if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('above-header'); }
if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('logo-banner-728-90'); }

Χατ-τρικ με τράπεζες έκανε το Χρηματιστήριο

Σε συνεδριάσεις μικρού ρίσκου, βραχυχρόνιας στόχευσης και trading σε περιορισμένο εύρος φαίνεται πως θα πάει το ελληνικό χρηματιστήριο έως τις εκλογές, καθώς αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της αγορά

Σε συνεδριάσεις μικρού ρίσκου, βραχυχρόνιας στόχευσης και trading σε περιορισμένο εύρος φαίνεται πως θα πάει το ελληνικό χρηματιστήριο έως τις εκλογές, καθώς αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της αγοράς όλο το τελευταίο διάστημα, όπου η αξία συναλλαγών παραμένει 35% χαμηλότερα από το μέσο τζίρο των πρώτων τρεισήμισι μηνών του 2023. 

Το αξιοσημείωτο είναι ότι παρά το πολιτικό – εκλογικό ρίσκο, σοβαρές πωλήσεις δεν βγαίνουν με την αγορά να κρατιέται πολύ κοντά στα επίπεδα των 1.100 μονάδων ενώ σήμερα φλέρταρε με την επανάκτησή τους. Και όλα αυτά, την ώρα που διεθνώς οι αγορές έχουν ξεκινήσει άσχημα το μήνα Μάιο, καθώς στις ΗΠΑ έχει επανέλθει για τα καλά η ανησυχία για την κατάσταση των περιφερειακών τραπεζών και σχεδόν καθημερινά υπάρχουν περιστατικά μεγάλης «βουτιάς» μετοχών αυτής της κατηγορίας. 

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('inarticle1'); }

Συνάμα, χθες η Fed και σήμερα η ΕΚΤ αύξησαν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσεις, συνεχίζοντας την σύσφιξηη της νομισματικής πολιτικής, έστω και αν από εδώ και πέρα διαφαίνεται κάποια αλλαγή τακτικής. Στις ΗΠΑ σήμερα  στην επικαιρότητα ήρθε μια ακόμη περιφερειακή τράπεζα, η Western Alliance η οποία, μετά την PacWest, εξετάζει και αυτή το ενδεχόμενο πώλησης, κάτι που οδήγησε σήμερα τη μετοχή σε ισοπεδωτική πτώση έως 45%. 

Την ίδια ώρα οι καταθέσεις στις ευρωπαϊκές τράπεζες φυλλορροούν, ενώ αντιθέτως στην Ελλάδα κινούνται σε ιστορικά υψηλά. Παράλληλα, η αύξηση των επιτοκίων ωφελεί τον τραπεζικό κλάδο που αναμένει νέα ισχυρή τόνωση στην κερδοφορία του από τις καθαρά τραπεζικές εργασίες.

Η εικόνα της αγοράς

Δεν είναι τυχαίο ότι ο τραπεζικός δείκτης μετά το χθεσινό κλείσιμο στο υψηλό ημέρας όπου κέρδισε 2,66%, σήμερα ενισχύθηκε εκ νέου κατά 1,01% κλείνοντας στις 821,80 μονάδες. Ο Γ.Δ. ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.098,57 μονάδες με άνοδο 0,24%, ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.662,69 μονάδες με άνοδο 0,25%, ενώ ο Mid Cap υστέρησε ξανά, κλείνοντας για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση πτωτικά και στις 1.613,56 μονάδες (-0,14%). 

Χατ-τρικ με τράπεζες έκανε το Χρηματιστήριο

Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,43 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν 23,6 εκατ. ευρώ. Στο χώρο του Large Cap ξεχώρισε ξανά η Πειραιώς, που έκλεισε θετικά για τρίτη σερί συνεδρίαση. Την Τρίτη ενισχύθηκε κατά 1,12%, την Τετάρτη έκλεισε στο +4,71% και στην κορυφή των κερδών στον FTSE 25, ενώ σήμερα οδηγήθηκε στο +1,85% έχοντας ξανά τη μεγαλύτερη άνοδο στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση. 

Κέρδη άνω του 1% είχαν και οι Μυτιληναίος και Eurobank, ενώ άνω του 1% έχασαν οι Motor Oil, Σαράντης, Quest Συμμετοχών και Τιτάν. Στο χώρο του Mid Cap κέρδη άνω του 1% είχαν οι Premia, Αλουμύλ, Epsilon Net και Κρι Κρι, ενώ πιέσεις δέχτηκαν τίτλοι όπως Entersoft -3,35%, Πλαστικά Θράκης -2,32%, ΑΔΜΗΕ -1,78% και Briq Property -1,03%. 

Movers & Shakers

if( function_exists('the_ad_placement') ) { the_ad_placement('fp-300-1st'); }
Exit mobile version