμα.
Στα δύο βασικά σενάρια της Pulse, πάντως, η αριθμητική δίνει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-ΝΔ από τις πρώτες εκλογές.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι η JP Morgan εγείρει ερωτηματικά για την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων και προβλέπει ντέρμπι στις 21 Μαΐου.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ
- η ΝΔ συγκεντρώνει 31,5%
- ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 25,5%.
- το ΠΑΣΟΚ με 8,5% και
- το ΚΚΕ με 6%.
- το ΜέΡΑ25 συγκεντρώνει 4%,
- η Ελληνική Λύση 3%.
Από 1% συγκεντρώνουν: Η Πλεύση Ελευθερίας, η Εθνική Δημιουργία, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το κόμμα «Νίκη». Τα λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν 3%.
Στην γκρίζα ζώνη βρίσκεται το 14,5% των ψηφοφόρων.
Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:
ΝΔ: 32,5%, ΣΥΡΙΖΑ: 26%, ΠΑΣΟΚ: 9%, ΚΚΕ 6%, ΜέΡΑ25: 4%, Ελληνική Λύση: 3%.
Αναποφάσιστοι παραμένουν το 12% των ερωτηθέντων.
Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ συγκεντρώνει το 57% έναντι 28% του ΣΥΡΙΖΑ.
Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης
Στο ερώτημα προς τους ψηφοφόρους, ποιον θέλουν να έχουν πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί σαφές προβάδισμα με 38%, έναντι 27% του Αλέξη Τσίπρα και 8% του Νίκου Ανδρουλάκη.
Σημαντικό ποσοστό καταλαμβάνει και η απάντηση «κανένας», με 20%.
Τα σενάρια
Η ψήφος των αναποφάσιστων είναι ικανή να καθορίσει το τελικό αποτέλεσμα, ακόμη και στα απόλυτα νούμερά του, καθώς το 12% του εκλογικού σώματος δεν έχει καταλήξει ακόμα στην προτίμησή του.
Το πρώτο σενάριο «βάζει» τη Νέα Δημοκρατία με 120 έδρες στη Βουλή και το ΠΑΣΟΚ με 34, κάτι που σημαίνει ότι μία πιθανή μεταξύ τους συνεργασία, δίνει σχηματισμό κυβέρνησης με 154 βουλευτές.
Στο δεύτερο σενάριο, η Νέα Δημοκρατία μπαίνει στη Βουλή με 118 έδρες και το ΠΑΣΟΚ με 35 έδρες. Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει μαθηματική πιθανότητα για σχηματισμό κυβέρνησης, με 153 έδρες συνολικά.