Στον κεντρικό ρόλο της Ασίας και του Ειρηνικού ακόμα και τώρα που η Κίνα επιβραδύνει, αναφέρονται με άρθρο τους στο blog του ΔΝΤ οι Thomas Helbling, Shanaka J. Peiris, Krishna Srinivasan. Οι συγγραεφείς επισημαίνουν την τεράστια αναπτυξιακή συνεισφορά της Ασίας και την ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει το χρηματοπιστωτικό της οικοσύστημα στους κραδασμούς από τις καταρρεύσεις τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Η Ασία και ο Ειρηνικός είναι ένα σχετικά φωτεινό σημείο εν μέσω του πιο ζοφερού πλαισίου της δύσκολης ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.
Όπως δείχνει το Διάγραμμα της Εβδομάδας, η περιοχή θα συνεισφέρει περίπου το 70% της παγκόσμιας ανάπτυξης φέτος – ένα πολύ μεγαλύτερο μερίδιο από ό,τι τα τελευταία χρόνια.
Το τελευταίο Regional Economic Outlook περιγράφει την ανθεκτικότητα της πιο δυναμικής περιοχής του κόσμου και τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της. Η ανάπτυξη στην Ασία και τον Ειρηνικό προβλέπεται να επιταχυνθεί στο 4,6% φέτος από 3,8% πέρυσι.
Η κύρια εξέλιξη ήταν η επανεκκίνηση της Κίνας, όπου η αυξανόμενη κατανάλωση ενισχύει την ανάπτυξη σε ολόκληρη την περιοχή παρά την ασθενέστερη ζήτηση από τον υπόλοιπο κόσμο. Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές περιλαμβάνουν δευτερογενείς επιπτώσεις από μεγαλύτερη από την αναμενόμενη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ και διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας που σχετίζονται με τον γεωοικονομικό κατακερματισμό.
Αλλά και η περιοχή αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Βραχυπρόθεσμα, οι νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να παραμείνουν αυστηρές για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό με διατηρήσιμο τρόπο στους στόχους της κεντρικής τράπεζας και να σταθεροποιήσουν το δημόσιο χρέος. Για τη διαχείριση παγκόσμιων κραδασμών θα χρειαστεί μια ολοκληρωμένη πολιτική απάντηση με τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων.
Ενώ τα χρηματοπιστωτικά συστήματα της Ασίας δεν έχουν δει σημαντικές επιπτώσεις μετά την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά δεδομένης της υψηλής μόχλευσης μεταξύ των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
Μακροπρόθεσμα, η κινεζική οικονομία, η οποία υπήρξε η ατμομηχανή της περιφερειακής και παγκόσμιας ανάπτυξης για δεκαετίες, αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά ενόψει των δυσμενών δημογραφικών στοιχείων και της επιβράδυνσης της παραγωγικότητας. Η περιοχή θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, μεταξύ άλλων μέσω της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης,
επιταχύνοντας παράλληλα τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.