Επίθεση στους τραπεζίτες και τους θεσμούς που τους διασφαλίζουν πρακτικά το ακαταδίωκτο μεταφέροντας τον λογαριασμό στους φορολογούμενους, εξαπέλυσε ο Γούορεν Μπάφετ σε συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Berkshire Hathaway.
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Warren Buffett είπε ότι τα στελέχη που οδήγησαν το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα σε κρίση θα πρέπει να αντιμετωπίσουν «τιμωρία», καθώς η αμερικανική οικονομία παλεύει με τη χειρότερη σειρά τραπεζικών πτωχεύσεων από το οικονομικό κραχ του 2008.
Ο ιδιοκτήτης της επενδυτικής εταιρείας Berkshire Hathaway είπε ότι οι επικεφαλής τραπεζών στις ΗΠΑ «θα πρέπει να υποφέρουν» όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα, προσθέτοντας ότι ήταν επιφυλακτικός με τις περισσότερες τραπεζικές μετοχές λόγω «των μπερδεμένων κινήτρων».
Τα σχόλια που έκανε ο 92χρονος Μπάφετ, ο οποίος είναι γνωστός στους επενδυτές ως «Μάντης της Ομάχα», έρχονται μια εβδομάδα μετά την κατάρρευση της First Republic Bank, της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας που πτωχεύει από την οικονομική κρίση του 2008.
Ευθύνες σε πολιτικούς, Αρχές και media
Μιλώντας στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Berkshire, ο Buffett επέκρινε πώς οι πολιτικοί, οι ρυθμιστικές αρχές και ο Τύπος χειρίστηκαν τις πρόσφατες αποτυχίες της Silicon Valley Bank, της Signature Bank και της First Republic Bank, λέγοντας ότι τα «πολύ φτωχά» μηνύματά τους έχουν τρομάξει άσκοπα τους καταθέτες.
Θα πρέπει να πονέσουν οι τραπεζίτες
Είπε ότι «ο Διευθύνων Σύμβουλος και οι διευθυντές θα πρέπει να υποφέρουν» όταν οι τράπεζες που διοικούν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Διαφορετικά, «διδάσκει το μάθημα ότι αν διευθύνεις μια τράπεζα και τη χαλάσεις, είσαι ακόμα πλούσιος, ο κόσμος συνεχίζεται ακόμα… Αυτό δεν είναι ένα καλό μάθημα για να διδαχθεί κανείς στους ανθρώπους που κρατούν τη συμπεριφορά της οικονομίας στα χέρια τους».
Ο Μπάφετ είπε ότι εξακολουθούσε να είναι προσεκτικός όσον αφορά τη διατήρηση τραπεζικών μετοχών και πρόσφατα μείωσε την έκθεσή του στον κλάδο – με εξαίρεση την Bank of America, που του άρεσε.
«Τα κίνητρα στη ρύθμιση των τραπεζών είναι τόσο ασαφή, ενώ είναι πολλοί αυτοί που αρέσκονται να τα… μπερδεύουν… είναι τελείως τρελό». Οι άνθρωποι που κάνουν το λάθος πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες.
«Αν κοιτάξετε την First Republic, μπορείτε να δείτε ότι προσέφεραν μη κρατικά εγγυημένα στεγαστικά δάνεια σε σταθερά επιτόκια για μεγάλα ποσά – αυτή είναι μια τρελή πρόταση προς όφελος της τράπεζας. Ήταν σε κοινή θέα και όλοι το αγνοήσαμε μέχρι που ανατινάχθηκε».
Ο Charlie Munger, αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway και δεξί χέρι του Buffett, επανέλαβε τις ανησυχίες του, λέγοντας στη συνάντηση:
«Δεν νομίζω ότι το να έχεις ένα σωρό τραπεζίτες, που όλοι προσπαθούν να πλουτίσουν, οδηγεί σε καλά πράγματα. Νομίζω ότι οι τραπεζίτες πρέπει να είναι περισσότερο σαν μηχανικοί, αποφεύγοντας προβλήματα παρά να προσπαθούν να πλουτίσουν… Είναι μια αντίφαση στις αξίες».
Η Fed τα ρίχνει στον Τραμπ
Μια πρόσφατη ανασκόπηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την αποτυχία της SVB κατηγόρησε τις απορυθμιστικές αλλαγές που έγιναν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ ότι συνέβαλαν στην κατάρρευση του δανειστή που εστιάζει στην τεχνολογία. Η νομοθεσία το 2018 μείωσε πολλούς από τους ελέγχους και τους ελέγχους στον δανεισμό από μικρότερες τράπεζες.
Κοιμήθηκαν οι επόπτες
Οι εποπτικές αρχές δεν εντόπισαν τη σοβαρότητα των κινδύνων, σύμφωνα με την πρώτη επίσημη έκθεση για την κρίση, αλλά ακολουθούσαν επίσης «μια λιγότερο δυναμική εποπτική προσέγγιση» λόγω των νομοθετικών αλλαγών, πρόσθεσε.
Ο Μπάφετ επέκρινε επίσης την επικοινωνία της κυβέρνησης με το κοινό σχετικά με την ασφάλεια των χρημάτων τους, κάτι που, όπως είπε, αφήνει τους ανθρώπους μπερδεμένους.
Ο πατέρας του Buffett έχασε τη δουλειά του το 1931 εξαιτίας μιας τράπεζας. Ο επενδυτής είπε ότι προετοιμάζεται για τον μικρό κίνδυνο χειρότερων εξελίξεων στην τραπεζική κρίση,
προσθέτοντας: «Θέλουμε να είμαστε εκεί αν το τραπεζικό σύστημα έστω και προσωρινά σταματήσει. Δεν πρέπει. δεν νομίζω ότι θα γίνει. Αλλά θα μπορούσε.»