Νέα πολιτικά δεδομένα, που δύναται να επηρεάσουν ακόμη και καταλυτικά το εκλογικό και μετεκλογικό σκηνικό, δημιουργεί η απαγόρευση της καθόδου του κόμματος Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές, Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις, οι ψηφοφόροι του θα κατανεμηθούν μεταξύ ΕΑΝ, Ελληνικής Λύσης, των ακροδεξιών παραφυάδων Δημιουργία Ξανά (Τζημερος – Κρανιδιώτης) και του αριστερίστικού Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου.
Η διάσπαση του μετώπου αντισυστημικής ψήφου του Ηλία Κασιδιάρη διαφοροποιεί τα πολιτικά δεδομένα, ιδιαίτερα στην πρώτη κάλπη, καθώς οι ψηφοφόροι του διαχέονται στο εξωκοινοβουλευτικό κυρίως μπλοκ. Έτσι, ενώ η προοπτική εισόδου του Κασιδιάρη στη Βουλή θα υπονόμευε την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης από τη ΝΔ, η διάχυση των “ορφανών” σε αντισυστημικά – εξωκοινοβουλευτικά κόμματα τώρα αλλάζουν τα μαθηματικά της κάλπης. Καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του Ηλία Κασιδιάρη θα κατευθυνθεί σε κόμματα που θα παραμείνουν εκτός Βουλής, αυτό δυσχεραίνει έτι περαιτέρω τον σχηματισμό κυβέρνησης, ιδιαίτερα στις πρώτες εκλογές.
Αν και στα media ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επιτίθενται στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΜέΡΑ 25 “για προσπάθεια αλίευσης ψήφος στα θολά νερά της ακροδεξιάς”, εν τούτοις η ΝΔ ενισχύεται όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της ProRata. Ειδικότερα, η δημοσκόπηση της ProRata που δημοσιεύθηκε στο Atticα TV, ρώτησε όσους δήλωναν έτοιμοι να ψηφίσουν το κόμμα Κασιδιάρη τι θα έκαναν σε περίπτωση που απαγορευόταν η κάθοδός του στις εκλογές: Ένας στους τέσσερις ανέφερε ότι θα στρεφόταν στο κόμμα «ΕΑΝ» του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Τάσου Κανελλόπουλου, με τον οποίον διαπραγματευόταν να αναλάβει την ηγεσία του κόμματός του, προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Από τη Δημοσκόπηση της ProRata, πάντως, ενδιαφέρον έχει η παροχέτευση σημαντικής μερίδας ψηφοφόρων του Ηλία Κασιδιάρη στη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Πολιτικά, αυτό εξηγείται ως διατήρηση του βασικού χαρακτηριστικού της ψήφου: Την αντισυστημικότητα. Επίσης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, αφήγημα που συνεχίζει να βρίσκει υποστηρικτές σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος. Τέτοιες συμπτώσεις όμως δημιουργούν και άλλα εύλογα ερωτηματικά, εφόσον μάλιστα επιβεβαιωθούν από την κάλπη.
Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, από τα «ρετάλια» του Κασιδιάρη σημαντικά ενισχύονται ο Θάνος Τζήμερος με τον Φαήλο Κρανιδιώτη, όσο ακριβώς και η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μαύρο, διευθύνων σύμβουλο της MRB και αντιπρόεδρο του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς, το μεγαλύτερο ποσοστό των ψήφων θα πήγαινε στον κ. Βελόπουλο. «Η διασπορά των ψήφων προς τη Νέα Δημοκρατία ήταν από τα μικρότερα ποσοστά, διότι μάλλον θεωρούσαν ότι είναι το κόμμα το οποίο τους τιμωρεί. Το μεγαλύτερο ποσοστό πήγαινε στον κ. Βελόπουλο και το αμέσως επόμενο ποσοστό πήγαινε στο ΣΥΡΙΖΑ», εκτίμησε.
Ο ίδιος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου αρνήθηκε να συστήσει στους ψηφοφόρους να στηρίξουν το ΕΑΝ του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Κανελλόπολου, αλλά υποστήριξε ότι θα βρει τρόπο να κατέβει στις δεύτερες εκλογές.
Δηλώσεις διαφοροποίησης έκανε και ο ίδιος ο κ. Κανελλόπουλος, χαρακτηρίζοντας “ύβρις και συκοφαντία” την κατηγορία ότι το ΕΑΝ αποτελεί το plan B του Ηλία Κασιδιάρη. Το σενάριο αυτό είχε εγκαίρως επισημάνει το Crisis Monitor.
Το ερώτημα που, επίσης υπάρχει, είναι αν η απόφαση του Αρείου Πάγου, οδηγήσει τα «ορφανά» Κασιδιάρη στην αγκαλιά του ΕΑΝ, δίνοντας του δυναμική εισόδου στη Βουλή. Με βάση τη δημοσκόπηση, η «προίκα» Κασιδιάρη στο «ΕΑΝ» είναι της τάξης της μίας ποσοστιαίας μονάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δικηγόρος του Κασιδιάρη δήλωσε μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου ότι ο Κασιδιάρης δεν προτίθεται να προχωρήσει σε δήλωση στήριξης άλλου κόμματος, ενόψει των εκλογών. Λογικό, διότι αν στηρίξει το «ΕΑΝ» στην ουσία θα του φράξει το δρόμο για τις επαναληπτικές εκλογές.
Οι δημοσκόποι εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξει κάποια έκπληξη, το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής ίσως προσεγίσει ή ακόμα και ξεπεράσει το 10% πράγμα που κατεβάζει τον πήχη της αυτοδυναμίας για την οποία – αν έχουμε επτακομματική Βουλή, απαιτείται ένα ποσοστό της τάξης του 38%.