Σε μία συζήτηση για την καινοτομία σε τομείς όπως η καπνοβιομηχανία, πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια σχολίασε ο κ. Τάσος Ζάχος, Αρχισυντάκτης, Fortune Greece, αναφερόμενος στα νέα προϊόντα καπνίσματος που έχει αναπτύξει η εταιρία Philip Morris παγκοσμίως. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο κ. Νίκος Παπαθανασίου, Αντιπρόεδρος Public Policy & Economic Research, Philip Morris International, Switzerland είπε ότι το case study για την μετάβαση σε μία νέα εποχή, ξεκινάει από τη βιωσιμότητα.
“Η Philip Morris με γνώμονα την βιωσιμότητα πρωτοστάτησε δημιουργώντας ένα προϊόν που προσφέρει μία εναλλακτική στο κάπνισμα”, είπε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε η ανάγκη για δημιουργία ενός νέος προϊόντος δεν ήταν μόνο ανάγκη των μετόχων, αλλά ανάγκη που εξέφραζε συνολικά η κοινωνία και φυσικά οι πελάτες της εταιρίας. “Η καινοτομία ωστόσο δημιουργεί και καχυποψία. Συνεπώς για να καταπολεμήσουμε την καχυποψία της αγοράς προσπαθούμε να δημοσιοποιούμε όσο περισσότερα στοιχεία μπορούμε. Με την δημοσιοποίηση στοιχείων, βελτιώνουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, και αυτό σε συνδυασμό με την διαφάνεια και τον διάλογο είναι η απάντησή μας στην καχυποψία”,
συμπλήρωσε. Ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι το καινοτόμο προϊόν της Philip Morris πηγαίνει εξαιρετικά σε 73 χώρες και ήδη έχει συμβάλει στην μείωση του αριθμού καπνιστών στον κόσμο.
Ο κ. Αλέξανδρος Σκούρας, Πρόεδρος , Center for Liberal Studies (KEFiM), Greece, μίλησε για το θεσμικό πλαίσιο που συνοδεύει τις καινοτομίες. “Η Philip Morris μετά από 100 χρόνια περίπου, τόλμησε μία ριζοσπαστική αλλαγή που αποφέρει κέρδη στους μετόχους της από την πρώτη στιγμή. Ωστόσο η καινοτομία είναι απρόβλεπτη, συνεπώς δεν γίνεται να προϋπάρχει”, εξήγησε.
Η Ευρώπη ηγείται στον τομέα του ρυθμιστικού πλαισίου, τόνισε. Ωστόσο εκτός από τους τομείς της φορολογίας, θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση και στον χώρο της πληροφορίας. “Ο Οργανισμός που ηγούμαι δεν έχει μελέτες impact assessments που να συνοδεύουν την καινοτομία για την οποία καλούμαστε να νομοθετήσουμε. “Αν δεν μετράμε τις επιπτώσεις, δεν μπορούμε να ξέρουμε το αποτύπωμα που ένα νέο θεσμικό πλαίσιο αφήνει στην κοινωνία. Οι ρυθμιστές πρέπει να ξέρουν τις επιπτώσεις”, είπε εμφατικά.
” Καλό θα είναι να ακολουθηθεί το παράδειγμα της πανδημίας, όπου υπήρξε μία χαλάρωση του ρυθμιστικού βάρους για την ανάπτυξη των εταιριών εμβολίων. Είναι μια επιτυχημένη συνταγή. Αυτό άλλωστε είναι το δίλλημα κάθε κυβέρνησης, καθώς ποτέ δεν ξέρουμε που θα μας οδηγήσει η τεχνολογία., η οποία προχωράει με ρυθμούς που δεν ελέγχουμε”.