Η προοπτική αυξήσεων στα επιτόκια από Fed και ΕΚΤ, παρά την επίμονη κρίση εμπιστοσύνης στις τράπεζες, σε συνδυασμό με το φόβο για παγκόσμια επιβράδυνση ή ακόμη και ύφεση λόγω της αδυναμίας της Κίνας, τροφοδότησαν νέο κύμα πωλήσεων στις ευρωαγορές και το πετρέλαιο, ενώ ενισχύθηκε ο χρυσός.
- Σφυροκόπημα στις τραπεζικές μετοχές της Wall Street
- Επέστρεψαν οι ανησυχίες στις διεθνείς αγορές – Μεγάλη πτώση σε Ευρώπη και ΗΠΑ
- Απώλειες άνω του 1% για τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές
- Ξαφνικό «τράβηγμα» στο φινάλε με θετικό κλείσιμο στις δημοπρασίες για το Χ.Α.
- Ξαφνικό γύρισμα για ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Lamda, Aegean, ΔΕΗ, Σαράντης
- Το πολιτικό ρίσκο θα σκιάσει την αγορά το επόμενο διάστημα
Ανοδικά, εκτός ευρωπαϊκού και διεθνούς κλίματος κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο της Αθήνας -και παρά το εντεινόμενο εσωτερικό πολιτικό ρίσκο-, καθώς η αγορά επιβεβαιώνει ότι έχει αναπτύξει εντελώς διαφορετική δυναμική.
Αν και το διεθνές κλίμα επηρέασε και την κατάσταση στο Χ.Α, εν τούτοις, ισχυρά χέρια στο τέλος της συνεδρίασης εκμεταλλεύθηκαν αγοραστικές ευκαιρίες στις τράπζες.
Σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών στη συνεδρίαση της Τρίτη, καθώς χθες είχαν αργία όπως και το Χ.Α., οπότε ξεκίνησαν το Μάιο στο «κόκκινο». Παράλληλα, πολύ έντονη πτώση καταγράφουν το απόγευμα και οι τρεις δείκτες της Wall Street, καθώς έχει επιστρέψει η ανησυχία για την πορεία των περιφερειακών τραπεζών, ενώ οι επενδυτές αναμένουν και τις αυριανές αποφάσεις της Federal Reserve.
Η γενική αίσθηση είναι πως η Fed αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης αύριο, πριν ξεκινήσει τις μειώσεις -που προβλέπεται τον Ιούλιο-. Αν και οι αγορές επιχειρούν να προτάξουν τις εξελίξεις στις τράπεζες, οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποτάξουν τον πληθωρισμό μπροστά στην ασαφή έννοια της τραπεζικής σταθερότητας.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο, με την εξαγορά της First Republic από την JP Morgan επιχειρήθηκε να γίνει μια δυναμική κίνηση για να κατευναστεί μερικώς η ανησυχία για την τραπεζική κρίση, που ως φαίνεται κάθε άλλο παρά εύκολη και διαχειρίσιμη είναι.
Αυτό δείχνουν και οι αγορές, καθώς και οι 21 μετοχές του KBW Bank Index, του περιφερειακού τραπεζικού δείκτη υποχωρούν, οδηγώντας τον στο -6%, ενώ η μετοχή της PacWest καταγράφει ισοπεδωτικές απώλειες 31%, η Western Alliance χάνει 25% και η Metropolitan Bank της Νέας Υόρκης έχανε άνω του 20%.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί περί τις 500 μονάδες ή 1,48% έχοντας κατέλθει στις 33.547 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 1,55% της αξίας του έχοντας πέσει στις 4.103 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 1,33% στις 12.049 μονάδες. Παράλληλα, ο δείκτης φόβου VIX ενισχύεται κατά 17,35%, ενώ πρωτύτερα ήταν σε ακόμη δυσμενέστερη πορεία.
Η Ευρώπη
Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με μεγάλη πτώση, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να χάνει 1,24% κλείνοντας στις 7.773 μονάδες, ο DAX της Φρανκφούρτης υποχώρησε κατά 1,23% στις 15.726 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι είχε απώλειες 1,45% στις 7.383 μονάδες. Ο FTSE MIB στην Ιταλία είχε πτώση 1,65% με κλείσιμο στις 26.630 μονάδες, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 έκλεισε στις 9.082 μονάδες με πτώση 1,72%. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,24% στις 461,08 μονάδες.
Πτωτικά όλη την ημέρα το Χ.Α., γύρισμα στο φινάλε
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον το ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε στοιχεία αυτονόμησης, καθώς μολονότι στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης κινήθηκε πτωτικά, εντούτοις η πτώση δεν ξεπέρασε το -0,87% για το Γενικό Δείκτη, ενώ στο φινάλε και τις δημοπρασίες η αγορά… τραβήχτηκε προς τα πάνω, κλείνοντας θετικά.
Τελικώς ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.087,49 μονάδες με άνοδο 0,22% κάτι που διαμορφώθηκε κυριολεκτικά στις δημοπρασίες, ενώ 40 λεπτά πριν τη λήξη της κανονικής διάρκειας είχε βρεθεί στο χαμηλό ημέρας και στις 1.075,66 μονάδες (-0,87%). Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.628,82 μονάδες με άνοδο 0,18% έχοντας ίδιο γράφημα με το Γ.Δ., o Mid Cap έκλεισε οριακά πτωτικά 0,01% μολονότι έφτασε να υποχωρεί έως 1,26%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 792,50 μονάδες, ενώ στο χαμηλό ημέρας έχανε 1,93%.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 66,12 εκατ. ευρώ, με τις τράπεζες να διακινούν 21,68 εκατ. ευρώ, ενώ η Μυτιληναίος διακίνησε τον ισχυρότερο τζίρο με 7,β3 εκατ. ευρώ.
Το γύρισμα έγινε λόγω των ξαφνικών πονταρισμάτων σε μετοχές που είχαν υστερήσει εσχάτως, όπως ΕΥΔΑΠ, Lamda Development, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Σαράντης κ.α. Μένουν μόλις 13 συνεδριάσεις έως τις εκλογές, οπότε όλο το επόμενο διάστημα, η αγορά θα εστιάσει περισσότερο στο όποιο πολιτικό ρίσκο, και στις πιθανότητες να δημιουργηθεί βιώσιμο κυβερνητικό σχήμα…