Ο κ. Creon Butler Διευθυντής Global Economy and Finance Program, Chatham House, United Kingdom συντόνισε μία συζήτηση για τις προκλήσεις και τους κινδύνους που δημιουργεί η ψηφιοποίηση της οικονομίας. Η συζήτηση έγινε στα πλαίσια του 8ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Η κα. Emily Jones, αναπλ. καθηγήτρια Blavatnik School of Government, University of Oxford, United Kingdom, μίλησε για τη σημασία της ψηφιοποίησης στην ανάπτυξη της οικονομίας. Συγκεκριμένα είπε ότι σχεδόν όλοι οι κλάδοι είναι εξαρτώμενοι από την ψηφιοποίηση , είτε μιλάμε για τον κλάδο της τραπεζικής, του εμπορίου, της τεχνητής νοημοσύνης ή ακόμη και τον αγροτικό κλάδο.
Μάλιστα είπε ότι πλέον υπάρχει μία εκθετική αύξηση της διεθνοποίησης λόγω της ψηφιοποίησης και της τεχνολογίας. Όπως χαρακτηριστικά εξήγησε
“ακόμη και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι πλέον σε θέση να συμμετέχουν στο παγκόσμιο εμπόριο λόγω της τεχνολογίας”.
Ωστόσο σημείωσε ότι οι τεράστιες ευκαιρίες πρέπει να συνοδεύονται και από συνεργασία έτσι ώστε να μην υπάρχει ρίσκο. Επίσης εξέφρασε την ανησυχία της ότι πρέπει διεθνώς να είμαστε πιο προσεκτικοί στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων που η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της ψηφιοποίησης μπορεί να φέρει.
Ο κ. Gene Frieda Global Strategist, PIMCO, είπε ότι η ψηφιοποίηση και η τεχνολογία βοηθά πολύ την παγκόσμια οικονομία, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Σημείωσε ότι η τεχνολογία δημιουργεί κινδύνους όπως η διπλή χρήση της από κυβερνήσεις και στρατό, όπου οι κυβερνήσεις θέλουν με τεχνολογικά μέσα να ελέγχουν τα πάντα, ακόμη και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ αναφερόμενος στον τραπεζικό κλάδο τόνισε ότι οι τράπεζες έχουν αρκετά προβλήματα, ωστόσο η εμπειρία τους από την οικονομική κρίση τις έχει κάνει να έχουν γρηγορότερα αντανακλαστικά ώστε να προσαρμόζονται σε πολύ γρηγορότερα από άλλους κλάδους σε νέες τεχνολογίες. Τέλος, τόνισε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις ανισότητες που δημιουργεί η τεχνολογία στον τομέα της αλλαγής επαγγελματικής κατεύθυνσης.
Ο κ. Tommaso Valletti, επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών και Δημόσιας Πολιτικής, Imperial College London, United Kingdom σημείωσε στην δική του τοποθέτηση ότι η τεχνολογία έχει ενισχύσει τον ρόλο των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών, όπως η Google, η Apple ή η Μicrosoft. Είπε ότι:
“σήμερα βρισκόμαστε στην εποχή όπου οι κυβερνήσεις σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα προσπαθούν να δημιουργήσουν το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο έτσι ώστε οι κολοσσοί να μην είναι οι παντοδύναμοι παίκτες του παγκόσμιου ψηφιακού κόσμου. Ο τρόπος να μειώσουμε τις ανισότητες και να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες μπορεί να επιτευχθεί αν δεν βάζουμε όλα τα χρήματά μας μόνο στους νικητές, αλλά αν δίνουμε στον ανταγωνισμό μία ευκαιρία, ώστε να υπάρχει ισονομία.”
Η παρακολούθηση του Φόρουμ online είναι ελεύθερη με εγγραφή εδώ